logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Άρθρο του Θανάση Μπούρα στην εφημερίδα ΗΜΕΡΗΣΙΑ

  Το ΕΣΠΑ - ασπίδα προστασίας


  Γράφει ο Αθανάσιος Μπούρας, υφυπουργός Οικονομίας, υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. στην περιφέρεια Αττικής

  Σε μια περίοδο κομβικής σημασίας λόγω των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη, απαιτείται η λήψη άμεσων και σοβαρών αποφάσεων.

  Σε αυτή την πρόκληση η κυβέρνηση επέλεξε να μιλήσει με ειλικρίνεια από την πρώτη κιόλας στιγμή, για τη διεθνή οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία, για τα περιθώρια συγκράτησής της καθώς και για τα άμεσα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν.

  Στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στο οποίο έχω την τιμή να είμαι υφυπουργός αρμόδιος για θέματα επενδύσεων και συντονισμού των κοινοτικών προγραμμάτων, επίκεντρο του σχεδιασμού αποτελεί η επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης των επιπτώσεων από το δυσχερές κλίμα που, αναπόφευκτα, διαμορφώνεται στην αγορά.

  Είναι λογικό ότι οι επιχειρήσεις, σε συνθήκες κρίσης, όχι μόνο αναστέλλουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια, αλλά εξετάζουν και λύσεις μείωσης του λειτουργικού τους κόστους.

  Με αυτές τις παραμέτρους ως δεδομένο του σχεδιασμού της πολιτικής του υπουργείου, ένα από τα δυνατά μας «όπλα», τα οποία επιστρατεύουμε άμεσα είναι το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Μέσω επιτάχυνσης δράσεων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013, στοχεύουμε στην τόνωση της ρευστότητας, την κινητοποίηση των επενδύσεων, τη σταθεροποίηση της αγοράς και την προστασία της απασχόλησης.

  Σε αυτό το πλαίσιο, προκηρύξαμε, αρχές Σεπτεμβρίου, τις δύο μεγάλες δράσεις του ΕΣΠΑ, για την «Ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» ύψους 1,05 δισ. ευρώ δημόσιας δαπάνης (άθροισμα εθνικών και κοινοτικών πόρων) και για την «Ενίσχυση Επιστημόνων - Ελευθέρων Επαγγελματιών», ύψους 250 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης.

  Ως προς το πρώτο πρόγραμμα, στόχος μας είναι η ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων εκείνων που, μολονότι χαρακτηρίζονται ως «Μικρές και Πολύ Μικρές», καλύπτουν το μεγαλύτερο τμήμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας στη χώρα μας, στους βασικότερους τομείς όπως τη Μεταποίηση, τον Τουρισμό, το Εμπόριο και την παροχή Υπηρεσιών, με συμμετοχή για πρώτη φορά του franchising.

  Ήταν στρατηγική επιλογή μας η δημόσια δαπάνη να υπερβαίνει κατά πολύ οποιαδήποτε άλλη δράση έχει βγει, μέχρι σήμερα, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους. Ήταν επιλογή μας να ξεπεράσουμε το 1 δισ. ευρώ ώστε όχι μόνο να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις αλλά να δώσουμε κίνητρα ανάπτυξης και αναβάθμισης, βελτιώνοντας ουσιαστικά την ποιότητα των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών.

  Ταυτόχρονα, φροντίσαμε ώστε το σύστημα υποβολής της επενδυτικής πρότασης και συμπλήρωσης των σχετικών εντύπων να είναι άμεσο και φιλικό προς το χρήστη, απαλλαγμένο από γραφειοκρατικούς όρους. Αλλά και η αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων, γίνεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η αντικειμενική και διαφανής συγκριτική αξιολόγηση. Κριτήρια όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η καινοτομία και οι πράσινες επενδύσεις έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα οικονομικά μεγέθη της επιχείρησης και τη συνεχή κερδοφορία.

  Στο ίδιο πνεύμα, ενισχύουμε για πρώτη φορά με 250 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης ιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους, γεωτεχνικούς, οικονομολόγους, συμβολαιογράφους και λογιστές που δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

  Κατά την πολυετή δραστηριοποίησή μου στην πολιτική και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια Αττικής, έχω βαθιά συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται καίριες αποφάσεις για να δώσουν πνοή και προοπτική στη χώρα. Είναι φανερό, πως μαγικές συνταγές εξόδου από την κρίση δεν υπάρχουν. Υπάρχουν, ωστόσο, εύστοχες επιλογές και επιτυχημένες στρατηγικές αποφάσεις. Υπάρχουν συγκροτημένα και ρεαλιστικά σχέδια που οδηγούν σε μακροπρόθεσμα οφέλη για τη χώρα.

  Για το λόγο αυτό, είμαι πεπεισμένος ότι τα προγράμματα αυτά του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, με την πλήρη εφαρμογή τους στο άμεσο μέλλον, θα γίνουν για την ελληνική αγορά αντίδοτο στην οικονομική κρίση.


  http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12338&subid=2&pubid=16883239 

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.