Ομιλία στην τελετή απονομής των Greek Hospitality Awards 2018

     Αθήνα, 26-02-2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Θανάσης Μπούρας παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην τελετή απονομής των Greek Hospitality Awards 2018, τα οποία είναι τα αριστεία στο χώρο των ελληνικών ξενοδοχείων.

Ο κ. Μπούρας απηύθυνε χαιρετισμό και είπε τα εξής:

“Τα Greek Hospitality Awards 2018 αποτελούν πλέον θεσμό. Επιβραβεύουν τη δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα, τις πρωτοποριακές ιδέες και την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στον τομέα του τουρισμού και ιδιαίτερα των ξενοδοχείων. Στον τουρισμό δεν υπάρχει χώρος για ιδεοληψίες και ιδεοληπτικούς. Ο τουρισμός αποτελεί πεδίο σύγκλισης, διαμόρφωσης και άσκησης μιας εθνικής πολιτικής με στρατηγικό βάθος. 

Ο τουρισμός δεν προσφέρεται για άγονες κομματικές αντιπαραθέσεις. Είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα που δίνει η σημερινή βραδιά. Είναι ένα μήνυμα προς το σύνολο του πολιτικού κόσμου και αποτυπώνει τη δυναμική του Ελληνικού Τουρισμού. Αυτή η δυναμική τίθεται, όμως, σε κίνδυνο από την ακραία υπερφορολόγηση που έχει αρνητικές συνέπειες στην ανταγωνιστικότητα του τουρισμού μας. 

Οι φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν μετά το 2015 στο τουριστικό μας προϊόν, είναι δεδομένο ότι αρχίζουν ήδη να λειτουργούν ανασχετικά. Δεν μπορούν, διαρκώς, οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στον τομέα του τουρισμού να απορροφούν αυτές τις επιβαρύνσεις. 

Η Νέα Δημοκρατία διαμορφώνει τις προγραμματικές της θέσεις για τον τουρισμό μαζί με τους ανθρώπους του τουρισμού. Η μείωση των φόρων δεν αποτελεί μόνο δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι αδήριτη ανάγκη για να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος. Κάνουμε την αρχή με την άμεση κατάργηση του φόρου διανυκτέρευσης, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 29% στο 20%, με χρονικό ορίζοντα διετίας. Παράλληλα, έχουμε ήδη έτοιμο το νέο χωροταξικό για τον τουρισμό που θα τεθεί σε ισχύ και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας με στόχο:  α) την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, β) την αύξηση των εσόδων και της κατά κεφαλήν τουριστικής δαπάνης, γ) την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Σήμερα, υπάρχουν, εδώ, άνθρωποι που αποτελούν τη δημιουργική Ελλάδα. Άνθρωποι που χρειάζονται ουσιαστική στήριξη από την Πολιτεία με τη μορφή ενός σταθερού και ορθολογικού φορολογικού πλαισίου αλλά και ενός θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, μια νέα κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει: α) την ενίσχυση καινοτόμων και εξωστρεφών επενδυτικών σχεδίων, β) την αναβάθμιση καταλυμάτων και τη βελτίωση των υπηρεσιών τους, γ) την καινοτομία και την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων.

Η Ελλάδα που μας αξίζει είναι η Ελλάδα που βραβεύεται σήμερα. Η Ελλάδα που εργάζεται και δημιουργεί. Η Ελλάδα της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και των πρωτοποριακών υπηρεσιών. Η Ελλάδα του Τουρισμού και της Ανάπτυξης. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε, η Ελλάδα που μας ενώνει.”