«Τοξικές ουσίες σε επίπεδα ρεκόρ στον Ασπρόπυργο» και «Απομάκρυνση τοξικών αποβλήτων στον Ασπρόπυργο».

 

                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                            Αθήνα, 31/3/2011

 

Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, είχε καταθέσει 2 ερωτήσεις στη Βουλή με θέμα «Τοξικές ουσίες σε επίπεδα ρεκόρ στον Ασπρόπυργο» και «Απομάκρυνση τοξικών αποβλήτων στον Ασπρόπυργο».

 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Θάνος Μωραϊτης, απάντησε αναφέροντας ότι:

 

«Σημειώνεται ότι ο φορέας διαχείρισης ή ο κάτοχος των επικίνδυνων αποβλήτων, υποχρεούται να υποβάλει στην αρμόδια υπηρεσία περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής ειδική μελέτη εξυγίανσης – αποκατάστασης του χώρου, το περιεχόμενο της οποίας προβλέπεται στο Κεφάλαιο 7 της ΚΥΑ 24944/1159/2006 «Έγκριση Γενικών Τεχνικών προδιαγραφών για τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων…». Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, καθορίζονται οι εργασίες, τα έργα επιτόπιας εξυγίανσης ή/και αποκατάστασης του περιβάλλοντος στον ως άνω χώρο και τα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα, με στόχο την άρση ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ρύπανσης. Επισημαίνεται ότι ως φορέας εκτέλεσης των προαναφερόμενων ενεργειών ορίζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, για τις περιπτώσεις εγκαταλελειμμένων χώρων ή εγκαταστάσεων διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και μέχρις ότου διαπιστωθεί η ταυτότητα του παραγωγού ή κατόχου των επικίνδυνων αποβλήτων, καθώς και για την περίπτωση που δεν διαπιστωθεί η ταυτότητα. Στην περίπτωση διαπίστωσης της ταυτότητας του παραγωγού ή του κατόχου των επικίνδυνων αποβλήτων, η δαπάνη καταλογίζεται σ’ αυτόν»

 

Το Υπουργείο, αντί να δίνει δραστική λύση στο πρόβλημα, μας αναφέρει σε ποιες εργασίες και ποια έργα επιτόπιας εξυγίανσης ή/και αποκατάστασης του περιβάλλοντος θα πρέπει να προβεί ο φορέας διαχείρισης ή ο κάτοχος των επικίνδυνων αποβλήτων, με στόχο την άρση ή την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της ρύπανσης. Το προλαμβάνειν, όμως, είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει άμεσα και δραστικά μέτρα, να εντατικοποιήσει τους ελέγχους και να αυξήσει την αστυνόμευση προκειμένου να εγγυηθεί την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία των πολιτών της Δυτικής Αττικής. 

 

Φαίνεται πως τα μέτρα που περιγράφονται από τον Υφυπουργό δεν επαρκούν αφού σύμφωνα με νέο δημοσίευμα το περιβαλλοντικό έγκλημα στην περιοχή συνεχίζεται με νέα απόθεση τοξικών βαρελιών στην περιοχή. Ο κ. Μπούρας βρίσκεται στο πλευρό των συμπολιτών του και θα παρακολουθεί από κοντά το ζήτημα. Εφόσον το πρόβλημα συνεχίσει να υφίσταται, θα επανέλθει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.