Απαισιόδοξα τα μηνύματα στην ελληνική μεταποίηση

 

 

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

 

Θέμα: Απαισιόδοξα τα μηνύματα στην ελληνική μεταποίηση 

 

Δυσοίωνα παραμένουν τα μηνύματα στον ελληνικό τομέα μεταποίησης. Το κλίμα για την ελληνική μεταποίηση αποτυπώνεται στον κύριο δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) της Markit, ο οποίος τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, στις 40,9 μονάδες.

 

Η πρόσφατη τιμή υπέδειξε την πέμπτη εντονότερη επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών, που έχει καταγραφεί από τις ελληνικές εταιρείες μεταποίησης.

 

Οι ελληνικές εταιρείες μεταποίησης διαπίστωσαν αύξηση των τιμών εισροών για εικοστό ένατο συνεχή μήνα κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, καθώς οι υψηλότεροι φόροι και οι αυξήσεις των τιμών πρώτων υλών επιβάρυναν όλο τον τομέα. Παρά το γεγονός αυτό, οι παραγωγοί αγαθών εξακολούθησαν να μειώνουν τις τιμές εκροών με στόχο την ενίσχυση της ζήτησης σε συνθήκες συνεχώς αυξανόμενου ανταγωνισμού στις αγορές. Ο ρυθμός μείωσης επιταχύνθηκε στη διάρκεια του μήνα και ήταν ο ταχύτερος που έχει καταγραφεί από τον Μάιο του 2009.

 

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες ενίσχυσης της ζήτησης, οι νέες παραγγελίες περιορίστηκαν σημαντικά. Επίσης, η ζήτηση από το εξωτερικό συρρικνώθηκε τον Νοέμβριο, καθώς οι νέες παραγγελίες από το εξωτερικό μειώθηκαν με επιταχυνόμενο ρυθμό.

 

Με τις συνολικές νέες παραγγελίες να καταγράφουν μείωση για εικοστό έβδομο συνεχή μήνα, οι Έλληνες παραγωγοί προϊόντων περιόρισαν την παραγωγή τους με τον ταχύτερο ρυθμό στην ιστορία της έρευνας. Τα μέτρα λιτότητας ήταν ο λόγος μείωσης του όγκου παραγωγής, ο οποίος εξακολουθεί να μειώνεται κάθε μήνα από τον Οκτώβριο του 2009.

 

Παράλληλα με τη συρρίκνωση της παραγωγής, η μείωση των θέσεων εργασίας στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο, με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα 15 μηνών.

 

Στην Περιφέρεια Αττικής εδρεύουν πολλές επιχειρήσεις του κλάδου που ως εκ τούτου πλήττονται από την πτωτική τροχιά που ακολουθεί η ελληνική μεταποίηση.

 

Κατόπιν όλων των παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

• Ποια μέτρα θα πάρετε προκειμένου να τονώσετε τον τομέα μεταποίησης;

• Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε την εξασθενημένη ζήτηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό;

 

Αθήνα, 7-12-11