logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

    Καύσεις καλωδίων στο Θριάσιο Πεδίο. Κλοπές καλωδίων χαλκού από σιδηροδρομικές γραμμές κλπ_Απάντηση Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                            Αθήνα, 12/4/2011

     

    Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Καύσεις καλωδίων στο Θριάσιο Πεδίο. Κλοπές καλωδίων χαλκού από σιδηροδρομικές γραμμές κλπ».

     

    Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρήστος Παπουτσής, απάντησε αναφέροντας ότι:

     

    «Για την αντιμετώπιση του φαινομένου της καύσης καλωδίων στην εν θέματι περιοχή διενεργούνται συνεχείς έλεγχοι από τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες και πραγματοποιούνται ειδικές επιχειρήσεις στους καταυλισμούς ΡΟΜΑ, όπου κυρίως αυτό παρατηρείται. Ενδεικτικά, κατά τον παρελθόντα μήνα Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκαν 7 ειδικές επιχειρήσεις στους καταυλισμούς ΡΟΜΑ που υφίστανται στο Θριάσιο Πεδίο, όπου, μεταξύ άλλων, ελέγχθησαν 517 άτομα, 191 οχήματα, προσήχθησαν 182 άτομα, συνελήφθησαν 4 φυγόποινοι και βεβαιώθηκαν 135 παραβάσεις του ΚΟΚ. Επιπλέον, εντός του καταυλισμού στη θέση «Σοφό Ασπροπύργου», βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 20 κιλά χαλκού από καλώδια, 150 μέτρα καλώδιο δικτύου χαμηλής τάσεως και διάφορα είδη καλωδίων ,μήκους 300 περίπου μέτρων. Επίσης, εντός του καταυλισμού της Ελευσίνας εντοπίστηκαν 12 σωροί με καλώδια και ελαστικά έτοιμα προς καύση, τα οποία παρελήφθησαν από το Δήμο Ελευσίνας.

     

    Πάντως, για την πρόληψη και καταστολή έκνομων ενεργειών στρεφόμενων κατά του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ), από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας έχει καταρτιστεί και εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο, το οποίο αναπροσαρμόζεται και περιλαμβάνει, κατά βάση πλέγμα ενεργειών, μέτρων και εξειδικευμένων δράσεων. Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, κατά το έτος 2010, συνελήφθησαν 9 άτομα για κλοπές καλωδίων χαλκού από σιδηροδρομικές γραμμές, ενώ συνολικά, κατά το αυτό χρονικό διάστημα στην περιοχή ευθύνης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, συνελήφθησαν 22 άτομα και εξιχνιάστηκαν 23 υποθέσεις.

     

    Επίσης, για την κλοπή μετασχηματιστών από τα δίκτυα διανομής της ΔΕΗ οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, πραγματοποιούν στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις, διενεργούν ελέγχους, συνεργάζονται με τις συναρμόδιες υπηρεσίες κλπ για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Ειδικότερα, στην Αττική Οδό και συγκεκριμένα στο τμήμα της περιοχής του Ασπροπύργου, όπου κατά το έτος 2010 σημειώθηκαν κλοπές καλωδίων με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ο φωτισμός, σας ενημερώνουμε ότι από το Τμήμα Ασφαλείας Ασπροπύργου για την υπόθεση αυτή σχηματίσθηκε δικογραφία κατά αγνώστων δραστών, η οποία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

     

    Τέλος, στις αρμόδιες υπηρεσίες μας, δόθηκαν εκ νέου εντολές για αυξημένη επιτήρηση του δικτύου του ΟΣΕ, των εγκαταστάσεων που φέρουν καλωδιακό εξοπλισμό, των σημείων-χωρών-περιοχών όπου παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα κλοπών, καθώς και για τη διενέργεια αυξημένων ελέγχων σε χώρους που είναι ύποπτοι τέλεσης τέτοιων πράξεων (κυρίως πέριξ καταυλισμών ΡΟΜΑ) και σε ύποπτα άτομα-οχήματα που κινούνται εγγύς των ανωτέρω εγκαταστάσεων-σημείων κλπ ή μεταφέρουν σιδηρομεταλλεύματα, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου. Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ενίσχυσης της συνεργασίας των Υπηρεσιών μας σε όλες τις συναρμόδιες Υπηρεσίες και Φορείς.»

     

    Φαίνεται πως τα μέτρα που περιγράφονται από τον Υπουργό δεν επαρκούν αφού σύμφωνα με νέο δημοσίευμα το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή συνεχίζεται. Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να αυξήσει την αστυνόμευση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αιτίες του προβλήματος, να εξαλείψει αυτή τη μάστιγα από την περιοχή και να εγγυηθεί την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία των πολιτών της Δυτικής Αττικής. 

     

    Ο κ. Μπούρας βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών του και θα παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα. Εφόσον το πρόβλημα συνεχίσει να υφίσταται, θα επανέλθει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

     

    logo ND
    © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

    Please publish modules in offcanvas position.