logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Βουλευτής Δυτικής Αττικής
τ. Υφυπουργός

  Ερώτηση για Κέντρα Μεταναστών

  ΑΘΗΝΑ, 4-04-2012

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

             

  Ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός Θανάσης Μπούρας κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Κέντρα Μεταναστών».

   

  Η ερώτηση έχει ως εξής:

   

  «Ο Δήμος Αχαρνών είναι από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας ο οποίος χαρακτηρίστηκε Ολυμπιακός Δήμος το 2004. Η πληθυσμιακή κίνηση που παρουσιάζει η περιοχή είναι ιδιαίτερα δυναμική, και σήμερα ο πληθυσμός των Αχαρνών φτάνει τους 150.000 κατοίκους. Μάλιστα, στην περιοχή κατοικούν πολλές πληθυσμιακές ομάδες όπως Αρβανίτες, Αιγαιοπελαγίτες, Κρητικοί, Θεσσαλοί, Μακεδόνες, Ηπειρώτες, παλιννοστούντες Ελληνοπόντιοι από τη Σοβιετική Ένωση, Ομογενείς Βορειοηπειρώτες κ.α.

   

  Στο Δήμο Αχαρνών λαμβάνουν χώρα οικονομικές δραστηριότητες σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο Δήμος αποτελεί πόλο εγκατάστασης παραγωγικών μονάδων του δευτερογενή τομέα. Παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση μεταποιητικών μονάδων όπως βιομηχανικές και βιοτεχνίες, αποθήκες χονδρεμπορίου.

   

  Η είδηση για τη δημιουργία Κέντρου Μεταναστών στην Αττική και η φημολογία και μόνο ότι «φαβορί» είναι η περιοχή των εγκαταστάσεων στης Αστυνομίας στην Αμυγδαλέζα, προκάλεσε ξεσηκωμό της τοπικής κοινωνίας, των φορέων της περιοχής, της Δημοτικής Αρχής και των συνδικαλιστών της Αστυνομίας κλπ. Οι αντιδράσεις αυτές είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσουν δυναμικά καθώς η δημιουργία τέτοιου Κέντρου στην περιοχή θα υποβαθμίσει το Δήμο Αχαρνών και θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να μην γίνει έκρυθμη και εκτός ελέγχου η κατάσταση στην περιοχή.

   

  Στην Αμυγδαλέζα, όπου σχεδιάζεται να γίνει το Κέντρο Μεταναστών, υπάρχει και λειτουργεί πανεπιστημιακός χώρος, η Ακαδημία της Αστυνομίας η οποία περιλαμβάνει Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομίας, Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, Σκοπευτήρια, Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, Δ/νση Διαχείρισης Υλικού, Σχολή Μετεκπαίδευσης όπου μετεκπαιδεύονται Αξιωματικοί και από το εξωτερικό αλλά και από άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, ΕΥΠ κλπ. Δεν είναι λοιπόν δυνατό να δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή Κέντρο 1.000 παράνομων μεταναστών και μάλιστα σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από το κεντρικό κτήριο της Σχολής Αξιωματικών και πέντε μέτρα από το υπάρχον σκοπευτήριο. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία η οποία δεν συνάδει ούτε με την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία ενός Τριτοβάθμιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος ούτε με το κύρος της Σχολής.

   

  Οι εγκαταστάσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με τα ζωτικά συμφέροντα της περιοχής ανατρέποντας βίαια την ανάπτυξή της και απειλώντας την προοπτική που έχει η περιοχή. Επίσης, βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής και επομένως και την τοπική οικονομία. Ένα τέτοιο έργο δεν διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της περιοχής αλλά αντίθετα την οδηγεί σε υποβάθμιση.

   

  Φαίνεται πως υπάρχει αδυναμία αντίληψης ότι η ευρύτερη περιοχή πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για μια περιοχή μείζονος πολιτιστικής σημασίας με ένδοξο παρελθόν. 

   

  Και δυστυχώς είναι γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής αποτελεί πάντα την «πίσω αυλή» της Αθήνας. Εκεί τα σκουπίδια, εκεί η βαριά βιομηχανία, εκεί η εθνική παραγωγή η οποία στηρίζει την ελληνική οικονομία. Αλλά δυστυχώς και με αυτή και με άλλες ενέργειες αντί να δίδονται κάποια πλεονεκτήματα και δικαιώματα, χάνονται και τα κεκτημένα.

   

  Ο κ. Υπουργός θα πρέπει να πάρει αμέσως πίσω αυτή του την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που πρέπει σε κάθε περίπτωση να εισακούγονται.

   

  Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  ·  Με ποια κριτήρια ο Δήμος Αχαρνών, και συγκεκριμένα η περιοχή Αμυγδαλέζα, αποτελεί υποψήφια περιοχή για τη δημιουργία Κέντρου Μεταναστών, χωρίς να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της περιοχής;»

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.