logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Αναφορά για Επιβίωση Πτηνοτροφίας

          Αθήνα, 10-04-2012

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

   

  Ο Βουλευτής Περιφέρειας Αττικής και τ. Υφυπουργός Θανάσης Μπούρας κατέθεσε αναφορά προς τους Υπουργούς α) Οικονομίας και β)Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πτηνοτροφία.

   

  Η αναφορά έχει ως έξης:

   

  «Σήμερα η πτηνοτροφία στην Ελλάδα αντιμετωπίζει μία από τις χειρότερες κρίσεις στην ιστορία της, που μπορεί να θεωρηθεί ισοδύναμη με εκείνη της γρίπης των πτηνών το 2006, αλλά και εντονότερη από την κρίση αγοράς της περιόδου 2007-2008 που οδήγησε στη λήψη εκτάκτων μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα γενικότερα.

   

  Οι τιμές των ζωοτροφών και άλλων βασικών αναλώσιμων, όπως της ενέργειας, των κτηνιατρικών φαρμάκων των νεοσσών και άλλων εισροών έχουν αυξηθεί υπέρμετρα, ενώ οι τιμές παραγωγού συμπιέζονται συνεχώς λόγω της πτώσης της ζήτησης από τον φτωχοποιημένο Έλληνα καταναλωτή που αγοράζει όλο και ακριβότερα τα τρόφιμα στη λιανική πώληση.

   

  Σοβαρό επίσης πλήγμα σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας αποτελούν οι παράνομες εμπορικές πρακτικές από τις ελληνοποιήσεις κοτόπουλων που εισάγονται κυρίως από τη Βουλγαρία, αλλά και από άλλες χώρες με χαμηλό κόστος παραγωγής.

   

  Η αλματώδης αύξηση των επιτοκίων σε συνδυασμό με την κρίση ρευστότητας από τις τράπεζες έχουν ως αποτέλεσμα την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης στις εκμεταλλεύσεις, αλλά και τον ακριβό δανεισμό, ακόμα και όταν εκκρίνονται δάνεια κατά κανόνα πενιχρά.

   

  Η γενική έλλειψη ρευστότητας οδηγεί επίσης σε αυξανόμενη άτυπη παύση πληρωμών των πτηνοτρόφων από τους πελάτες τους, κυρίως σουπερ-μάρκετ, που με τη σειρά τους αδυνατούν να εξοφλήσουν, τόσο τους προμηθευτές τους, όσο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους στις δανείστριες τράπεζες.

   

  Η μηδενική σχεδόν κερδοφορία των πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αφού το κόστος παραγωγής συχνά υπερβαίνει τη τιμή παραγωγού, η έλλειψη κεφαλαίων κίνησης, οι πιέσεις των τραπεζών για εισπράξεις οφειλών, οδηγούν σε κλείσιμο μονάδων και σε αφανισμό την πτηνοτροφία, σε αποθάρρυνση επενδύσεων επέκτασης και εκσυγχρονισμού σύμφωνα με τις απαιτητικούς κοινοτικούς κανόνες, σε αποεπένδυση, καταστροφή κεφαλαίου και θέσεων εργασίας, καθώς και σε ανεργία.

   

  Περισσότερο πλήττονται οι μεσαίες μη καθετοποιημένες μονάδες αγροτών- πτηνοτρόφων που δραστηροποιούνται αποκλειστικά στην πρωτογενή παραγωγή αφού απολαμβάνουν μικρή σχετικά προστιθέμενη αξία.

   

  Για όλους τους ως άνω λόγους είναι επιτακτική η ανάγκη να ρυθμιστούν ουσιαστικά τα χρέη των πτηνοτροφικών μονάδων με έμφαση εκείνα των μονάδων πρωτογενούς παραγωγής μικρού και μεσαίου μεγέθους.

   

  Η αναβλητικότητα της ικανοποίησης ριζικής ρύθμισης των χρεών των πτηνοτρόφων και η ελλιπείς κατά περιόδους ρυθμίσεις, παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις της οργάνωσής μας, οδήγησαν τον κλάδο σε κατάσταση κατάρρευσης, διότι η κρίση σήμερα είναι πολύ χειρότερη από εκείνη του 2007, αλλά και της γρίπης των πτηνών του 2006 όπως αρχικά μνημονεύτηκε.

   

  Υπενθυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2011 είχε δοθεί η υπόσχεση από ανώτερο κυβερνητικό παράγοντα ότι οι ρυθμίσεις των δανείων θα είναι ουσιαστικές σύμφωνα με τις προτάσεις της οργάνωσής μας που όμως δεν εκπληρώθηκε.

   

  Σύμφωνα με τις νέες συνθήκες της κρίσης προτείνονται οι επόμενες ρυθμίσεις για την επιβίωση της πτηνοτροφίας:

  ·         Κούρεμα κατά 50% του κεφαλαίου και των τόκων υπερημερίας

  ·  Για την αποπληρωμή του υπόλοιπου ποσού να ορισθεί περίοδος αποπληρωμής 20 ετών με χαμηλό επιτόκιο

  ·      Να ορισθεί περίοδος χάριτος για τα 3 πρώτα χρόνια που θα πληρώνονται μόνο οι τόκοι

  ·    Να θεσμοθετηθεί πλαίσιο χρηματοδότησης της κτηνοτροφίας με χαμηλό επιτόκιο

   

  Η ως άνω ρύθμιση που προτείνεται θα πρέπει να αφορά, τόσο τα δάνεια με επιδότηση επιτοκίου της περιόδου 2007-2008 σύμφωνα με την απόφαση 5082/Β 2362 ΦΕΚ Β/2310/21-11-2007, όσο και τα έντοκα δάνεια της γρίπης των τπηνών της περιόδου 2006 σύμφωνα με την απόφαση 2/22213/0025/ΦΕΚ Β/579/9-5-2006 για εκμεταλλεύσεις με κύκλο εργασιών μέχρι 1.000.000€ (δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για τις αναγνωρισμένες ζημιές που υπέστη ο κλάδος, όχι από ευθύνη των πτηνοτρόφων π.χ. γρίπη πτηνών).

   

   

  Είναι ανάγκη άμεσης ικανοποίησης του αιτήματος, διότι σήμερα οι πτηνοτροφικές μονάδες αδυνατούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ενώ οι τράπεζες ζητούν ληξιπρόθεσμα χρήματα μέσα από τα δημόσια ταμεία από παραγωγούς που δεν είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις οφειλές.

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.