logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

    Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των εντόμων που απειλούν τους φοίνικες των Μεγάρων

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                           Αθήνα, 11/4/2011

     

    Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση των εντόμων που απειλούν τους φοίνικες των Μεγάρων».

     

    Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κουτσούκος, απάντησε αναφέροντας μεταξύ άλλων:

     

    «Σε συνεργασία με τη διεύθυνση Γεωργικών Εφαρμογών, εκδόθηκαν και διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια σχετικά με τη βιολογία του εντόμου και με οδηγίες για την καταπολέμησή του. Τα εν λόγω φυλλάδια στάλθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες, τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (ΠΚΠΦ&ΠΕ) και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.) για να διανεμηθούν σε  δήμους, φυτώρια, ιδιώτες κα.

     

    Επίσης, δημιουργήθηκε στο διαδίκτυο θέση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για το έντομο.

     

    Με αποφάσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχουν χορηγηθεί, κατ΄ εξαίρεση εγκρίσεις διάθεσης στην αγορά (για 120 ημέρες), συγκεκριμένων εντομοκτόνων σκευασμάτων για την πρόληψη και τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου Rhyncgopgorus Ferrugineus στα φοινικοειδή, σε εφαρμογή της Απόφασης 2007/365/ΕΚ της Επιτροπής.

     

    Μέτρα που προβλέπονται σύμφωνα με την Απόφαση της Επιτροπής 2007/365/ΕΚ είναι μεταξύ άλλων:  

    • Η Εισαγωγή και διακίνηση ευπαθών φυτών πραγματοποιείται μόνο κάτω από ειδικές προϋποθέσεις.

    • Τα κράτη - Μέλη πραγματοποιούν επίσημες ετήσιες έρευνες (επισκοπήσεις).

    • Καθορίζονται οριοθετημένες περιοχές στις περιπτώσεις επιβεβαιωμένης εμφάνισης του επιβλαβούς οργανισμού.

    • Λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα εκρίζωσης του εν λόγω οργανισμού.

     

    Οι περιφερειακές ενότητες, στις οποίες έχει παρουσιασθεί, μέχρι στιγμής, ο επιβλαβής οργανισμός, είναι οι εξής: Αθήνα, Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Πειραιάς, Εύβοια, Βοιωτία, Ηλεία, Αχαΐα, Πρέβεζα, Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Λασίθι, Δωδεκάνησα (Ρόδος και Κως), και πρόσφατα, και η Φθιώτιδα. 

     

    Αναφορικά με τα φοινικοειδή της περιοχής των Μεγάρων, αρμόδια αρχή για την εφαρμογή των μέτρων κατά του εντόμου, την εκπόνηση και την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης είναι η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής».

     

    Το Υπουργείο στην απάντησή του μιλάει για ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, για πρόληψη και περιορισμό της εξάπλωσης του κόκκινου σκαθαριού στα φοινικοειδή. Δεν μας λέει όμως τίποτα για τις επεμβάσεις που προτίθεται να κάνει για τους ήδη μολυσμένους φοίνικες.  

     

    Το Υπουργείο οφείλει να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα προκειμένου να διασωθούν τα φοινικοειδή στην περιοχή των Μεγάρων.

     

    Ο κ. Μπούρας θα παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα. Εφόσον το πρόβλημα συνεχίσει να υφίσταται, θα επανέλθει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

     

    logo ND
    © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

    Please publish modules in offcanvas position.