ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αθήνα, 15/3/2011
Ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, Θανάσης Μπούρας, μιλώντας στη Βουλή στο Σχέδιο Νόμου για τη «Σύσταση Γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη», επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Χθες ο εκβιασμός έγινε νόμος, χωρίς τη συμμετοχή της Βουλής από τέσσερις εκβιαζόμενους Υπουργούς και άνοιξε μια κερκόπορτα για τη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών.
Την περασμένη εβδομάδα, δύο νέοι αστυνομικοί χάθηκαν τόσο άδικα, ενώ συγκλόνισαν και συγκίνησαν το πανελλήνιο, από μια στυγνή εγκληματική πράξη κάποιων εγκληματικών ομάδων, η δράση των οποίων ξεκίνησε από μια ληστεία περιπτέρου στο Μενίδι, όπως πριν από λίγες ημέρες από τα Άνω Λιόσια με νεκρό ένα νέο άνθρωπο, ιδιοκτήτη περιπτέρου.
Στην Περιφέρεια Αττικής, και όχι μόνο, οι πολίτες είναι ανήσυχοι, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, φοβούνται για τη μετακίνηση των παιδιών τους, για την περιουσία τους, για τη δουλειά τους. Τα Αστυνομικά Τμήματα στην Περιφέρεια Αττικής έχουν σημαντικές ελλείψεις και σε στελέχωση και σε μόνιμο εξοπλισμό.
Θα περίμενε κανείς ο θάνατος των δύο αυτών παιδιών να αφυπνίσει την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αντί όλων όσων θα έπρεπε να εξαγγελθούν και να υλοποιηθούν, η Κυβέρνηση συνεχίζει να δαπανά τριακόσιους-τετρακόσιους περίπου αστυνομικούς να φρουρούν την Κερατέα, και να έρχονται σε καθημερινή συμπλοκή με τους πολίτες της περιοχής. Πρόκειται για ένα χώρο, το Οβριόκαστρο, που είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, περιοχή NATURA. Η Κυβέρνηση αρνείται το διάλογο και με τις τοπικές αρχές και με τους πολίτες, αλλά και μ’ εμάς, τους Βουλευτές, που διαρκώς ζητούμε από την Κυβέρνηση να βρεθεί λύση στο μείζον αυτό ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και του περιφερειακού σχεδιασμού, και να μην θεωρείτε η Περιφέρεια Αττικής η πίσω αυλή της Αθήνας.
Τόσους μήνες τώρα αφότου αναλάβατε δεν έχετε δεχθεί ακόμα να συζητήσετε με τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας. Κάτι θα είχαν να πουν στα πολλά σημαντικά θέματα που αντιμετωπίζετε.»
Συνεχίζοντας ο κ. Μπούρας πρόσθεσε, «Η σύσταση του Σώματος των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, που θεσμοθετείται με το σχέδιο νόμου, θα μπορούσε να συντελέσει στην ενδυνάμωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Όμως, η ταυτόχρονη αποδυνάμωση του αριθμού των μονίμων πυροσβεστών, που αποφάσισε η Κυβέρνηση, διαψεύδει τις προσδοκίες για μια ισχυρότερη πυροσβεστική. Ο νόμος αυτός θα μπορούσε να αποτελέσει πράξη απονομής δικαιοσύνης για τους εποχικούς πυροσβέστες, οι οποίοι, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, θα έπρεπε να απορροφηθούν όλοι.
Στο σημείο αυτό καταθέτω το υπόμνημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών Πυρόσβεσης-Διάσωσης, από το οποίο συμπερασματικά προκύπτει ότι:
• Αναφορικά με τις εξετάσεις σωματικής ικανότητας και ψυχικής υγείας θα πρέπει να εφαρμοστούν οι διατάξεις που ισχύουν για το μόνιμο, εν ενεργεία πυροσβεστικό προσωπικό.
• Δεύτερον, θα πρέπει να γίνει άμεση κατάταξη στο Πυροσβεστικό Σώμα των 4.000 πενταετούς υποχρεώσεως πυροσβεστών και εφαρμογή της ποσόστωσης του 50% επί των κενούμενων θέσεων μονίμων πυροσβεστών μόνο για τους επιτυχόντες.
• Τρίτον, οι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης να λαμβάνουν το σύνολο των παροχών, που ελάμβαναν ως εποχικοί πυροσβέστες.
• Τέταρτον, να υπάρξει αποσαφήνιση του αριθμού των εθελοντών που θα ενταχθούν στη επικείμενη ρύθμιση κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο αριθμός των συμβασιούχων πυροσβεστών, που θα απορροφηθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα ως πενταετούς υποχρεώσεως, να ανταποκρίνεται στις κυβερνητικές δεσμεύσεις των τεσσάρων χιλιάδων.
• Τέλος, πρόσληψη των 100 περίπου συμβασιούχων πυροσβεστών, που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία, των 54 έως 63 ετών η πολυετής εμπειρία των οποίων μπορεί να ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό το Πυροσβεστικό Σώμα. Επίσης, να μην εξαιρέσετε τους εθελοντές πυροσβέστες που προσλήφθηκαν το 2009, καθώς και όσους διαθέτουν απολυτήριο τίτλο δημοτικού μετά το έτος 1980. Ο αριθμός των εθελοντών πυροσβεστών και των τριών παραπάνω κατηγοριών που ανέφερα -δηλαδή των μεγάλων σε ηλικία, του 2009 και των με απολυτήριο δημοτικού παλαιότερο- δεν υπερβαίνει τους επτακόσιους.»