logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

    Επίκαιρη επερώτηση από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σχετικά με τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την προστασία των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων

    ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

     

    Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, 

     

    Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, 

     

    Καθημερινά βιώνουμε την δραματική αλλαγή των οικονομικών δεικτών διεθνώς, η οικονομική κρίση χτυπά τις  οικονομίες των χωρών παγκοσμίως.  Η κρίση αυτή επηρεάζει το σύνολο των οικονομιών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά συνέπεια τη χώρα μας. 

     

    Μπροστά στη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που διαμορφώνεται διεθνώς, η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κινήθηκε τόσο γρήγορα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης.

     

    Λάβαμε τα αναγκαία μέτρα ώστε η οικονομία μας να υποστεί τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις.

     

    Ενισχύσαμε την οικονομία με το πρόγραμμα ρευστότητας των 28 δις ευρώ στοχεύοντας στην θωράκιση της απασχόλησης, την ενίσχυση της ανάπτυξης, την στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

     

    Λάβαμε τα αναγκαία μέτρα αρωγής για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.Ωστόσο, η δράση μας δεν σταμάτησε σε αυτά.

     

    Η οικονομική κρίση μέρα με τη μέρα γίνεται και πιο ορατή και πιο έντονη.  Μπροστά σε αυτές τις νέες συνθήκες εξαγγείλαμε και καταθέσαμε στην Ευρωπαική Ένωση το επικαιροποιημένο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης»  βασισμένο στο τρίπτυχο «ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ  - ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ». 

     

    Και δεν σταματήσαμε εκεί.  Η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είναι ένας καθημερινός αγώνας για εμάς.  Στοχευμένες δράσεις και προσαρμογή στις συνθήκες της κρίσης κύριοι συνάδελφοι, σημαίνει να προχωράς με τόλμη και αποφασιστικότητα σε μέτρα όπως αυτά που εισηγήθηκε το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών χθες το βράδυ στη Βουλή των Ελλήνων. 

     

    Στον νόμο 3697/2008 που είχε ψηφισθεί από τη Βουλή των Ελλήνων, ο αποκαλούμενος από εσάς κεφαλικός φόρος  της κατάργησης του αφορολογήτου των 10.500 ευρώ, πριν ακόμα εφαρμοστεί η διάταξη αυτή, η κυβέρνηση, αναλογιζόμενη την κρισιμότητα της περιόδου και τη συνεχώς επιδεινούμενη παγκόσμια οικονομική κρίση, με τροπολογία που κατάθεσε χθες στη βουλή και θα ψηφιστεί εντός των προσεχών ημερών αίρει την κατάργηση του αφορολογήτου. Μαζί με την άρση της κατάργησης του αφορολογήτου, το Υπουργείο μας εισηγήθηκε στη Βουλή και άλλα δύο μέτρα για την  οικονομική στήριξη των Ελλήνων πολιτών. 

     

    Μετατίθεται για τις αρχές του 2010 ο χρόνος επιβολής της αυτοτελούς φορολόγησης με συντελεστή 10% των κερδών από την πώληση εισηγμένων μετοχών με σκοπό την ενίσχυση των μικρομετόχων και την τόνωση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς. Ενώ άμεσα χορηγείται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 500 ευρώ από την Αγροτική Τράπεζα για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας προς τους συνταξιούχους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και προς τους ανέργους που έχουν λάβει  επίδομα από τον ΟΑΕΔ σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο.

     

    Αυτές είναι οι κινήσεις που κάνουμε. Αυτά είναι τα μέτρα που θεσπίζουμε και αυτό είναι μόνο ένα μέρος από  το δικό μας πλαίσιο δράσης - θα σας αναφέρω και άλλα στη συνέχεια -  για την ενίσχυση και τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, και χαίρομαι που η ερώτηση σας έρχεται να συζητηθεί τη στιγμή που πραγματοποιούνται οι δεσμεύσεις μας προς τους συμπολίτες μας.  

     

    Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, 

     

    Για την κυβέρνηση μας, αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη και ενίσχυση των αυτοαπασχολούμενων, των Μικρών Εμπόρων, των Βιοτεχνών και Επαγγελματιών. Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις  αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και σε αυτή τη δύσκολη οικονομική  συγκυρία οφείλουμε, και το κάνουμε, να προχωρούμε στην θέσπιση μέτρων που θα τονώνουν και θα ανακουφίζουν αυτές τις ομάδες. 

     

    Αναφέρεστε στο κείμενο της επερώτησης σας, το οποίο διάβασα πολύ αναλυτικά,  στα προγράμματα της Ευρωπαικής Ένωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι ψίχουλα οι ενισχύσεις που δίνονται. Κάνετε λάθος και εξηγούμαι.Στο πλαίσιο της στήριξης και ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιχορηγούνται επενδυτικά σχέδια για την υλοποίηση μεγάλου εύρους ενεργειών.

     

    Για την ενεργοποίηση των σχετικών δράσεων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ, το ΥΠΟΙΟ., από το 2006 προχώρησε σταδιακά στο σχεδιασμό διαδοχικών προκηρύξεων για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων στους τομείς της Μεταποίησης, του Τουρισμού και του Τριτογενή τομέα, μέσω των οποίων εγκρίθηκαν και βρίσκονται σε υλοποίηση μέχρι σήμερα επενδυτικά σχέδια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 1,4 δις ευρώ. Τ

     

    ο σύνολο των παραπάνω δράσεων είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε φάση υλοποίησης, ενώ έχει ξεκινήσει και προχωρά με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία εκταμίευσης της δημόσιας δαπάνης από τους Τελικούς Δικαιούχους προς τους ωφελούμενους.

     

    Πρόσφατα μάλιστα, απο το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών υπεγράφη η σχετική απόφαση ,με την οποία ξεκινά η αποπληρωμή της δημόσιας επιχορήγησης ύψους άνω των 425 εκατ. ευρώ προς 14.543 επιχειρήσεις, των οποίων τα σχέδια έχουν ενταχθεί στη δράση για την Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων του Τριτογενή Τομέα, που υλοποιείται στο πλαίσιο των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ και των τριών Προγραμμάτων της Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG III.

     

    Ο συνολικός προϋπολογισμός της επιχορήγησης των εγκεκριμένων επενδύσεων υπερβαίνει τα 1,3 δις ευρώ, απο τα οποία 640 εκατ. ευρώ αποτελούν δημόσια δαπάνη. Η υλοποίηση των παραπάνω σχεδίων προβλέπει την δημιουργία τουλάχιστον 15.000 νέων θέσεων εργασίας. Με σκοπό την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

     

    Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

     

    Επίσης, στη τέταρτη προγραμματική περίοδο, δεδομένης και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, θα εξασφαλιστεί μέσω του ΕΣΠΑ, όχι μόνο η συνέχιση αλλά και η εντατικοποίηση των δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στα Επιχειρησιακά Προγράμματα, καλύπτοντας όλους τους τομείς της Οικονομίας, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της παραγωγικής βάσης.  

     

    Η ενίσχυση αυτή επιτυγχάνεται με την νέα προκήρυξη που εκδίδεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών για την στήριξη μικρών επιχειρήσεων, που απασχολούν έως και 50 εργαζομένους.Οι ενισχύσεις για αυτές τις επιχειρήσεις μέσω του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα φθάσουν το 1,3 δις. ευρώ.Ενώ ο βασικός άξονας αναφοράς «αγκαλιάζει»  όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, δηλαδή  μεταποίηση, εμπόριο, τουρισμός, παροχή υπηρεσιών.

     

    Πιο συγκεκριμένα, αποσκοπούμε στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης καθώς και στη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων, ενώ ο προϋπολογισμός για την ενίσχυση   της κάθε επενδυτικής πρότασης δεν θα υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ. Το ποσοστό επιχορήγησης θα ανέρχεται έως και  60% του προϋπολογισμού της επένδυσης.

     

    Ήδη, οι επιλέξιμες δαπάνες στα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, την περίοδο 2007- 2008 ανέρχονται σε  1.145,2 εκατ. ευρώ. Από αυτό το ποσό τα 740 εκατ. ευρώ αναφέρονται σε δαπάνες κρατικών ενισχύσεων για ιδιωτικές επενδύσεις και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και του Επιχειρησιακού Προγράμματος ¨ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ¨ (τα υπόλοιπα 405 εκατ. ευρώ αναφέρονται σε έργα υποδομών).

     

    Αποδεικνύουμε, λοιπόν στη πράξη τη στήριξη μας στις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις. Λαμβάνουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα κατευθύνοντας πόρους από τις κοινοτικές ενισχύσεις στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας με την ένταξη στα σχέδια μας όλων των τομέων της Οικονομίας.

     

    Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

     

    Σχετικά με μία αναφορά στο κείμενο της επίκαιρης επερώτησης σας  στα δημοτικά τέλη, οφείλω να σας υπενθυμίσω πως στο σχέδιο νόμου το οποίο το Υπουργείο μας κατέθεσε στη Βουλή στις 20 Φεβρουαρίου και αυτή την εβδομάδα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, μεταξύ άλλων ευεργετικών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατάξεων, στο άρθρο 23 αναφέρεται ξεκάθαρα πως τα τέλη παρεπιδημούντων μειώνονται από 2% σε 0,5%.

     

    Το συγκεκριμένο αυτό μέτρο, επιδεικνύει το άμεσο ενδιαφέρον της κυβέρνησης μας για την περαιτέρω διευκόλυνση των «μικρομάγαζων», όπως εσείς τα αναφέρετε,  σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία. Με το μέτρο αυτό δίνουμε μια ακόμα ανάσα σε πλήθος επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολλές από τις οποίες δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο για την Ελληνική Οικονομία, υπό τις παρούσες συνθήκες, τομέα του Τουρισμού. 

     

    Στη συνέχεια αναφέρεστε στα πανωτόκια των τραπεζών. Μου δίνεται μέσω αυτού του σημείου της επερώτησης να σας τονίσω και να σας υπενθυμίσω πως πρώτη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού του κυρίου Κώστα Καραμανλή,  λίγο μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας εν μέσω σκληρής αντίδρασης και αμφισβήτησης από μέρους της αντιπολίτευσης, εισήγαγε στη βουλή και ψήφισε το καλοκαίρι του 2004 το νόμο 3259/2004 για τα πανωτόκια, ο οποίος εξομάλυνε το μακροχρόνιο όσο και δυσβάσταχτο κοινωνικό πρόβλημα της πλειονότητας των δανειοληπτών.

     

    Με το νόμο εκείνο ρυθμίστηκαν για πρώτη φορά, οφειλές που λόγω  των πανωτοκίων είχαν διογκωθεί σε βαθμό που έφερναν τους δανειολήπτες σε δικαιολογημένη απόγνωση, ενώ κατά τα τέσσερα χρόνια που εφαρμόζεται ο νόμος με την εφαρμογή των διατάξεων του, περιορίστηκε η υπερχρέωση των δανείων που δίνονται από τις τράπεζες.

     

    Επιπροσθέτως, όταν διαπιστώθηκε πως υπήρχαν κάποιες οφειλές από πανωτόκια οι οποίες, απο κακή ερμηνεία του νόμου 3259/2004, δεν ρυθμίζονταν από τις τράπεζες, ως όφειλαν, η κυβέρνηση μας ανταποκρίθηκε με τάχιστο και αποτελεσματικό τρόπο.

     

    Συγκεκριμένα, μόλις το προηγούμενο Γενάρη, κύριοι συνάδελφοι η κυβέρνησή, επανήλθε στο θέμα των πανωτοκίων και  με ερμηνευτική διάταξη σχετική με το άρθρο 39 του νόμου 3259/2004 στο άρθρο 8 του νόμου 3723/2008  βελτίωσε τις ισχύουσες διατάξεις και φρόντισε ώστε το θέμα των πανωτοκίων να ρυθμιστεί κατά τον καλύτερο τρόπο στηρίζοντας τους πολίτες οι οποίοι δεν είχαν καταφέρει να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του 2004.

     

    Σε αυτή τη λογική συνεχίζουμε. Στη λογική της προσφοράς, στη λογική της υπεύθυνης πολιτικής και της παραγωγής ουσιαστικού πολιτικού λόγου και στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης. Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς την κοινωνική πολιτική. Με παρεμβάσεις ουσίας και όχι με ευχολόγια ματαιοδοξίας. 

     

    Σας ευχαριστώ.

    logo ND
    © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

    Please publish modules in offcanvas position.