Άρθρο του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Μπούρα Αθανάσιου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» την Κυριακή 20 – 09 – 2009.
Οι επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομική ζωή κάθε ελληνικού νοικοκυριού είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες, ιδίως όταν τα νοικοκυριά ανήκουν στις ομάδες μεσαίου ή και χαμηλότερου εισοδήματος.
Ωστόσο, η οικονομική κρίση μέχρι σήμερα έπληξε λιγότερο την Ελληνική οικονομία. Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι μια πραγματικότητα που στηρίχθηκε στις επιλογές μας από το 2004 μέχρι σήμερα.
Η κρίση, όμως, έφερε στην επιφάνεια τις διαρθρωτικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας: Υψηλό δημόσιο χρέος, χαμηλή ανταγωνιστικότητα, γραφειοκρατία. Τις παθογένειες αυτές έπρεπε να τις είχαμε πολεμήσει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τα προηγούμενα χρόνια. Δεν το κάναμε και αποδείχθηκε λάθος μας. Αλλά κανείς στον κόσμο δεν μπορούσε να προβλέψει το ξέσπασμα της κρίσης. Χωρίς αυτήν, η πολιτική της ήπιας προσαρμογής θα απέδιδε καλά, όπως και τα χρόνια πριν το 2008.
Τίποτα, όμως, δεν έχει χαθεί οριστικά. Τα όπλα για την ανάπτυξη είναι στα χέρια μας. Για παράδειγμα, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, προχωράμε στην πλήρη ενεργοποίηση του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, του πλαισίου για την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 20,4 δις ευρώ, που διασφάλισε η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2005.
Οι πόροι αυτοί, μαζί με την εθνική και την ιδιωτική συμμετοχή θα ανέλθουν στο συνολικό ποσό των 39,5 δις ευρώ.
Ήδη, οι προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων για ένταξη έργων ανέρχονται σε 14,045 δις ευρώ, έχουν ενταχθεί έργα ύψους 2,247 δις ευρώ και έχουν υπογραφεί συμβάσεις για υλοποίηση έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,355 δις ευρώ, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιούνται έργα ύψους 566 εκατ. ευρώ.
Από τα κοινοτικά κονδύλια χρηματοδοτούνται κατά κύριο λόγο και τα μέτρα που λήφθηκαν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων:
- Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό, την μεταποίηση, το εμπόριο και τις υπηρεσίες αλλά και των επιστημόνων-ελεύθερων επαγγελματιών με 1,3 δις ευρώ.
- Η ενεργοποίηση νέων δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ, ύψους επίσης 1,3 δις ευρώ.
- Η υλοποίηση, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), του προγράμματος εγγύησης δανείων για κεφάλαια κίνησης. Η Α’ φάση του προγράμματος στήριξε άμεσα 27.338 επιχειρήσεις, και διασφάλισε περισσότερες από 120.000 θέσεις εργασίας. Ήδη υλοποιείται η Β' φάση, με παροχή εγγυήσεων για δάνεια 6,3 δις ευρώ που θα αξιοποιηθούν από περισσότερες από 50.000 επιχειρήσεις.
Τα παραπάνω είναι ένα μόνο τμήμα της πολιτικής που εξελίσσει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και την διασφάλιση της επερχόμενης ανάκαμψης. Μια βίαιη ανατροπή του σχεδιασμού αυτού, ως αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών, είναι πολύ πιθανότερο να καθυστερήσει την έξοδό μας από την κρίση παρά να την επιταχύνει.
Η ευθύνη όλων είναι πολύ μεγάλη.
*Ο Αθανάσιος Μπούρας είναι υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ.