logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

    επίκαιρη ερώτηση για κτηματολόγιο Μεγάρων και Οινόης

    Αθήνα, 25-01-2019

     

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

     

                            Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Θανάσης Μπούρας είχε καταθέσει τη με αρ. πρωτ. 4264/12-12-2019 ερώτηση με αφορμή την υπ’ αριθμό 43/19/05-12-2018 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» στην οποία οι ιδιοκτήτες ακινήτων του Προκαποδιστριακού Δήμου Μεγαρέων και της Προκαποδιστριακής Κοινότητας Οινόης καλούνται να υποβάλλουν δήλωση κτηματογράφησης των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των προαναφερθέντων περιοχών.

                            Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων έχει καθοριστεί στους τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και στους έξι για τους κατοίκους εξωτερικού.

                            Στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών κανονισμών ο αρμόδιος Υπουργός καλείται να απαντήσει εντός 20 ημερών. Έχει περάσει ενάμισης μήνας και ο Υπουργός δεν έχει απαντήσει ακόμα σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα.

                            Κατόπιν τούτου, ο κ. Μπούρας καταθέτει επίκαιρη ερώτηση, η οποία θα συζητηθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες.

                            Η κατατεθείσα επίκαιρη ερώτηση έχει ως εξής:

                            «Αν και από τις 12-12-2018 κατέθεσα ερώτηση για το θέμα της με αρ. πρωτ. 43/19/05-12-2018 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ «Ελληνικό Κτηματολόγιο» με το οποίο οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Μεγάρων του Δήμου Μεγαρέων (Προκαποδιστριακός Δήμος Μεγάρων) και οι κάτοικοι της Δημοτικής Ενότητας Οινόης του Δήμου Μάνδρας- Ειδυλλίας (Προκαποδιστριακή Κοινότητα Οινόης) καλούνται να υποβάλλουν δήλωση κτηματογράφησης των ακινήτων που βρίσκονται εντός των ορίων των προαναφερθέντων περιοχών έως τις 12 Μαρτίου 2019, έχει ήδη παρέλθει ενάμισης μήνας και ακόμα δεν έχω λάβει απάντηση.

                            Ο χρόνος περνάει και οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών περιμένουν απάντηση καθώς από την τρίμηνη διορία που τους έχει δοθεί μέχρι τις 12 Μαρτίου του 2019 δεν προλαβαίνουν να καταθέσουν τις δηλώσεις.

    Ας μην ξεχνάμε ότι η απόφαση βγήκε στις 05 Δεκεμβρίου, με την προθεσμία να ξεκινάει στις 10 Δεκεμβρίου, δηλαδή παραμονές των εορτών των Χριστουγέννων. Η μεσολάβηση της εορταστικής περιόδου είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι της περιοχής οι οποίοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, έμποροι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στον πρωτογενή τομέα (κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αγρότες, αλιείς κ.λ.π.) να αδυνατούν να ασχοληθούν με την προσκόμιση των δικαιολογητικών. Οπότε και έχασαν σημαντικό χρόνο από τον ήδη περιορισμένο χρόνο που τους έχει δοθεί.

    Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια στους κατοίκους καθώς η άμεση εφαρμογή της απόφασης και ο περιορισμένος χρόνος προθεσμίας δημιουργεί ποικίλα προβλήματα.

                            Ο Προκαποδιστριακός Δήμος Μεγαρέων είναι ένας από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της Αττικής. Τα ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων του ποικίλλουν καθώς α) υπάρχουν πολλές μικροιδιοκτησίες, β) υπάρχουν ακίνητα χωρίς τίτλους ιδιοκτησίας, γ) υπάρχουν ακίνητα εξ’ αδιαιρέτου με διαθήκες κ.λ.π..

                            Εκ των πραγμάτων, επομένως είναι αδύνατο για τους ιδιοκτήτες να προλάβουν να προσκομίσουν εγκαίρως τα πολυδάπανα και χρονοβόρα δικαιολογητικά που χρειάζονται προκειμένου να υποβάλλουν τις δηλώσεις.

    Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

                            Προτίθεστε να δώσετε την απαραίτητη παράταση έως τον Σεπτέμβριο του 2019 τουλάχιστον όπως εκτιμούν οι κάτοικοι στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο για τους ανωτέρω Προκαποδιστριακούς Δήμους, ώστε να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να φανούν συνεπείς;»

     

    logo ND
    © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

    Please publish modules in offcanvas position.