logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Άρθρο του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπούρα Θανάση στην Εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ»

  H χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση. Στόχος της κυβέρνησης από την πρώτη στιγμή ήταν να μπορέσει να περιορίσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις επιπτώσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία και να προστατεύσει αποτελεσματικότερα τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Προς αυτή τη κατεύθυνση κινηθήκαμε και καθημερινά λαμβάνουμε στοχευμένα μέτρα έτσι ώστε να είναι πιο ανώδυνο το πέρασμα της Ελλάδας από τη δίνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

  Από την πρώτη στιγμή, με μια σειρά από ενέργειες όπως το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της οικονομίας με 28 δις ευρώ για την στήριξη της οικονομίας, την εγγύηση των καταθέσεων έως και 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα, τις αλλαγές στις διατάξεις του Τειρεσία και τα επιδοτούμενα από το Κράτος δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ, καταφέραμε να ενισχύσουμε την ελληνική οικονομία και να διατηρήσουμε οριακά θετικό πρόσημο στο ρυθμό ανάπτυξης – πάνω από το Μ.Ο. της Ευρωπαϊκής Ένωσης – αλλά και να κρατήσουμε χαμηλά το ποσοστό ανεργίας τη στιγμή που αυξάνεται δραματικά στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

  Παράλληλα πετύχαμε την ουσιαστική ολοκλήρωση του Γ΄ ΚΠΣ, απορροφώντας το σύνολο των πόρων  από τα Διαρθρωτικά Ταμεία. Συνεχίζουμε πλέον με στόχο την απορρόφηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι πολύ μεγάλη η αποτελεσματικότητα  με την οποία χρησιμοποιήθηκαν τα κονδύλια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την σκληρή δουλειά που έγινε και καθημερινά γίνεται στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι πλέον ορατά. Η χρήση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ έχει μετρήσιμα αποτελέσματα σε νέα έργα και υποδομές. Τώρα ταξιδεύουμε πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια με νέους αυτοκινητόδρομους 609 χλμ. Βελτιώνονται οι θαλάσσιες διαδρομές μας με 22 νέα έργα σε λιμάνια της χώρας, προστατεύουμε το περιβάλλον και μειώνουμε τις αποστάσεις με την επέκταση του Μετρό της Αθήνας κατά 34 χλμ, αναβαθμίζουμε σε σημαντικό βαθμό τα αεροδρόμια της χώρας και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

  Παράλληλα, ενεργοποιήσαμε το ΕΣΠΑ και  μέσα από τα έργα που πραγματοποιούνται, ενισχύονται σε πολύ σημαντικό βαθμό η απασχόληση και η οικονομική δραστηριότητα ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιφέρειας.

  Προτεραιότητα μας όμως στο  Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών είναι όμως, ότι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρέθηκε η χώρα μας,  μέσα από το ΕΘΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ  μπορούμε να στηρίξουμε την οικονομία με την ενεργοποίηση δράσεων ενίσχυσης των Ελεύθερων επαγγελματιών, των Νέων επιστημόνων και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.  Πρόσφατα ανακοινώσαμε Προκήρυξη επιδοτήσεων ύψους 1,05 δις ευρώ για την ενίσχυση των Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων. Η προκήρυξη αυτή αγκαλιάζει όλους τους τομείς της οικονομίας, δηλαδή Μεταποίηση, Εμπόριο, Τουρισμό και Υπηρεσίες.  Ενώ, επίσης ανακοινώθηκε και ακόμα μία προκήρυξη ύψους 250 εκατ. ευρώ που θα αφορά την ενίσχυση γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, οικονομολόγων και λογιστών. Η επιδότηση αυτή θα δίδεται για αγορά νέου τεχνολογικού εξειδικευμένου εξοπλισμού. 
  Επιπλέον, αντιλαμβανόμενοι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Μικρομεσαίες επιχειρήσεις – οι οποίες και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνική οικονομίας –  να έχουν πρόσβαση σε πιστώσεις λόγω υψηλού κόστους αλλά και για τις νεοσύστατες στις οποίες οι τράπεζες είναι αρκετά επιφυλακτικές λόγω υψηλού ρίσκου, προχωρούμε στην αξιοποίηση ακόμα ενός χρηματοοικονομικού εργαλείου, του JEREMIE. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διαμορφωθούν και οριστικά τα προϊόντα του JEREMIE και η διάρκεια του θα είναι μέχρι κα την ολοκλήρωση της τέταρτης προγραμματικής περιόδου δηλαδή το 2013 με δυνατότητα παράτασης έως και το 2015. Επιδιώκουμε η έναρξη του προγράμματος αυτού να είναι μέσα στο καλοκαίρι του 2009 έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην ενεργοποίηση και του JESSICA, το οποίο θα χρηματοδοτεί επιχειρηματικές δραστηριότητες στο τομέα της ενέργειας και των στερεών αποβλήτων.

  Με όλες αυτές τις κινήσεις, με τα στοχευμένα μέτρα τα οποία λάβαμε και καθημερινά λαμβάνουμε επιδιώκουμε να  θωρακίσουμε την ελληνική οικονομία απέναντι στη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, να ενισχύσουμε  τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να στηρίξουμε την απασχόληση και να διατηρήσουμε σε χαμηλά επίπεδα την ανεργία. Με λίγα λόγια να βγει η Ελλάδα από την μεγαλύτερη οικονομική κρίση που γνώρισε η ανθρωπότητα μεταπολεμικά με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.