logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  ΤΟ ΕΣΠΑ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

  Αθήνα, 3/5/2012

   

  Για να βγούμε από την κρίση θα πρέπει να γίνει η επιλογή του κατάλληλου μείγματος των μέσων που θα μας οδηγήσουν εκεί. Θα πρέπει να στηρίξουμε τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την πτηνοτροφία, την αλιεία, τον τουρισμό, τη ναυτιλία, την έρευνα, την καινοτομία. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τη δημόσια περιουσία, να δώσουμε έμφαση στις εξαγωγές και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, να ενεργοποιήσουμε άμεσα τα ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και ΣΔΙΤ.

   

  Γι’ αυτό και ανάμεσα στα μέτρα που παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς είναι η άμεση ενεργοποίηση του ΕΣΠΑ, καθώς σχεδόν 14,5 δις μένουν αναξιοποίητα. 

   

  Το ΕΣΠΑ σήμερα κινείται με βήμα σημειωτόν. Στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα βρίσκεται στην 20η θέση μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Ενώ το Σεπτέμβριο του 2009 ήταν στην 5η και το 2010 στην 17η θέση. 

   

  Και μιλώ μετά λόγου γνώσης, ως Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αρμοδιότητα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ αλλά και ως Υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, ότι η κατάσταση είναι οικτρή. 

   

  Βασικό όμως πρόβλημα του ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο η χαμηλή απορροφητικότητα των κονδυλίων, αλλά και η κατεύθυνση των απορροφήσεων, καθώς μεγάλα έργα υποδομής και διαρθρωτικά προγράμματα που έχουν τη δυνατότητα να κινήσουν την ανάπτυξη παραμένουν καθηλωμένα. Η προηγούμενη Κυβέρνηση αντί να επιταχύνει το έργο, δημιούργησε ταμεία χαρτοφυλακίου και μεταβίβασε σε αυτά πόρους προκειμένου να εμφανίσει μια πλασματική τελική απορρόφηση, προτού τα κοινοτικά κονδύλια φτάσουν στους τελικούς αποδέκτες.

   

  Μάλιστα, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις της Κυβέρνησης Παπανδρέου για «πράσινη» ανάπτυξη, ο τομέας του περιβάλλοντος έχει παραγκωνιστεί. Το ΕΠ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» σημειώνει πολύ μικρή απορρόφηση. Χαρακτηριστικά επίσης παραδείγματα χαμηλής απορροφητικότητας αποτελούν τα προγράμματα για τη νεανική και γυναικεία επιχειρηματικότητα και το πρόγραμμα για την ψηφιακή σύγκλιση, εκπαίδευση και δια βίου μάθηση κλπ.

   

  Από εκεί και πέρα, εγώ προσωπικά αισθάνομαι υπερήφανος γιατί με δική μου ευθύνη, ως Υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, ολοκληρώθηκε και έκλεισε, χωρίς να χαθεί ούτε ένα ευρώ, το Γ’ Κοινοτικό  Πλαίσιο Στήριξης. Μάλιστα το ποσοστό ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ στις 5 Οκτωβρίου 2009 ήταν 50,04%. Διαχειρίστηκα με συνέπεια το Γ’ ΚΠΣ. 

   

  Ως Υφυπουργός αρμόδιος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων:

  • προώθησα τα μεγάλα προγράμματα ενίσχυσης μικρομεσαίων, μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μεταποίησης, τουρισμού, εμπορίου, υπηρεσιών και επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών ύψους 1,3 δις ευρώ

  • συντόνισα τη διαδικασία χρηματοδότησης μεγάλων έργων υποδομής ύψους 1,8 δις ευρώ

  • ενεργοποίησα δράσεις στήριξης νέων αγροτών και προώθησης γυναικείας και νεανικής επιχειρηματικότητας

  • συνέβαλα καθοριστικά στην απρόσκοπτη ένταξη και υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων μέσω του Επενδυτικού Νόμου 

  • εξασφάλισα την ομαλή μετάβαση στη νέα περίοδο 2007-2013 ενεργοποιώντας και επιταχύνοντας έργα και δράσεις του ΕΣΠΑ για όλη τη χώρα

  • εξασφάλισα πόρους για την ολοκλήρωση εκατοντάδων έργων Δήμων και Νομαρχιών της Περιφέρειας

   

  Κατά τη θητεία μου ως Υφυπουργός εγκρίθηκαν, με δική μου ευθύνη, έργα αξίας 395.000.000 ευρώ περίπου.

   

  Από όποια θέση και αν υπηρέτησα είχα σαν επίκεντρο τους συμπολίτες μου, το συμφέρον της πατρίδας μου και την αναβάθμιση της Περιφέρειας Αττικής.

   

  Και όλα αυτά πάντα με γνώμονα την εντιμότητα, το ήθος, τη γνώση, την πείρα, την αποφασιστικότητα, την αμεσότητα και τη σκληρή δουλειά. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι! Όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν καλά αυτό. Από όλες τις θέσεις που υπηρέτησα, καθιέρωσα άμεση και ουσιαστική επικοινωνία με τους συμπολίτες μου. Εστίασα στα πραγματικά προβλήματα και εμβάθυνα στις ιδιαιτερότητας της Περιφέρειας Αττικής, την οποία με πίστη υπηρετώ όλα αυτά τα χρόνια που με τιμάτε με την ψήφο σας.

   

   

   

  Θανάσης Μπούρας

  Βουλευτής ΝΔ Περιφέρειας Αττικής

  τ. Υφυπουργός

  Αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με αρμοδιότητα ΕΣΠΑ και ΠΔΕ

   

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.