logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ομιλία στη Βουλή για την κύρωση του Προϋπολογισμού για το έτος 2019

  ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

  ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

   

  Πολιτικό Γραφείο: Θεμιστοκλέους 3, 106 77 Αθήνα, τηλ. 210 33 03 066  fax 210 33 01 970

   

   

  Αθήνα, 18-12-2018

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

   

  Αυτές τις μέρες συζητείται στη Βουλή το Νομοσχέδιο για την κύρωση του Προϋπολογισμού για το έτος 2019. Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης πήρε το λόγο ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής Θανάσης Μπούρας και ανέφερε τα εξής:

  «Με τον προϋπολογισμό του 2019, τον τελευταίο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κλείνει ένας κύκλος εξαπατήσεων, αναποτελεσματικότητας, ανευθυνότητας και ψεμάτων. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό με  αντίθετους στόχους: προβλέπει ανάπτυξη 2% με πλεόνασμα 4%, ενώ θα έπρεπε να στοχεύει σε ανάπτυξη 4% με πλεόνασμα 2%.

  Παρά το κυβερνητικό αφήγημα περί αποτελεσματικής αντιμετώπισης της ανεργίας η Ελλάδα είναι και πάλι πρωταθλήτρια διατηρώντας το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνοντας στο 18,9 % τον Αύγουστο του 2018, στην ΕΕ βρίσκεται στο 8,1%.

  Πάνω από 400.000 υψηλά καταρτισμένοι Έλληνες εγκατέλειψαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Και όλοι αυτοί οι άνθρωποι είναι το πιο δυναμικό, το πιο παραγωγικό, το πιο δημιουργικό κομμάτι που διέθετε η ελληνική κοινωνία.

  Φόρους 51,1 δις ευρώ καλούνται να πληρώσουν μέσα στο 2019 μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματίες και επιχειρήσεις. τα καθαρά έσοδα από φόρους το 2019 σε σύγκριση με το 2018 θα είναι αυξημένα κατά 1 δις ευρώ.

  Η παραγωγή υπερπλεονασμάτων που προκύπτει από την υπερφορολόγηση προκαλεί τον προβληματισμό των αγορών και της επιχειρηματικής κοινότητας και επηρεάζει αρνητικά την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, με τον δείκτη οικονομικού κλίματος να έχει εισέλθει σε καθοδική τροχιά.

  Με τον προϋπολογισμό αυτό κόβονται 1,3δις € από τα αντίμετρα τα οποία ψηφίσατε και για τα οποία πανηγυρίζατε. Ενδεικτικά κόβονται 190εκατ. € από τα σχολικά γεύματα,  140εκατ.€ από τη προσχολική εκπαίδευση, 300 εκατ. € από τις υποδομές στην ενέργεια,  240εκατ.€ από την φαρμακευτική συμμετοχή,  260εκατ. € για ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, 200εκατ.€ από το επίδομα θέρμανσης.

  Τώρα θα σας μιλήσω για τα θέματα που παρακολουθώ στον Τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας. Θα σας παραθέσω μερικά σημαντικά στοιχεία που δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει.

  Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης anaptyxi.gov.gr, η οποία ανανεώνεται καθημερινά με τα στοιχεία εξέλιξης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, καταγράφει ότι σήμερα, 4 χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που συμπίπτουν με την υλοποίηση του ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου, η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική.

  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα αυτή η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ανέρχεται σε 24,1%, μία σελίδας όμως που δεν περιλαμβάνει το ΕΣΠΑ του Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας και των Προγραμμάτων Διακρατικής Συνεργασίας.

  Γιατί άραγε ;

  Αν πάμε στο πόρταλ με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρακολουθούν την απορρόφηση των Διαρθρωτικών Ταμείων ΕΣΠΑ συνολικά, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν περιλαμβάνει το πόρταλ του Υπουργείου μας, θα δούμε ότι τα στοιχεία είναι ακόμα πιο απογοητευτικά.

  Εκεί διαπιστώνουμε ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ είναι μόλις στο 19% και αν συγκριθούμε με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. η απορρόφηση των Κοινοτικών Κονδυλίων μας κατατάσσει στην 17η θέση στους 28, οριακά πίσω από τη Βουλγαρία με την οποία συχνά συγκρινόμαστε, ενώ σε ψηλότερες θέσεις συναντάμε τη Λιθουανία, τη Λετονία, την Εσθονία και ακόμα πιο ψηλά στην 6η θέση την Πορτογαλία στην 4η θέση την Ιρλανδία.

  Καμία δηλαδή σχέση με την 1η θέση σε απορρόφηση που επαίρεται η Κυβέρνηση ή ότι είμαστε μέσα στις πρώτες θέσεις όπως αναφέρει αλλού.

  Αλλά η παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης δεν είναι κάτι που μας ξαφνιάζει πλέον, αντίθετα, είναι αναμενόμενη !

  Επίσης πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι αν δεν υπήρχαν τα ώριμα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν επί δικής μας κυβερνήσεως και συνεχίζονται στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, τα έργα φέιζινγκ όπως λέγονται, θα ήμασταν ακόμα πιο χαμηλά σε απορρόφηση, παρά το ότι κάθε χρόνο λαμβάνουμε την υψηλότερη προχρηματοδότηση από όλες τις χώρες της Ε.Ε. για να τρέξουμε πιο γρήγορα.

  Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι το Πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ, «Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα – Καινοτομία» το οποίο  προορίζεται για να τονώσει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και τους τομείς Έρευνας και Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Ενέργειας, Τουρισμού και Πολιτισμού, βρίσκεται μόλις στο 10% σε απορρόφηση από 8% που ήταν πέρυσι !!!

  Στην πρόσφατη Ετήσια Συνάντηση της Κοινότητας του Δεκεμβρίου με τα Στελέχη του ΕΣΠΑ, οι Κοινοτικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια κοινοτικών πόρων λόγω χαμηλών ρυθμών απορρόφησης.

  Εμβαθύνοντας στα στοιχεία που μας αναφέρει η ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης τα οποία και καταθέτω, θα δούμε τα εξής απογοητευτικά στοιχεία:

  ·      Οι πόροι για την Ανταγωνιστικότητα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) παρουσιάζουν απορρόφηση 16,8%

  ·      Οι πόροι για την Έρευνα – Τεχνολογία και Καινοτομία σημειώνουν  απορρόφηση 5,5%.

  ·      Οι πόροι για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών μόλις στο 20%

  Οι πιο νευραλγικοί τομείς της οικονομίας μας είναι πολύ πίσω.

  Έτσι θα καλύψουμε το κενό ανταγωνιστικότητας;

  Από όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ, από τις 19.500 επιχειρήσεις δικαιούχους μόλις 5.150 δικαιούχοι έλαβαν έστω και 1 ευρώ από προκαταβολές ή ενδιάμεσες πληρωμές, δηλαδή το 26% ενώ το 74% των επιχειρήσεων τώρα υλοποιούν και περιμένουν «υπομονετικά» να πληρωθούν. Έτσι έχουν απορροφηθεί μόλις το 20% των εγκεκριμένων πόρων που τους έχουν εγκριθεί.

  Επίσης 4 πολυδιαφημισμένα Ταμεία :

  1.    Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών

  2.    Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ)

  3.    Ταμείο Υποδομών

  4.    ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ,

  με προϋπολογισμό άνω του 1 δις ευρώ μόνο το τελευταίο λειτουργεί και αυτό ξεκίνησε καθυστερημένα.

  Πάμε στις Ιδιωτικές Επενδύσεις:

  Ο Αναπτυξιακός Νόμος 4399/2016 ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση. Στη συνέχεια τα υποβληθέντα έργα αξιολογήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση.

  Από τα αναρτημένα στοιχεία στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ βλέπουμε ότι, 4 χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης μόλις 3 ενταγμένες επιχειρήσεις με τον Ν. 4399/2016 έχουν καταφέρει να εισπράξουν προκαταβολή με κατάθεση εγγυητικής τραπέζης, όχι για υλοποίηση!  

  Έτσι θα έρθει η πολυπόθητη Ανάπτυξη;

  Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα στο Capital.gr συνολικά 2.500 επενδυτικά σχέδια από τη βιομηχανία, τον τουρισμό, την αγροδιατροφή, τα πλαστικά και τον κλάδο των μετάλλων βρίσκονται στον "πάγο". Πρόκειται για επενδυτικά σχέδια, κυρίως από την Περιφέρεια, τα οποία έχουν ενταχθεί στους προηγούμενους επενδυτικούς νόμους του 2004 και του 2011, και έχουν μείνει στα συρτάρια. Τα προς επένδυση κεφάλαια υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 2,5 δις ευρώ.

  Μόνο με παρατάσεις δεν υλοποιούνται επενδύσεις! Έτσι θα έρθει η πολυπόθητη Ανάπτυξη;

  Όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα χρειάζεται πολλές επενδύσεις και μάλιστα μεγάλες επενδύσεις, Στρατηγικού χαρακτήρα.

  Πόσες μεγάλες επενδύσεις έχουν γίνει αυτά τα 4 χρόνια; Καμία απολύτως!

  Πόσες στρατηγικές επενδύσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, υλοποιήθηκαν αυτά τα 4 χρόνια ; Καμία απολύτως!

  Πόσες μεγάλες και μικρότερες επιχειρήσεις μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό;

  Όχι μόνο δεν έγιναν οι προγραμματισμένες μεγάλες επενδύσεις όπως αυτή στο Ελληνικό, αλλά ταυτόχρονα, αξιόλογες μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όπως η ΤΙΤΑΝ μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό τώρα που υποτίθεται ότι βγήκαμε από το μνημόνιο που λέει η Κυβέρνηση.

  Αλλά πώς να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις όταν το Country Risk είναι τόσο υψηλό, όπως αυτό αποτυπώνεται και στα 10ετή κρατικά μας ομόλογα της τάξης του 4,25%;

  Και πώς θα βγει η Ελλάδα στις Διεθνείς αγορές για να δανειστεί για τις αναπτυξιακές της ανάγκες με το ανεπίτρεπτα υψηλό κόστος δανεισμού 4,25%;

  Θα κλείσω με την εκτέλεση  του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

  Στο Μηνιαίο Δελτίο για τον περασμένο Νοέμβριο που αφορά στην Εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού βλέπουμε ότι οι δαπάνες του ΠΔΕ είχαν προϋπολογιστεί στα 6,75 δις.

  Ο στόχος αναθεωρήθηκε προς τα κάτω στα 5,95 δις. Βρισκόμαστε στα 2,5 δις, περίπου 500 εκ. λιγότερα από το περσινό 11άμηνο και 1,55 κάτω από τον στόχο του 11μηνου. Δηλαδή τον Δεκέμβριο πρέπει το 2,5 να φτάσει στα 5,95.

  Γιατί καθυστερεί η εκτέλεση του ΠΔΕ ; Μήπως για να συμβάλλει και αυτό στο δυσθεώρητο και εν πολλοίς υπερ-πλεόνασμα;

  Και μετά θέλουμε ανάπτυξη!

  Με τέτοιους όρους κύριοι, η ανάπτυξη θα παραμείνει καθηλωμένη στα επίπεδα μεταξύ 1% και 2%.

  Πορτογαλία και Ρουμανία ήδη τρέχουν με 3% και 7% ρυθμούς ανάπτυξης και μας πέρασαν σε ΑΕΠ, η γειτονική Βουλγαρία αναπτύχθηκε πέρυσι κατά 3,6% και η μικρή Κύπρος με 3,9% και εμείς με ένα αναιμικό 1,4%!

  Στα 4 αυτά χρόνια έχετε αποδείξει ότι ούτε θέλετε, ούτε μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον που θα δημιουργήσει ανάπτυξη και ευημερία στους πολίτες αυτής της ταλαιπωρημένης χώρας.

  Έτσι και ο Προϋπολογισμός του 2019 που έχετε καταθέσει είναι ένας αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός τον οποίο η Κυβέρνηση της ΝΔ θα τον ανατρέψει στην βάση του σχεδιασμού του για να βγει η χώρα μας μπροστά, εκεί που ανήκει!

  Η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και έχει ήδη έτοιμο το πρόγραμμα της το οποίο κινείται σε 6 βασικούς άξονες, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος μας ανέπτυξε κατά τη διάρκεια του 12ου Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο που μας πέρασε.

  1. Μια κοινωνία που δίνει ευκαιρίες ευημερίας σε όλους. Πρέπει να ξανακάνουμε τον κοινωνικό ανελκυστήρα να δουλέψει στη χώρα μας. Τα νέα παιδιά που μεγαλώνουν σε μη προνομιούχο περιβάλλον, να γνωρίζουν ότι αν δουλέψουν σκληρά, έχουν τη δυνατότητα να διακριθούν και να ζήσουν μια καλύτερη ζωή από τους γονείς τους.

  2. Μια ανοιχτή οικονομία, καινοτόμα, δημιουργική, με επενδύσεις και νέες δουλειές.

  3. Ένα Πολιτικό Σύστημα λειτουργικό κι ένα Δημόσιο αποτελεσματικό.

  4. Μία Παιδεία που βλέπει το μέλλον και είναι αναπόφευκτα συνδεδεμένη με την αγορά εργασίας.

  5. Ένα κράτος όπου το Δίκαιο και η Ασφάλεια είναι όροι Δημοκρατίας.

  6. Μία Ελλάδα ισχυρή, ισότιμος εταίρο στην Ευρώπη, με τον Ελληνισμό δίπλα της -παντού στον κόσμο.

  Πέρα όμως από αυτό εξήγγειλε σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος με τη χορήγηση βοηθήματος 2000 ευρώ για κάθε νεογέννητο, προσαύξηση αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ για κάθε παιδί, χαμηλό συντελεστή για τα βρεφικά είδη και είδη πρώτης ανάγκης, ενίσχυση μέσω κουπονιού για τα παιδιά που δεν γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς.

  Αυτό είναι ένα δείγμα του προγράμματός μας και γι’ αυτό θα μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός στις επικείμενες εθνικές εκλογές.»

   

   

   

   

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.