logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Συζήτηση στη Βουλή για τον Aπολογισμό και τον Iσολογισμό του Kράτους για το έτος 2009

                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                            Αθήνα, 10/3/2011


  Ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, Θανάσης Μπούρας, κατά τη διήμερη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τον Aπολογισμό και τον Iσολογισμό του Kράτους για το έτος 2009, τοποθετήθηκε και μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

   

  «Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε ότι η κρίση έπληξε σκληρά τη χώρα μας το 2009, με αποτέλεσμα ο ρυθμός ανάπτυξης να αποκλίνει κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Το έλλειμμα δεν είναι ελληνική αποκλειστικότητα. Σε όλες ανεξαιρέτως τις χώρες της ΕΕ το έλλειμμα ανέβηκε μεταξύ του 2007, έτος προ οικονομικής κρίσης, και του 2009, έτος οικονομικής κρίσης. Μάλιστα, σε όλες στις χώρες της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά μέσο όρο 6 μονάδες την περίοδο της οικονομικής κρίσης το 2009. Σε καμία όμως από αυτές τις χώρες δεν τέθηκε θέμα αξιοπιστίας των δημοσιονομικών στοιχείων παρά μόνο στην Ελλάδα όπου η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τη χώρα μας για ψεύτικα και πλαστά στοιχεία ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο μόνο περί εκτιμήσεων.

   

  Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έλαβε άμεσα τα αναγκαία μέτρα αλλά αντιθέτως τον πρώτο καιρό έκανε και παροχές φουσκώνοντας έτσι το έλλειμμα κατά 3,5% δηλαδή κατά 9 δις ευρώ περίπου. Με ποιο τρόπο; Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μετέφερε για την επόμενη χρονιά έσοδα που θα εισπράττονταν το 2009 και προγραμμάτισε δαπάνες μέχρι το τέλος του 2009 που θα μπορούσαν να γίνουν το 2010. Κατ’ αυτό τον τρόπο το ΠΑΣΟΚ το μόνο που έκανε ήταν να αυξήσει το έλλειμμα αντί να πάρει μέτρα για να το περιορίσει. Συνεπώς, το ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια της δημιουργικής λογιστικής προκάλεσε μια τεχνητή αύξηση του ελλείμματος.

   

  Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής και την απόλυτη ανακολουθία λόγων και έργων του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ανακολουθία την πληρώνει σήμερα η χώρα.

   

  Αντί το ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε ένα άλλο μείγμα πολιτικής με ανάπτυξη όχι μόνο των ιδιωτικών αλλά και των δημοσίων επενδύσεων, προχώρησε σε μια άλλη «λύση». Την εύκολη λύση. Προχώρησε στην επιβολή νέων φόρων, την αύξηση των φορολογικών συντελεστών και την περικοπή μισθών και συντάξεων. Τα θύματα, της όποιας οικονομικής περιστολής δαπανών είναι και πάλι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Η ύφεση έχει ξεπεράσει το 4,6%, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 13,5%, ο πληθωρισμός από το 1,9% πήγε στο 5,2%. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας έπεσε 12 ολόκληρες θέσεις. Από την 71η θέση που κατείχε η χώρα το 2009,  κατρακύλησε στην 83η το 2010.

   

  Ακόμη και οι μεγαλύτεροι υπέρμαχοι της πολιτικής του μνημονίου παραδέχονται και δημόσια πλέον την επώδυνη αλήθεια. Η συνταγή αυτή απέτυχε. Η χώρα βρίσκεται μέσα σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και χρέους. Νέα σκληρότερα μέτρα προαναγγέλλονται από το οικονομικό επιτελείο και την Τρόϊκα.

   

  Μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα ο Έλληνας πολίτης δεν μπορεί να κατανοήσει τους λόγους που μας οδήγησαν εδώ, αγωνιά για το μέλλον και σε αρκετές περιπτώσεις αδρανεί. Για να προχωρήσουμε σε βελτίωση της κατάστασης θα πρέπει να περιγραφεί το πρόβλημα με σαφήνεια, χωρίς ωραιοποιήσεις και υπεκφυγές, να προβληθούν τα πραγματικά δεδομένα.»

   

   

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.