Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

Προς

τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κο Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και

τον Υπουργό Οικονομικών, κο Γιώργο Παπακωνσταντίνου

 

Θέμα: Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα

 

Περαιτέρω υποχώρηση σημείωσε τον Απρίλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα και διαμορφώθηκε στις 74,2 μονάδες (από 78,4 μονάδες), σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

 

Η νέα πτώση εκπορεύεται από την επιδείνωση του κλίματος κυρίως στη Βιομηχανία και το Λιανικό Εμπόριο ενώ και στην πλευρά της ζήτησης σημειώνεται πτώση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.

 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ουσιαστικά βρίσκεται στα περσινά επίπεδα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα χρόνο μετά την προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, οι προσδοκίες επιχειρήσεων και καταναλωτών δεν έχουν βελτιωθεί. Δεν έχουν διαμορφωθεί δηλαδή συνθήκες σταθεροποίησης της οικονομίας, καθώς η αβεβαιότητα στην οικονομική πολιτική εμμένει. 

 

Ως γνωστόν, η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα ασκείται στην Περιφέρεια Αττικής όπου  παράγεται το 40% περίπου του εθνικού πλούτου και εδρεύουν οι περισσότερες επιχειρήσεις. Επομένως, φαίνεται πως η Περιφέρεια Αττικής θα είναι η περιοχή η οποία θα πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση γεγονός που θα ενισχύσει την ανασφάλεια των κατοίκων της περιοχής από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος. (αύξηση της ανεργίας και της ύφεσης, μείωση της ανάπτυξης)

 

Κατόπιν των παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 

1. Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε την αδράνεια και τη διστακτικότητα που χαρακτηρίζει το οικονομικό περιβάλλον σε όλη τη χώρα αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής;

2. Με ποιο τρόπο προτίθεστε να τονώσετε τις επιχειρηματικές προσδοκίες σε όλη τη χώρα αλλά και στην Περιφέρεια Αττικής;

3. Πως θα τονώσετε τις προσδοκίες των καταναλωτών για δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας έτσι ώστε να μην είναι δύσπιστοι;

                                                                                               

Αθήνα, 09-05-11