logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ομιλία στη Βουλή για τη Βιοποικιλότητα

   

                                           ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                            Αθήνα, 11/3/2011


  Ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, Θανάσης Μπούρας, μιλώντας στη Βουλή για το Σχέδιο Νόμου για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας, επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

   

  «Εάν κάποιος απομονώσει τον τίτλο του περιβόητου αυτού Σχεδίου Νόμου, θα έλεγε ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό. Όμως διαβάζοντας το καταλαβαίνουμε ότι είναι περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό.

   

  Θα μου επιτρέψετε, κυρία και κύριοι Υπουργοί, να πω ότι κάθε φορά που νομοθετείτε, στην Περιφέρεια Αττικής τρέμουν! Και τρέμουν δικαίως, γιατί ειλικρινά τους αφαιρείτε κάθε δικαίωμα στη ζωή. Πριν από λίγο καιρό τους απαγορεύσατε ακόμα και να επιδιορθώνουν βλάβες των σπιτιών τους. Απαγορεύσατε κάθε οικοδομική δραστηριότητα και έρχεστε τώρα, με το νέο σχέδιο νόμου, να τους βάλετε ακόμα μια θηλιά στο λαιμό.

   

  Πρέπει να σας υπενθυμίσω, κυρία Υπουργέ, ότι έπρεπε να ενσκήψετε ενάμισι χρόνο τώρα σ’ αυτή την τόσο ραγδαίως αναπτυσσόμενη περιοχή της Περιφέρειας Αττικής, που από απογραφή σε απογραφή παρουσιάζει, κατά μέσο όρο, πάνω από 50% αύξηση του πληθυσμού. Αντ’ αυτού εκεί μεταφέρετε τις βαριές βιομηχανίες, τις ρυπαίνουσες δραστηριότητες.

   

  Αντί να προχωρήσετε σε συνενώσεις με αρτιότητα στα τέσσερα στρέμματα, ώστε να μην επιβαρύνεται καθόλου το περιβάλλον, έρχεστε τώρα και μιλάτε για αρτιότητα στα τέσσερα στρέμματα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν μεταγραφεί μέχρι και την 1η Μαρτίου του 2011.

   

  Το νομοσχέδιο αυτό είναι οριζόντιο. Αντιμετωπίζει όλες τις περιοχές NATURA με τον ίδιο τρόπο. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιοχές NATURA στις οποίες θα πρέπει να υπάρχει πλήρης απαγόρευση οποιασδήποτε οικοδομικής δραστηριότητας και άλλες που δεν έχει νόημα η απαγόρευση των τεσσάρων στρεμμάτων. Υπάρχουν περιοχές NATURA που δέχονται μεγάλες οικιστικές πιέσεις και άλλες που δεν δέχονται καμία. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε είναι να πάμε περιοχή-περιοχή και να προσδιορίσουμε το πλαίσιο διαχείρισης της περιοχής μέσα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι όροι δόμησης. Μια οριζόντια διάταξη, όπως αυτή που φέρνετε τώρα, πιθανότατα να δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λύσει.

   

  Χαρακτηριστικά να αναφέρω ότι σύμφωνα με το παρόν Νομοσχέδιο επιβάλλονται δεσμεύσεις σε δυο περιοχές του Δήμου Λαυρεωτικής. Κατά συνέπεια από το σύνολο των 63.000 περίπου στρεμμάτων χερσαίας έκτασης μόλις τα 2000 στρέμματα μπορούν να δομηθούν. Υπάρχουν όμως πολλοί συμπολίτες μας που αγόρασαν σ’ αυτές τις περιοχές αγροτεμάχια τεσσάρων στρεμμάτων και με το παρόν νομοσχέδιο εκμηδενίζεται η περιουσία τους.

   

  Αξίζει εδώ να σχολιάσω το μεγάλο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί στην Κερατέα. Η έκταση στην οποία προγραμματίζεται να εγκατασταθεί ο ΧΥΤΑ, και όχι ΧΥΤΥ, βρίσκεται εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της Λαυρεωτικής και εν μέρει εντός της κηρυγμένης ζώνης απολύτου προστασίας του αρχαιολογικού χώρου του Ομβριοκάστρου Κερατέας, οπού σώζονται αρχαία μνημεία. Πρόκειται, χωρίς αμφιβολία, για έναν αρχαιολογικό χώρο μείζονος πολιτιστικής σημασίας ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της ευρύτερης περιοχής της Κερατέας. Το σημείο εγκατάστασης των ΧΥΤΑ βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τα μνημεία αυτά!

   

  Τρεις μήνες τώρα, έχετε αποκλείσει την περιοχή με διμοιρίες των ΜΑΤ. Πάνω από τετρακόσιοι αστυνομικοί απασχολούνται εκεί ημερησίως και έχετε αφήσει αφύλακτη όλη την Περιφέρεια Αττικής. Δεν έρχεστε σε κανένα διάλογο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τους πολίτες αυτής της περιοχής.»

   

  Μετά από πίεση των Βουλευτών όλων το κομμάτων, αλλά και του κ. Μπούρα, έγιναν κάποιες διορθώσεις στο Σχέδιο Νόμου. Συγκεκριμένα, η αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων ισχύει για εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλεως.

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.