ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

 

             

Συζητήθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσία και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.6.2016)». O βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής Θανάσης Μπούρας, ως αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομία και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, πήρε το λόγο και ανέφερε τα εξής:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλοι οι Έλληνες θυμούνται τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ με τα οποία, βέβαια, κέρδισε τις εκλογές πριν από περίπου τεσσεράμισι χρόνια. Να θυμηθούμε ότι με ένα άρθρο, με έναν νόμο θα καταργούσε τα μνημόνια, τον ΕΝΦΙΑ, θα ανέβαζε τον βασικό μισθό στα 751 ευρώ; Τι να πρωτοθυμηθεί κανένας, τη σεισάχθεια;

Όμως, επειδή σήμερα μιλάμε για ένα καίριο θέμα, αυτό που ηχεί ακόμα στα αυτιά όλων των Ελλήνων είναι εκείνο το οποίο λέγατε: «Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη». Ειλικρινά τα θυμάστε; Πώς θα πάτε να πείτε στους πολίτες ότι σήμερα λύνετε ένα πρόβλημα;

Μάλιστα, σε κεντρική προεκλογική ομιλία του, τον Ιανουάριο του 2015, ο κ. Τσίπρας είχε πει επί λέξει: «Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε να βάλουμε τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε σχέδιο. Σήμερα είναι σύνθημα, από Δευτέρα θα είναι νόμος του κράτους».

Και πέρασαν πόσες Δεύτερες και έρχεστε σήμερα με ένα κουτσουρεμένο σχέδιο, μια κουτσουρεμένη πρόταση να πείτε στον κόσμο ότι ισχύουν αυτά τα οποία λέγατε τότε.

Η πραγματικότητα είναι πως όχι μόνο δεν υπήρχε σχέδιο, αλλά είτε λέγατε συνειδητά ψέματα στους Έλληνες είτε υπήρχαν επικίνδυνες αυταπάτες.

Πάμε τώρα, όμως, στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, το οποίο είναι σημαντικό. Το συνολικό ιδιωτικό χρέος είναι 224 δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά τα 85 δισεκατομμύρια είναι οφειλές των Ελλήνων προς τις τράπεζες. Βέβαια, η Τράπεζα Ελλάδος λέει ότι με το σχέδιο αυτό στη ρύθμιση μπαίνουν τα 8,5 δισεκατομμύρια. Η εκπρόσωπος των Τραπεζών μίλησε για 11 δισεκατομμύρια. Ούτως ή άλλως, όμως, βλέπουμε ότι ούτε το 5% του συνολικού ιδιωτικού χρέους δεν μπορεί να ρυθμιστεί. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ποια είναι η εξαπάτηση, την οποία σήμερα κάνετε στον ελληνικό λαό.

Άρα, για αυτό θα ήταν πολύ σημαντικό, θα ήταν πολύ σκόπιμο, εκτός από τη ρύθμιση, να φέρνατε σήμερα με αυτό το σχέδιο και τις οφειλές προς το δημόσιο και, εκτός από τις τράπεζες, στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό θα ήταν κάτι θετικό για τον κόσμο.

Γιατί έπρεπε να περιμένετε τόσο μεγάλο διάστημα για να νομοθετήσετε και μάλιστα μετά τη λήξη, την οποία εσείς επιβάλατε, δηλαδή το τέλος του ’18; Δεν υπάρχει απάντηση. Δεν έχετε κάτι να πείτε σ’ αυτό.

Επίσης, δεν βλέπω να έχετε κάνει κάποια πρόβλεψη για τους συνεπείς δανειολήπτες. Μάλιστα, υπεκφύγετε και χθες και σήμερα. Τα ακούσαμε και από τα χείλη του Αντιπροέδρου και του κ. Φλαμπουράρη: «Φέρτε μια τροπολογία». Το είπατε σε εμάς. Εσείς που είστε το κράτος έπρεπε να έχετε συζητήσει με τις τράπεζες, να δείτε τι στοιχεία υπάρχουν και να συμφωνούσατε μαζί τους για την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών που μέσα στην κρίση στερήθηκαν πραγματικά από τη ζωή τους, από την επιχείρησή τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να είναι συνεπείς.

Ερωτά εύλογα κάποιος: Χθες καταθέσατε μια τροπολογία που προβλέπει να δοθούν 30 δισεκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες. Δεν μπορούσε μέσα απ’ αυτά τα χρήματα κάποιο ποσό να διοχετευθεί προς τους συνεπείς δανειολήπτες;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προφανώς η πλειοψηφία των πολιτών που επιδιώκουν ή μπαίνουν σε ρύθμιση δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αλλά συμπολίτες μας που επιθυμούν, αλλά αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και πρέπει να τους δώσουμε ένα λειτουργικό πλαίσιο που θα τους επιτρέψει να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Αυτός, λοιπόν, είναι ο στόχος.

Επίσης, ερωτηματικό παραμένει το τι θα συμβεί στο μεταβατικό στάδιο μεταξύ παλαιού και νέου πλαισίου προστασίας και τι θα συμβεί με τις εκκρεμείς αιτήσεις του νόμου Κατσέλη, οι οποίες έχει ζητηθεί να εξεταστούν μέσα από ηλεκτρονική πλατφόρμα με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας που όριζε το παλαιό καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας. Ερώτημα βέβαια είναι και το πότε θα είναι έτοιμη αυτή η περιβόητη ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Η Νέα Δημοκρατία θα ψηφίσει τη συγκεκριμένη τροπολογία, παρά το γεγονός ότι θεωρούμε πως δε δίνει την επιθυμητή λύση στο θέμα της διόγκωσης του ιδιωτικού χρέους και χρήζει σημαντικών βελτιώσεων, τις οποίες εμείς ως αυριανή κυβέρνηση θα προσπαθήσουμε να φέρουμε. Θα ψηφίσουμε αυτήν την τροπολογία διότι από κανέναν πολίτη δεν πρέπει να στερηθεί η δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές του και φυσικά έστω και στους ελάχιστους να προστατεύσουν την κατοικία τους.

Η πραγματικότητα είναι πως αργήσατε πολύ, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Απλά θα ήθελα να υπενθυμίσω για όσους δεν το ξέρουν -γιατί μας κατηγορείτε συνεχώς- ότι η Νέα Δημοκρατία, όταν κυβερνούσε, παρείχε πάντα την πλήρη στήριξη στην πρώτη κατοικία μέχρι τέλους, απλά έμεινε σε εσάς να ρυθμίσετε το θέμα. Δεν κάνατε τίποτα και έρχεστε τώρα να το κάνετε προεκλογικά και άτακτα και χωρίς να είναι σωστό.

Τελειώνοντας πρέπει να πω ότι γενικότερα ο τρόπος με τον οποίον νομοθετείτε είναι απαράδεκτος. Φέρνετε ολόκληρα νομοσχέδια υπό τη μορφή τροπολογιών την τελευταία στιγμή, με αποτέλεσμα να μην γίνεται καν συζήτηση επί των τροπολογιών και να μην υπάρχει ούτε καν ακρόαση φορέων. Αυτό είναι ο ορισμός της υποβάθμισης του Κοινοβουλίου. Εάν στο παρελθόν υπήρχε η δικαιολογία του κατεπείγοντος λόγω των μνημονίων, σήμερα ποιος λόγος υπάρχει; Τουλάχιστον πείτε την αλήθεια και ομολογήστε ότι είμαστε στο τέταρτο άτυπο μνημόνιο, το οποίο εφαρμόζετε και προσπαθείτε να φορτώνετε τους Έλληνες πολίτες με βάρη ακόμα και σήμερα.»

© 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

Please publish modules in offcanvas position.