logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

    Βουκουρέστι, Eναρκτήρια Σύνοδος του Προγράμματος «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας»

    ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣH ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ “ΛΕΚΑΝΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ”


    Αξιότιμοι διοργανωτές, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

    Οι κοινές μας προσπάθειες κατέστησαν το Πρόγραμμα «Μαύρη Θάλασσα 2007-2013» εφικτό. Τώρα ξεκινάμε αυτό που θα ονόμαζα ως πρόκληση για άμεση, πρωτοβάθμια συνεργασία μεταξύ των κατοίκων των χωρών μας στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού. Πράγματι είναι μια πρόκληση, δεδομένης της πλούσιας εθνικής και πολιτισμικής ποικιλομορφίας των εθνοτήτων  γύρω από αυτή τη θάλασσα αλλά και τις ποικίλες πολιτικές και κοινωνικοοικονομικές  εξελίξεις που έχουν λάβει χώρα στη περιοχή τα τελευταία χρόνια

    Η ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αναδεικνύεται ως ένας όλο και πιο σημαντικός «παίκτης» στη παγκόσμια γεωπολιτική (σκηνή), ενώ τα κράτη μας έχουν κοινά οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Επιπρόσθετα, υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιοχή όπως  αυτό το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα– μεταξύ άλλων- αποδεικνύει.

    Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας πάντα αντιμετωπίζονταν και αναφέρονταν από τους ακαδημαϊκούς ,πολιτικούς και την επιστημονική κοινότητα  εν γένει, ως λίκνο και σταυροδρόμι πολιτισμών, γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση, στρατηγικά τοποθετημένη μεταξύ Δυτικής Ευρώπης,  Κεντρικής Ασίας και Μέσης Ανατολής.

    Στις μέρες μας η περιοχή διαδραματίζει πάντα σημαντικό ρόλο στους παγκόσμιους  γεωστρατηγικούς  σχεδιασμούς παρά τα σημαντικά προβλήματα που κατά καιρούς έχουν προκύψει. Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας συνιστούν έναν παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης. Τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας συνιστούν ένα ασφαλές εργαλείο  πού μπορούν να φέρουν πιο κοντά τις χώρες που μετέχουν. Είναι περιττό να αναφέρουμε πως ο διάλογος και η συνεργασία είναι «εκ των ων ουκ άνευ» προϋποθέσεις για τη ύπαρξη ειρηνικών σχέσεων, σταθερότητας και ανάπτυξης.

    Η Ελλάδα έχει υποστηρίξει σταθερά και συμμετείχε ενεργά σε όλα τα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσπαθώντας να δημιουργήσει μία στέρεη συνεργασία με τα άλλα κράτη μέλη. Είναι  πεποίθησή μας πως μέσα από τη συνεχή επικοινωνία και συνεργασία οι χώρες της  περιοχής μπορούν να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον, βελτιώνοντας τους τομείς των μεταφορών, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Παρόλο που η Ελλάδα, όπως επίσης η Αρμενία και το Αζερμπαιτζάν, δεν είναι παράκτια κράτη της Μαύρης Θάλασσας, η ιστορία, η γεωγραφία και η πολιτική τη συνδέουν  με την υπόλοιπη περιοχή. Οι ελληνικές επιλέξιμες περιοχές, Κεντρική Μακεδονία και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν ανά τους αιώνες γίνει αποδέκτες σημαντικού αριθμού πληθυσμών, που αρχικά διέμεναν γύρω από τη Μαύρη Θάλασσα, στον ‘Πόντο’. Με τη σειρά τους οι Έλληνες κατοίκησαν, και ανέπτυξαν κοινότητες που άνθισαν στην ευρύτερη περιοχή, (εκεί) όπου οι απόγονοί τους ακόμα διαμένουν.

    Οι ελληνικοί δεσμοί με την περιοχή αποδεικνύονται περαιτέρω με τη σημερινή συμμετοχή (μας) σε Δίκτυα και Οργανισμούς, που στοχεύουν στην ανάπτυξη της περιοχής:
    • Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας της Μαύρης Θάλασσας, είναι η μεγαλύτερη και η πιο αντιπροσωπευτική περιφερειακή πλατφόρμα συνεργασίας στη Μαύρη Θάλασσα, κατά την άποψη μου, ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ στην περιοχή.
    • Η Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας, είναι ένας διεθνής χρηματοπιστωτικός θεσμός, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που υποστηρίζει την οικονομική ανάπτυξη  και περιφερειακή συνεργασία, παρέχοντας χρηματοδοτήσεις στο εμπόριο και στα έργα , εγγυήσεις σε αναπτυξιακά σχέδια δημόσιων και ιδιωτικών επιχειρήσεων  των κρατών  που είναι μέλη του .
    • Το Πρόγραμμα της Λεκάνης της Μαύρης Θάλασσας θεωρείται από εμάς ως ένα επιπλέον εργαλείο μέσα στο ίδιο πλαίσιο. Μολονότι τα διαθέσιμα κονδύλια είναι περιορισμένα, η δυνατότητα τους να παρακινήσουν τεράστιο  κεφάλαιο της  Συνεργασίας, μπορεί να προσθέσει στις παραπάνω πρωτοβουλίες σημαντικά αποτελέσματα.

    Ευχόμαστε στους συμμετέχοντες της εναρκτήριας εκδήλωσης (συνεδρίου) μία εποικοδομητική συνάντηση  και συγχαίρουμε τους διοργανωτές για την επιτυχημένη  οργάνωσή του.

    Σας ευχαριστώ.

    logo ND
    © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

    Please publish modules in offcanvas position.