Ομιλία στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών

Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών

Γραφείο Υφυπουργού

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Αθήνα, 7 Απριλίου 2009  

ΘΕΜΑΟμιλία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπούρα στον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών.  

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών διοργάνωσε την Δευτέρα 7 Απριλίου 2009, ημερίδα με θέμα «Εμπόριο: Η επιχειρηματική συγκέντρωση, η επόμενη ημέρα της κρίσης;». Στην ημερίδα αυτή ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θανάσης Μπούρας ανέπτυξε τις θέσεις του Υπουργείου για την «Πολιτική Χρηματοδότησης του Εμπορίου στο Νομό Αττικής», εν μέσω της κρίσιμης συγκυρίας που διέρχεται η Ελληνική Οικονομία.  

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό και χρήσιμο μέσα από τέτοιες κινήσεις να αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ φορέων και Πολιτείας με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός κοινού πλαισίου όχι μόνο για την αντιμετώπιση της παρούσας δύσκολης οικονομικής κατάστασης αλλά και για τη προετοιμασία μας για την επόμενη ημέρα της κρίσης. 

Επίσης, ενημέρωσε όλα τα ενεργά μέλη του Συλλόγου, αλλά και τους παρευρισκόμενους οικονομικούς και πολιτικούς φορείς ότι αυτό επιδιώκει και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Να αντιμετωπιστούν δηλαδή, οι κίνδυνοι που γεννώνται σήμερα και να δημιουργήσουμε τις δομές για την αξιοποίηση των ευκαιριών που θα προκύψουν στο μέλλον, μέσα από την ενίσχυση της παραγωγικής βάσης.  

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υφυπουργός, με τη προσαρμογή του ΕΣΠΑ στα νέα δυσμενή οικονομικά δεδομένα προβλέπεται επιπρόσθετη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω:  

Σημείωσε ότι τα παραπάνω μέτρα θα συνδυασθούν με ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο αυξάνεται κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού. Ήδη μάλιστα από τις 2 Ιανουαρίου του 2009 έχει εκταμιευθεί ποσό 1,7 δις. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η εκτέλεση των έργων και να ενισχυθεί η ρευστότητα, ειδικά των τοπικών οικονομιών.

Ολοκληρώνοντας, ο υφυπουργός τόνισε ότι αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την τόνωση και τη ψυχολογία των πολιτών και  ιδιαίτερα για το εμπόριο, η συνεργασία όλων μας, της Κυβέρνησης, των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών φορέων, αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.