Συζήτηση στη Βουλή για τη Νομισματική Πολιτική του 2011

 

                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                            Αθήνα, 3/3/2011

 

Ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, Θανάσης Μπούρας, τοποθετούμενος πάνω στην Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2010-2011, την οποία παρουσίασε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Προβόπουλος, σε σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, έθεσε τον προβληματισμό του για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης και επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

 

«Το ζητούμενο είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης με βάση ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, η μείωση των ανισοτήτων και της ανεργίας, η βελτίωση των εισοδημάτων.  Πρέπει να γίνει επιλογή του κατάλληλου μείγματος των μέσων που θα μας οδηγήσουν σε ανάπτυξη.

 

Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό του αριθμού των απασχολουμένων λόγω απώλειας θέσεων εργασίας και δραστικής μείωσης της δημιουργίας νέων θέσεων. Το ποσοστό ανεργίας το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2010 διαμορφώθηκε στο 12,0% από 9,2% το 2009.

 

Και παρόλο που η ανεργία έχει εκτιναχθεί, καθυστερούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων. Η αναμονή αυτή  αφορά  έξι διαγωνισμούς ανάθεσης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για κατάρτιση, πιστοποίηση και απασχόληση 63.300 ατόμων, συνολικού προϋπολογισμού 284.999.999 ευρώ. Η μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο των διαγωνιστικών διαδικασιών, όπως επισημάνθηκε, πέρα από τις άμεσες συνέπειες, εγκυμονεί και τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων.

 

Συνεχίζοντας το συλλογισμό του, ο κ. Μπούρας αναρωτιέται πως θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και με τι ρυθμό. Παρόλο που έχουν περάσει 17 μήνες από τις εκλογές, μέχρι και χθες η χώρα δεν είχε, επενδυτικό νόμο. Και αυτό διότι από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν να καταργήσει τον, κατά γενική ομολογία, πετυχημένο αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ. Αλλά και ο νέος αναπτυξιακός νόμος για να εφαρμοστεί χρειάζεται 23 Υπουργικές Αποφάσεις, 7 κοινές Υπουργικές Αποφάσεις και 3 Προεδρικά Διατάγματα.

 

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα ανταγωνισμού και ιδιαίτερα εξασθενημένη εγχώρια ζήτηση. Η ανεπαρκής εγχώρια ζήτηση και οι δυσκολίες χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και ορισμένες απεργιακές κινητοποιήσεις, οδήγησαν σε υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας στη διάρκεια του 2010.

 

Το αυστηρό πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκε το 2010 είναι αυτό που οδήγησε στην εξασθενημένη εγχώρια ζήτηση αφού περιλάμβανε περικοπές αμοιβών και συντάξεων, πάγωμα των προσλήψεων, μείωση των λειτουργικών δαπανών και των επιχορηγήσεων των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αύξηση των έμμεσων φόρων, αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος και επιβολή έκτακτων εισφορών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες. Όλα αυτά οδήγησαν στον περιορισμό της κατανάλωσης.

 

Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής και την απόλυτη ανακολουθία λόγων και έργων του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ανακολουθία την πληρώνει σήμερα η χώρα.

 

Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να κατανοήσει τους λόγους που μας οδήγησαν εδώ, αγωνιά για το μέλλον και σε αρκετές περιπτώσεις αδρανεί, ενώ μερικές φορές υιοθετεί πρακτικές άρνησης. Για να προχωρήσουμε σε βελτίωση της κατάστασης θα πρέπει να περιγραφεί το πρόβλημα με σαφήνεια, να προβληθούν τα πραγματικά δεδομένα χωρίς ωραιοποιήσεις και υπεκφυγές.»