Επενδυτική Απνοια

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη συγκυρία για την απασχόληση και την κοινωνία. Καταγράφονται, σήμερα, αρνητικές επιπτώσεις στη μισθολογική επάρκεια, την ποιότητα των συνθηκών απασχόλησης, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και κατά συνέπεια στην πραγματική οικονομία.

 

Η Κυβέρνηση θα έπρεπε να προωθεί δράσεις στην κατεύθυνση της διασφάλισης της κοινωνικής δικαιοσύνης και του δικαιώματος στην αξιοπρεπή εργασία και ζωή.

 

Αντ’ αυτού παρατηρείται το φαινόμενο της αποδυνάμωσης του κοινωνικού διαλόγου, αποτέλεσμα των δρομολογούμενων πολιτικών λιτότητας υπό το πρίσμα της τρέχουσας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να χάνεται ενώ το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα.

 

Η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής έχει αντίκτυπο σε όλο τον ελληνικό λαό και κυρίως στη μεσαία τάξη. Η κοινωνία δεν αντέχει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα προκειμένου να κλέισει η Κυβέρνηση τις τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού.

 

Η χώρα βρίσκεται σε πραγματικό δημοσιονομικό εκτροχιασμό, παρά τις πρωτόγνωρες θυσίες των πολιτών. Τα έσοδα καταρρέουν, οι πρωτογενείς δαπάνες διογκώνονται, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων βουλιάζει, το έλλειμμα εκτοξεύεται.

 

Όσο η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτικές που στόχο έχουν να αναχαιτίσουν την ύφεση και να δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική, όπως: οι αποκρατικοποιήσεις, η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, η χάραξη αναπτυξιακής φορολογικής πολιτικής με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, η δημιουργία φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματική δραστηριότητα και η προσέλκυση επενδύσεων, τόσο οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πιάνουν τόπο.

 

Και όμως υπάρχουν τρόποι να βγούμε από την κρίση. Το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας, αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης με βάση ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, μείωση των ανισοτήτων και της ανεργίας, η βελτίωση των εισοδημάτων.  Επιλογή του κατάλληλου μείγματος των μέσων που θα μας οδηγήσουν εκεί.

 

Για να βγούμε από την κρίση θα πρέπει:

 

1.                   να στηρίξουμε τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την έρευνα, την καινοτομία και τις εφαρμογές

2.                   να αξιοποιήσουμε, και όχι να ξεπουλήσουμε, τη δημόσια περιουσία

3.                   να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της πληρωμής 7 δις ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Γιατί ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις που άντεξαν την κρίση, κινδυνεύουν να κλείσουν επειδή το Δημόσιο τους χρωστάει.

4.                   Να δώσουμε έμφαση στις εξαγωγές

5.                   Να ενεργοποιήσουμε τα ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και ΣΔΙΤ

 

Παρ’όλα αυτά, η οικονομική δραστηριότητα έχει παραλύσει. Η οικονομία έχει παραλύσει. Χρειάζεται ένα σοκ για να δώσει εισοδήματα στο δημόσιο και να μειωθούν άμεσα τα ελλείμματα. Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτού του δημιουργικού σοκ που θα προκαλέσει την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

 

Βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας και σχετικά με τη μείωση των ξένων άμεσων επενδύσεων το πρώτο επτάμηνο του 2011, ήρθε στις 20/9 άλλη μια επιβεβαίωση για την επενδυτική άπνοια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι ξένες άμεσες επενδύσεις, για το πρώτο επτάμηνο του έτους, ήταν μόλις 634 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 46,77% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010 και 64,65% σε σχέση με το 2009.

 

Η κατάργηση του προηγούμενου νόμου, χωρίς την υιοθέτηση νέου για 15 μήνες, στέρησε την αγορά για το 2011 από τη δυνατότητα εκταμίευσης πόρων μέσω του νέου νόμου. Και αναρωτιέμαι πως θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και με τι ρυθμό όταν μέχρι και χθες η χώρα δεν είχε επενδυτικό νόμο. Και αυτό διότι από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν να καταργήσει τον, κατά γενική ομολογία, πετυχημένο αναπτυξιακό νόμο της ΝΔ.

 

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η χώρα έχασε το συγκριτικό της πλεονέκτημα να έχει ένα σταθερό επενδυτικό περιβάλλον. Πλέον, ο επενδυτής αισθάνεται ανασφάλεια και σε πολλές περιπτώσεις κατευθύνεται σε γειτονικές χώρες.

 

Η αβεβαιότητα των επενδυτών για τις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών και της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα αυξάνεται και από τις αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης του εξωτερικού.

 

Επίσης, η ανασφάλεια που καλλιεργήθηκε από την ίδια την κυβέρνηση (δηλώσεις περί Τιτανικού και διεφθαρμένης χώρας) είχε σαν αποτέλεσμα, την έντονη επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος.

 

Και όλα τα παραπάνω αποδεικνύονται από τα στοιχεία σε σχέση με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, τα οποία είναι απογοητευτικά. Μηδαμινό είναι το ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του νέου επενδυτικού νόμου αφού το πρώτο εξάμηνο ισχύος του νέου επενδυτικού νόμου υποβλήθηκαν, σε όλη την Ελλάδα, μόνο 142 επενδυτικά σχέδια. Χαρακτηριστικό είναι ότι, ακόμα και αν εγκριθούν όλες οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν το πρώτο εξάμηνο ισχύος του νέου επενδυτικού νόμου, οι συνολικές ενισχύσεις θα είναι 12 φορές μικρότερες σε σχέση με τις προβλεπόμενες.

 

Κάθε επένδυση, είτε στο πλαίσιο του νόμου για το fast track, τον οποίο νόμο πρέπει να πούμε ότι η ΝΔ έφερε όταν ήταν Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ αδικαιολόγητα καθυστέρησε να τον θέσει σε ισχύ, είτε στο πλαίσιο του επενδυτικού νόμου είναι, όχι μόνο καλοδεχούμενη, αλλά και αναγκαία. Αποδεικνύεται, όμως, ότι οι δύο αυτοί νόμοι, που η Νέα Δημοκρατία  στήριξε άλλωστε επί της αρχής, δεν αρκούν. Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι δράσεις που θα αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα, αλλά και ένα μείγμα μέτρων που θα προκαλέσουν αναπτυξιακό σοκ.

 

Η κατάσταση στην αγορά γίνεται ολοένα και χειρότερη. Και συγκεκριμένα:

 

·                     Στον τομέα της ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με έκθεση του IMD (International Institute for Management and Development), η Ελλάδα κατέλαβε το 2011 την 56η θέση μεταξύ 59 χωρών, σημειώνοντας πτώση κατά 10 θέσεις σε σχέση με το προηγούμενο χρόνο!

 

·                     Στις Ξένες Άμεσες Επενδύσεις, σύμφωνα με την Έκθεση για τις Διεθνείς Επενδύσεις του ΟΗΕ για το 2010, η Ελλάδα σημείωσε μείωση στις εισροές ξένων άμεσων επενδύσεων κατά 50% σε σχέση με το 2008.

 

·                     Το ΕΣΠΑ - το κύριο αναπτυξιακό εργαλείο που έχει η κυβέρνηση στα χέρια της- έχει παγώσει. Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν 5η και το 2010 στην 17η. Παρά λοιπόν τις διακηρύξεις της κυβέρνησης, ένα βασικό εργαλείο που έχει στη διάθεσή της, μένει αναξιοποίητο. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό, υπάρχουν 16 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ που λιμνάζουν.

 

·                     Πολυδιαφημισμένες προθέσεις για μεγάλες ξένες επενδύσεις παραμένουν προθέσεις, χωρίς επαρκή πρόοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την επένδυση του Αστακού που κατέληξε σε φιάσκο εξαιτίας των κακών χειρισμών της κυβέρνησης.

 

·                     Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) βουλιάζει. Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι μειωμένες κατά 42,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους, έναντι ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση κατά 0,6%! Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να το χρησιμοποιεί, και δεν της φτάνει, για να καλύψει μέρος από τη μεγάλη και διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων και τη διόγκωση των δαπανών, στερώντας έτσι κάθε ίχνος αναπτυξιακής προοπτικής για τη χώρα.

 

Δυστυχώς, η σημαντική μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων δημιουργούν καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων με συνέπεια σε αυτή την κρίσιμη οικονομική συγκυρία έξω από την καθυστέρηση να μεγαλώνει η ύφεση κατά 2% όπως την προσδιορίζει ο Γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής κος Στουρνάρας με άμεσες αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη και την αύξηση της ανεργίας.

 

Με δεδομένο ότι το Δημόσιο Πρόγραμμα Επενδύσεων συνεχώς μειώνεται, το στοίχημα πλέον για την Ελλάδα το 2011 είναι κατά πόσο θα  τρέξει το ΕΣΠΑ αλλά και κατά πόσο θα μπορέσει να εξασφαλίσει σημαντικά κεφάλαια από ενδεχόμενες αποκρατικοποιήσεις που σχεδιάζονται.

 

Η αγορά και η κοινωνία βιώνουν το δικό τους δράμα. Η άρνηση της πραγματικότητας από την κυβέρνηση όχι μόνο επιδεινώνει τη θέση της αλλά δείχνει και ότι έχουμε μια κυβέρνηση κατώτερη των περιστάσεων. Και ενώ η Κυβέρνηση σκότωσε την εμπιστοσύνη της αγοράς, τώρα προσπαθεί να την αναστήσει με περίσσευμα επικοινωνίας και έλλειμμα ουσίας.

 

Η κυβέρνηση παρακολουθεί αμήχανη τις αρνητικές εξελίξεις και αντιδρά με σπασμωδικές κινήσεις και αναποτελεσματικές πολιτικές. Η συνέχιση της ίδιας πολιτικής μόνο αρνητική μπορεί να είναι για την Ελλάδα. Ο χρόνος τρέχει και η Ελλάδα πρέπει να γίνει, επειγόντως, μια χώρα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.

 

Και ενώ η ύφεση έχει σκαρφαλώσει στο 7%, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τη στήριξη ιδιωτικών επενδυτικών σχεδίων από τον προηγούμενο επενδυτικό νόμο.

 

Επίσης, σχετικά με την πρόσφατη αξιολόγηση του ΟΟΣΑ για το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, δεν διστάζουμε να δεχθούμε τα όποια θετικά σημεία, αλλά δεν παραγνωρίζουμε φυσικά, και τις αρνητικές επισημάνσεις (καθυστέρηση στις αποκρατικοποιήσεις, αποτυχία στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, παλινωδίες στο ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων). Η μονομερής έκφραση ικανοποίησης από τον υπουργό Ανάπτυξης, δεν εξαφανίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ειδικότερα η επιχειρηματική κοινότητα.

 

Η Νέα Δημοκρατία στήριξε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ήταν προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας: ΓΕΜΗ, επενδυτικός νόμος, απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων. Άλλωστε όλοι γνωρίζουν πως μια Ελλάδα φιλική στην επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις είναι η μόνη διέξοδος προκειμένου να ξεπεράσει η χώρα μας την οικονομική κρίση.

 

Ακόμα, σύμφωνα με έρευνα του ΙΟΒΕ σχετικά με τις επενδύσεις η οποία έγινε στις 31/5/2011, οι επενδυτικές δαπάνες στο σύνολο της μεταποίησης το 2010 μειώθηκαν κατά 12,2% σε σχέση με τις δαπάνες του προηγούμενου έτους, όταν οι εκτιμήσεις για την πορεία των επενδύσεων στην προηγούμενη έρευνα προς το τέλος του 2010 προέβλεπαν λιγότερο έντονη πτώση, της τάξεως του 9,2%.

 

Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι στο τέλος του περασμένου έτους επιδεινώθηκε περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον. Οι επενδύσεις το 2011 προβλέπεται να φτάσουν σχεδόν στα επίπεδα του 2005.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, δυσμενή επίδραση επί των επενδύσεων ασκεί σταθερά η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στο σύνολό της, της οποίας η επιρροή ως επενδυτικό αντικίνητρο εντείνεται σημαντικά το 2010 και προβλέπεται να διατηρήσει την έντασή της. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική δραστηριότητα είναι η μειωμένη ζήτηση, η έλλειψη κινήτρων για επενδύσεις, η έλλειψη κεφαλαίων, η αυξημένη φορολογία.

 

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη. Και να μην προσπαθεί να αποκρύψει από τον ελληνικό λαό τα βασικά προβλήματα της οικονομίας, αλλά και της δικής της πολιτικής.

 

Καλούμε επίσης την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τόσο το μείγμα της ακολουθούμενης πολιτικής της, όσο και όσο και τις ταχύτητες με τις οποίες εργάζεται.