logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

    Ανησυχητικά τα στοιχεία της ανεργίας

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                            Αθήνα, 12/4/2011

     

    Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Ανησυχητικά τα στοιχεία της ανεργίας».

     

    Οι αρμόδιοι Υπουργοί στην απάντησή τους αναφέρουν κάποια προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης και διατήρησης θέσεων εργασίας. Από την απάντηση διαφαίνεται ότι ναι μεν υπάρχουν προγράμματα τα οποία μπορούν να συνδράμουν στο πρόβλημα αλλά προφανώς αυτά τα μέτρα δεν επαρκούν αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα και παρά τις όποιες «προσπάθειες» της Κυβέρνησης για μείωση της ανεργίας, ο αριθμός των Ελλήνων πολιτών που μένουν χωρίς δουλειά αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς και εκφράζονται ήδη φόβοι για ακόμη χειρότερες μέρες. Η ανεργία καλπάζει με τρομακτικά γρήγορους ρυθμούς και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ, η πραγματική ανεργία το 2010 έφτασε στο 15%, που αντιστοιχεί περίπου σε 730.000 άνεργους, και εκτιμάται ότι θα εκτιναχθεί το 2012 στο 20-22%, δηλαδή θα ξεπεράσει το 1.000.000 άνεργους.

     

    Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις, επιβεβαιώνουν τις αντιρρήσεις που διατυπώνει η Ν.Δ., για την Οικονομική Πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς επίσης και για την πρόχειρη, πειραματικού χαρακτήρα και χωρίς σχέδιο χάραξη πολιτικής.

     

    Είναι επομένως εμφανές ότι με τις υφιστάμενες πολιτικές απασχόλησης δεν έχουμε απόδοση σε αυτό που επιδιώκουμε, δηλαδή τη μείωση της ανεργίας. Τα μέτρα στα οποία προβαίνει η κυβέρνηση είναι προσωρινά, μεταθέτοντας το πρόβλημα της ανεργίας για αργότερα. 

     

    Το ζητούμενο είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης, η μείωση των ανισοτήτων και της ανεργίας, η βελτίωση των εισοδημάτων. Η κυβέρνηση οφείλει να κάνει την επιλογή του κατάλληλου μείγματος των μέσων που θα μας οδηγήσουν σε ανάπτυξη. 

     

    Αντ’ αυτού η κυβέρνηση προχώρησε σε επιβολή νέων φόρων, αύξηση των φορολογικών συντελεστών, περικοπή μισθών και συντάξεων, πάγωμα προσλήψεων, επιβολή έκτακτων εισφορών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες και άλλα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

     

    Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για ανάπτυξη. Για ποια ανάπτυξη μιλάει όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βούλιαξε το πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Είναι 70% κάτω, έναντι του ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση 0,6%.

     

    Επίσης το ΕΣΠΑ θα πρέπει να ενεργοποιηθεί. Η απορροφητικότητα κονδυλίων του έπεσε για την Ελλάδα από την 5η θέση το 2009, στη 17η θέση το 2010. Τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα παρουσιάζουν χαμηλή απορρόφηση, ενώ τα Τομεακά ακόμη χαμηλότερη. Ομοίως και τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Βασικό πρόβλημα του ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο η χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων, αλλά και η κατεύθυνση των απορροφήσεων καθώς μεγάλα έργα υποδομής και προγράμματα που έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν την ανάπτυξη παραμένουν καθηλωμένα.

     

    Συγκεκριμένα, το ΕΠ «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού» με προϋπολογισμό άνω των 3 δις ευρώ, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Κυβέρνηση, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο που το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων στη χώρα μας αυξάνεται συνεχώς. Παρόλα αυτά η Κυβέρνηση επί ένα χρόνο δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά με την αξιοποίηση των πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος, πέρα από κάποιες πληρωμένες καταχωρήσεις σε εφημερίδες και τηλεοπτικά σποτ. Το ποσοστό απορρόφησης του ΕΠ αφορά σχεδόν αποκλειστικά έργα που προκηρύχτηκαν και συμβασιοποιήθηκαν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2009. Έκτοτε, δεν έχει προκηρυχθεί κανένα έργο από τις υπηρεσίες που διαχειρίζονται το ΕΣΠΑ. Οι καθυστερήσεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστα τα Περιφερειακά ΕΠ. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα ΠΕΠ Αττικής παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις σε σχέση με την προσδοκώμενη υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

     

    Όσο η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτικές που στόχο έχουν να αναχαιτίσουν την ύφεση και να δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική, όπως: οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η χάραξη αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματική δραστηριότητα και η προσέλκυση επενδύσεων, τόσο οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πιάνουν τόπο.

     

    Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής και την απόλυτη ανακολουθία λόγων και έργων του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ανακολουθία την πληρώνει σήμερα η χώρα.

     

    logo ND
    © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

    Please publish modules in offcanvas position.