Μεσοπρόθεσμο 27/6/2011

Η σημερινή συζήτηση, διεξάγεται υπό τη σκιά των εξαιρετικά δυσμενών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων.

 

 

 

Όλοι οι οικονομικοί δείκτες, αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος μέσα από το οποίο επιβεβαιώνεται η αστοχία της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.

 

 

 

·                     η ύφεση βάθυνε

 

·                     το ΑΕΠ της χώρας υποχώρησε

 

·                     η ανεργία διογκώθηκε

 

·                     ο πληθωρισμός διευρύνθηκε

 

·                     η ανταγωνιστικότητα της χώρας επιδεινώθηκε

 

·                     η ψυχολογία της αγοράς κατέρρευσε

 

·                     το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών συρρικνώθηκε

 

·                     το βιοτικό επίπεδο των πολιτών επιδεινώθηκε

 

·                     ο κλάδος της οικοδομής παρέλυσε

 

·                     το κόστος δανεισμού διογκώθηκε

 

·                     το χρέος αυξήθηκε κατά 57 δις ευρώ

 

 

 

Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προχωρούν σε συνεχείς υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

 

 

 

Το ΠΑΣΟΚ κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενο τα πάντα στους πάντες, ενώ γνώριζε την αλήθεια για την οικονομία από τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Προβόπουλο.

 

 

 

Και παρόλα αυτά η κυβέρνηση δεν έλαβε άμεσα τα αναγκαία μέτρα αλλά αντιθέτως τον πρώτο καιρό έκανε παροχές φουσκώνοντας το έλλειμμα.

 

 

 

Ενώ λοιπόν η Κυβέρνηση γνώριζε την κρίση και τη δύσκολη καμπή στην οποία βρισκόταν η οικονομία της χώρας δεν έλαβε κανένα μέτρο! Αντιθέτως! Ούτε ως αντιπολίτευση δεν βοήθησε στην αντιμετώπιση της κρίσης.

 

 

 

Μήπως να σας θυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση αδιαφορώντας πλήρως για το μέλλον αυτής της χώρας έλεγε «όχι σε όλα»; «όχι» σε κάθε μεταρρύθμιση που θα άλλαζε το σκηνικό και θα μας βοηθούσε να βγούμε αναίμακτα από την κρίση;

 

 

 

Μήπως επίσης να σας θυμίσω ότι όταν η ΝΔ, ως Κυβέρνηση, στήριζε την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, προκειμένου να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία, το ΠΑΣΟΚ δαιμονοποιούσε τα 28δις ενώ σήμερα η ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών έχει φτάσει τα 100 δις ευρώ περίπου.

 

 

 

Η μήπως να σας θυμίσω τον κ. Παπανδρέου να ηγείται της πορείας της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και να κρατάει το πανό με την επιγραφή «δεν θα περάσει» όταν η Νέα Δημοκρατία, ως κυβέρνηση, προσπαθούσε με το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο να μειώσει τα 113 ταμεία σε 13.

 

 

 

Ποιά είναι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η οικονομική συνταγή που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία; Αυτή της εύκολης λύσης! Δηλαδή:

 

·                     επιβολή νέων φόρων,

 

·                     αύξηση των φορολογικών συντελεστών και, βεβαίως,

 

·                     περικοπή μισθών και συντάξεων,

 

·                     επιβολή έκτακτων εισφορών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες

 

·                     έλλειψη αναπτυξιακού προσανατολισμού

 

 

 

Την ίδια στιγμή η ύφεση που έχουν προκαλέσει τα μέτρα της Κυβέρνησης οδηγεί σε δραματικές εξελίξεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο θέμα των λουκέτων η κατάσταση είναι τραγική. Αλλά όσο πάει γίνεται εφιαλτική.

 

 

 

Και συν τοις άλλοις, όλο αυτό το διάστημα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εξουσία, οι αλλαγές στις θέσεις του, όπως προκύπτουν από δηλώσεις στελεχών του και τις ακολουθούμενες πολιτικές, είναι εντυπωσιακές:

 

 

 

·                     Από το «λεφτά υπάρχουν» φθάσαμε στο «μαζί τα φάγαμε».

 

·                     Από την ακατάσχετη προεκλογική υποσχεσιολογία φθάσαμε στις περικοπές των μισθών και των συντάξεων.

 

 

 

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει ίχνος αυτοκριτικής για την πλήρη εγκατάλειψη των προεκλογικών υποσχέσεων, μετεκλογικών εξαγγελιών, προγραμματικών θέσεων και κυβερνητικών ανακοινώσεων.

 

 

 

Οι παλινωδίες και η αναποφασιστικότητα της κυβέρνησης έχουν οδυνηρές επιπτώσεις για τους Έλληνες και την Ελλάδα και αποδεικνύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινήθηκε αποσπασματικά, με πειραματικό τρόπο και χωρίς σχέδιο.

 

 

 

Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής και την απόλυτη ανακολουθία λόγων και έργων. Αυτή την ανακολουθία την πληρώνει σήμερα η χώρα.

 

 

 

Ο λαός απαιτεί ριζοσπαστικές τομές! Οι έκτακτες συνθήκες απαιτούν έκτακτες αποφάσεις που προκαλούν επανεκκίνηση της Οικονομίας, επανεκκίνηση της αγοράς, των προσδοκιών και του ηθικού της κοινωνίας. Μια πρόταση εξόδου από την ύφεση και την κρίση όπως την έχει περιγράψει στο Ζάππειο ΙΙ ο πρόεδρός μας Αντώνης Σαμαράς.

 

 

 

Η ανάκαμψη δεν μπορεί όμως να γίνει από μόνη της. Χρειάζεται έκτακτο σχέδιο εξόδου από την κρίση. Κοστολογημένο, σύγχρονο και ρεαλιστικό.

 

 

 

Η ΝΔ παρά τις πιέσεις καταψήφισε το Μνημόνιο, ενώ η κυβέρνηση μιλούσε για μονόδρομο. Αυτή τη στιγμή απαιτείται επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας και να μπορέσουμε να βγούμε από το Μνημόνιο μια ώρα αρχύτερα!

 

 

 

Πρέπει να δοθεί έμφαση:

 

·                     Στην εξωστρέφεια και τις εξαγωγές

 

·                     Στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό

 

·                     Στη Γεωργία, την κτηνοτροφία και την Αλιεία

 

·                     Στη Μεταποίηση και τυποποίηση

 

·                     Στην Έρευνα, την Τεχνολογία και την Καινοτομία

 

 

 

Ασκήσαμε επί ενάμιση χρόνο μια Αντιπολίτευση, όχι εύκολη, όχι συνηθισμένη. Και σίγουρα διαφορετική από εκείνη που είχε μάθει να ασκεί το ΠΑΣΟΚ.

 

 

 

·                     Δεν κατεβάσαμε τον κόσμο στους δρόμους

 

·                     Δεν είπαμε «όχι σε όλα»

 

·                     Δεν διστάσαμε να προσφέρουμε συναίνεση στην Κυβέρνηση στους κρίσιμους πρώτους μήνες όταν ακόμη μπορούσε να αποφευχθεί η προσφυγή στο Μνημόνιο.

 

·                     Δεν διστάσαμε να πούμε όχι στο Μνημόνιο αφού προβλέψαμε τη διόγκωση της ύφεσης και του χρέους καθώς και τον κίνδυνο ύπαρξης κοινωνικών εκρήξεων.  Χαρακτηριστικά να σας θυμίσουμε τα λόγια του Οικονομολόγου και Καθηγητή κου Στουρνάρα όπου στις 14/12/2010 είχε υπολογίσει πως οι 2 τουλάχιστον μονάδες της ύφεσης για το έτος 2010 θα οφείλονται στη Μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του οποίου οι πόροι συνεχίζουν να μην απορροφούνται.

 

 

 

Ο κ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του συνειδητά οδήγησαν τη χώρα στο Μνημόνιο, φουσκώνοντας στην αρχή το έλλειμμα και απαξιώνοντας στη συνέχεια την Ελληνική οικονομία, με τις δηλώσεις περί “Τιτανικού”, “διεφθαρμένης χώρας” κ.λπ. Ο κ. Παπανδρέου συνειδητά αποπροσανατόλιζε τον Ελληνικό λαό, ενώ παρασκηνιακά είχε επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στο ΔΝΤ.

 

 

 

Παρόλο που και τον Οκτώβριο και το Δεκέμβριο του 2009, τα spreads ήταν ακόμη χαμηλά και οι αγορές προσέφεραν δάνεια, τα οποία όμως η κυβέρνηση αρνείτο να πάρει.

 

 

 

Σήμερα, ακόμη και οι εμπνευστές του Μνημονίου συνομολογούν ότι οι προβλέψεις τους διαψεύδονται, μιας και δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Ακόμη και οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι της πολιτικής του μνημονίου παραδέχονται και δημόσια πλέον την επώδυνη αλήθεια. Η συνταγή αυτή απέτυχε. Η χώρα βρίσκεται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και χρέους. Νέα επώδυνα μέτρα έρχονται, με αμφισβητούμενη αποτελεσματικότητα.

 

 

 

Είναι χαρακτηριστική μάλιστα η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την παγκόσμια κοινωνική κατάσταση που ουσιαστικά επιβεβαιώνει ρητά το σύνολο της κριτικής που ασκεί η Νέα Δημοκρατία και δικαιώνουν τον Αντώνη Σαμαρά, καταδικάζοντας το Μνημόνιο και τη μονομερή πολιτική λιτότητας που απομακρύνει κάθε πιθανότητα ανάπτυξης και μεγαλώνει την ύφεση. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο «Γκάρντιαν».

 

 

 

Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις, επιβεβαιώνουν τις αντιρρήσεις που διατυπώνει η Ν.Δ., για την Οικονομική Πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς επίσης και για την πρόχειρη, πειραματικού χαρακτήρα και χωρίς σχέδιο χάραξη πολιτικής.

 

 

 

Όσο η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει πολιτικές που στόχο έχουν να αναχαιτίσουν την ύφεση και να δημιουργήσουν αναπτυξιακή προοπτική, τόσο οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν θα πιάνουν τόπο.

 

 

 

Η ανάπτυξη είναι τη στιγμή αυτή το κύριο ζητούμενο για την ελληνική οικονομία.

 

 

 

Ζητούμενο είναι επίσης η βελτίωση της παραγωγικότητας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας, η αύξηση του δυνητικού ρυθμού ανάπτυξης, η μείωση των ανισοτήτων και της ανεργίας, η βελτίωση των εισοδημάτων.

 

 

 

Η ΝΔ με υπευθυνότητα από την πρώτη στιγμή πρότεινε συγκεκριμένα μέτρα για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

 

 

 

Η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί με απειλές να διαχειριστεί την κατάσταση. Για τη σημερινή Κυβέρνηση όλα ξεκινούν και σταματούν στα λόγια, τις απειλές και τις υποσχέσεις δημιουργώντας έτσι μια εικονική πραγματικότητα την οποία αξιοποιούν επικοινωνιακά.

 

 

 

Όμως η σκληρή πραγματικότητα που ζει καθημερινά ο καταναλωτής, δεν μπορεί να καλυφθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

 

 

 

Οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να χάνεται ενώ το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα λιτότητας τα οποία προσεγγίζουν τα 21 δις ευρώ για το 2011.

 

 

 

Στόχος της Κυβέρνησης είναι το έλλειμμα να μειωθεί κατά 7 δις ευρώ γεγονός που σημαίνει ότι τα 2/3 από τις θυσίες του ελληνικού λαού θα πάνε χαμένα. Πρόκειται για ρεκόρ οικονομικής αναποτελεσματικότητας.

 

 

 

Δεν είμαστε όμως όλοι ίδιοι! Όσο και αν η Κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να καλλιεργήσει κάτι τέτοιο.

 

 

 

Η ΝΔ με υπευθυνότητα ζητάει αλλαγή των όρων του Μνημονίου.

 

 

 

Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση έρχεται με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Επιμένει στο ίδιο λάθος. Περισσότερες οριζόντιες περικοπές και σκληρότερους φόρους πάνω στους ίδιους ώμους. Φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται αδιακρίτως και χωρίς ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης.

 

 

 

Η ΝΔ όμως δεν μπορεί να δώσει συναίνεση σε λανθασμένη πολιτική. Δεν μπορεί να συναινέσει σε μια πολιτική που διαλύει τη μεσαία τάξη. Που στερείται αναπτυξιακής διάστασης και η μέχρι σήμερα εφαρμογή της απέτυχε παταγωδώς.

 

 

 

Ναι μεν συμφωνούμε με τους στόχους: μείωση του ελλείμματος και της κρατικής σπατάλης, περιορισμός του χρέους, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση περιουσίας. Άλλωστε όλα αυτά τα έχουμε προτείνει προ καιρού. Αλλά διαφωνούμε με το μίγμα πολιτικής που έχει οδηγήσει σε βαθιά και παρατεταμένη ύφεση. Τα αποτελέσματα του Προγράμματος βρίσκονται πολύ μακριά από τους στόχους. Γι αυτό ζητάμε επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου.

 

 

 

Γιατί ευθύνη δεν είναι να αποδεχόμαστε το λάθος αλλά να το επανορθώσουμε. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό.

 

 

 

Η απάντησή μας στην ερώτηση του Πρωθυπουργού «πως έφτασε η Ελλάδα σε αυτό το σημείο και δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια οι αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις» είναι μια κ. Παπανδρέου:

 

 

 

Επειδή εσείς και το κόμμα σας δεν αφήσατε να γίνει κάτι τέτοιο.

 

Τορπιλίζοντας κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας.

 

Λέγοντας «όχι σε όλα», χωρίς ίχνος ευθύνης.

 

 

 

Η κατάσταση στην οικονομία, στην αγορά, στην κοινωνία βρίσκεται σε οριακό σημείο. Το γενικευμένο αδιέξοδο κατέστη και κυβερνητικό αδιέξοδο. Η καθολική κατακραυγή της κοινωνίας απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική είναι εκτός του ελέγχου της Κυβέρνησης.

 

 

 

Γι’ αυτούς όλους τους λόγους αρνούμαστε να ψηφίσουμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.