logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

    Υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στον Ασπρόπυργο

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                            Αθήνα, 15/4/2011

     

    Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, είχε καταθέσει ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Υπερβάσεις στις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στον Ασπρόπυργο».

     

    Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κος Θάνος Μωραΐτης απάντησε μεταξύ άλλων:

     

    «Από το Εθνικό Δίκτυο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης (ΕΔΠΑΡ) προκύπτει ότι ανάλογα με τη θέση μέτρησης παρατηρείται μικρή τάση μείωσης ή σταθεροποίησης των συγκεντρώσεων. Ιδιαίτερα, για το 2010 παρατηρείται μια σημαντική μείωση των ετήσιων συγκεντρώσεων στην πλειονότητα των θέσεων μέτρησης. Για το ΕΔΠΑΡ λειτουργεί σταθμός στην Ελευσίνα. Τα αποτελέσματα είναι δημοσιευμένα στην Ετήσια Έκθεση για την Ατμοσφαιρική Ρύπανση στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ

     

    Παρά το γεγονός της διαχρονικής μείωσης αλλά και μετά την αφαίρεση της συνεισφοράς των φυσικών μεταφορών σκόνης, όπως προβλέπει η Οδηγία 2008/50/ΕΚ, εξακολουθούν να υφίστανται υπερβάσεις σε κάποιους σταθμούς μέτρησης.

     

    Για τη λειτουργία κάθε βιομηχανικής εγκατάστασης απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η έγκριση περιβαλλοντικών όρων από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες Περιβάλλοντος (Κεντρικές, Περιφερειακές), ανάλογα με το είδος και το μέγεθός της. 

     

    Η τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων εξασφαλίζει την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Οι βιομηχανικές δραστηριότητες οφείλουν μέσω των αναθεωρημένων Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) να εφαρμόσουν τις βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, τα κατάλληλα προληπτικά αντιρρυπαντικά μέτρα και τις οριακές τιμές εκπομπής με βάση τα κείμενα αναφοράς των βέλτιστων διαθέσιμων τεχνικών που έχουν εκδοθεί για κάθε βιομηχανικό κλάδο από το Ευρωπαϊκό Γραφείο IPPC. Στις αναθεωρημένες ΑΕΠΟ που αφορούν για παράδειγμα χαλυβουργίες, διυλιστήρια ή εγκαταστάσεις παραγωγής τσιμέντου προβλέπονται σημαντικά χαμηλότερες οριακές τιμές εκπομπής για τα αιωρούμενα σωματίδια καθώς και λειτουργία συστήματος συνεχούς μέτρησης και καταγραφής τους στην έξοδο των συστημάτων αντιρρύπανσης των εν λόγω μονάδων.

     

    Τέλος στις Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων προβλέπονται μέτρα και όροι για περιπτώσεις βλαβών και έκτακτων περιστατικών (άμεση επέμβαση των εταιρειών για αποκατάσταση της βλάβης, ενημέρωση αρμόδιων υπηρεσιών, έγκριση και λήψη συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία είναι δυνατόν να περιλαμβάνουν περιορισμό ή διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων), προκειμένου να διασφαλίζεται πλήρως η άμεση αντιμετώπισή τους, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.»

     

    Φαίνεται πως τα μέτρα που περιγράφονται δεν επαρκούν αφού πράγματι εξακολουθούν να υφίστανται υπερβάσεις σε κάποιους σταθμούς μέτρησης όπως αναφέρεται και στην απάντηση του Υπουργείου. Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα και να εντατικοποιήσει τους ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έτσι ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον αλλά και την οικονομία της τοπικής κοινωνίας. 

     

    Ο κ. Μπούρας βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών του και θα παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα. Εφόσον το πρόβλημα συνεχίσει να υφίσταται, θα επανέλθει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

     

    logo ND
    © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

    Please publish modules in offcanvas position.