logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ομιλία για Κέντρα Μεταναστών

  Κύριοι Υπουργοί, το Βήμα της Βουλής είναι ελεύθερο. Στο τέλος-τέλος το είδαμε για τριάντα λεπτά σήμερα με την ομιλία του κ. Βενιζέλου, ο οποίος νόμισε ότι μιλάει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός σας. Κι ενώ είχαμε συγκεκριμένα θέματα, δεν άγγιξε κανένα, αλλά απολογήθηκε για το παρελθόν και στοχοποίησε και το μέλλον.

   

  Γι’ αυτό κι εμένα θα μου επιτρέψετε, κύριοι Υπουργοί, να μην ασχοληθώ με κανένα άλλο θέμα, παρά μόνο με τη με γενικό αριθμό 1013 και ειδικό 57 υπουργική τροπολογία –λαμβάνοντάς την ως αφετηρία- αυτή για την οποία μιλάμε τόση ώρα.

   

  Ξεκινώντας, λοιπόν, θα ήθελα να πω το εξής: Μπορεί αρχικά να φαίνεται αθώα, αλλά υποκρύπτει πάρα πολλούς κινδύνους.

   

  Προς τι, κύριε Υπουργέ ή κύριε Υφυπουργέ επί της ασφάλειας του πολίτη, αυτή η τροπολογία να συνοδεύεται με κάποια επιμέρους νομικά κείμενα, μεταξύ των οποίων και το άρθρο 8, του 3907, παράγραφος 14, στο οποίο βλέπουμε ότι για τις ανάγκες εγκατάστασης των ΚΕΠΥ, επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τη Στρατιωτική Υπηρεσία και παραχωρούνται κατά χρήση από το Υπουργείο Εθνική Άμυνας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;

   

  Κύριοι Υπουργοί, ακούστε κάτι: Το έχω γράψει τελευταία και σε μία ερώτησή μου με αφορμή αυτό το θέμα για το οποίο δεν σας πιστεύει κανένας. Πιστεύετε πραγματικά ότι ο λόγος για τον οποίο θέλετε να νομοθετήσετε σε αυτό το θέμα, έχει κάποιο αποτέλεσμα; Η Κυβέρνηση αυτή έχει πλέον συγκεκριμένες ημέρες. Και δεν νομίζω ότι το μείζον θέμα, το μεταναστευτικό ή και το υγειονομικό κατ’ ακολουθία, θα είναι αυτό το οποίο θα λυθεί τις τελευταίες ώρες λειτουργίας αυτού του Κοινοβουλίου.

   

  Απλά –κι εγώ θα το πω με το όνομά του- είναι εκλογική σκοπιμότητα του κ. Χρυσοχοΐδη για τη Β’ Αθηνών, συνεπικουρούντος για τη σημερινή μάλιστα αυτή διάταξη και του κ. Λοβέρδου, προκειμένου να παραπλανήσουν τους δύσμοιρους κατοίκους των περιοχών, εν πάση περιπτώσει, της Β’ Αθηνών. Και τι να πείτε τώρα; Θα πείτε ότι θα λύσετε το θέμα αυτό; Πείθετε κανέναν; Κανέναν δεν πείθετε. Γελάει ο κόσμος. Είναι εκλογική σκοπιμότητα, και τίποτα άλλο.

   

  Να σας πω και κάτι ακόμα: Επιτέλους, δεν μπορεί να είναι η Περιφέρεια Αττικής η πίσω αυλή της Αθήνας. Ό,τι περισσεύει, το πηγαίνουμε στο λεγόμενο «Υπόλοιπο Αττικής». Εκεί τα σκουπίδια. Εκεί οι βιομηχανίες. Εκεί οι χωματερές. Εκεί τώρα αυτά τα κέντρα, προκειμένου να δημιουργήσουμε μία εντύπωση ότι θα λύσουμε το θέμα.

   

  Ποιον κοροϊδεύετε; Τον εαυτό σας κοροϊδεύετε, για να το πω ευθέως. Τον εαυτό σας κοροϊδεύετε όταν πηγαίνετε παρά ένα λεπτό να λύσετε ένα μείζον θέμα το οποίο χρειάζεται μία πολιτική η οποία θα προέλθει από διάλογο, από συζητήσεις, από δράσεις και από σχέδια. Και ποιος; Εσείς που όταν ήρθατε το 2009, καταργήσατε τα τέσσερα κέντρα και κοιτάξατε το πρώτο νομοθέτημά σας να είναι πώς θα δώσετε ψήφο στους λαθρομετανάστες.

   

  Κι έρχεστε, θεωρώντας πίσω αυλή της Αθήνας το Δήμο Αχαρνών, έναν ιστορικό Δήμο. Αν δεν ξέρετε, να μάθετε την ιστορία του Δήμου Αχαρνών. Δεν είναι αυτό που περιφρονητικά κάποιοι μπορούν να σας πουν, «εκεί στο Μενίδι». Ο Δήμος Αχαρνών έχει μία ιστορία που ξεκινάει από την αρχαιότητα, με λαμπρό πολιτισμό. Και αυτή τη στιγμή έχει εκατόν πενήντα χιλιάδες κατοίκους. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς είναι Αιγαιοπελαγίτες, Κρητικοί, Θεσσαλοί, Μακεδόνες, από όλα τα σημεία της Ελλάδος.

   

  Η είδηση για τη δημιουργία αυτού του κέντρου αναστάτωσε την κοινωνία των Αχαρνών και δημιούργησε ένα ξεσηκωμό. Και πηγαίνετε εσείς να κάνετε ένα τέτοιο κέντρο που; Πηγαίνετε τέσσερα μέτρα από το φράκτη μιας τριτοβάθμιας σχολής, την Αστυνομική Ακαδημία. Σ’ αυτήν τη σχολή, κύριε Υφυπουργέ, πριν από δέκα μέρες εσείς, αλλά παριστάμενος και εγώ ως εκπρόσωπος του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δώσατε τα μεταπτυχιακά διπλώματα σε είκοσι τέσσερις αποφοίτους διακλαδικούς -αν θα θυμάστε- και από το στρατό και από την αεροπορία και από το ναυτικό και από την ΕΥΠ, κλπ. Είναι μια σχολή, η οποία εκπαιδεύει πολλές φορές και ανθρώπους, οι οποίοι έρχονται για θέματα ασφαλείας από το εξωτερικό και στα τέσσερα μέτρα πηγαίνετε να δημιουργήσετε αυτό το οποίο σκεφτήκατε την τελευταία στιγμή. Αυτό είναι απαράδεκτο.

   

  Η τοπική κοινωνία αντέδρασε και αντιδρά. Εμείς οι Βουλευτές όλων των κομμάτων στην περιφέρεια Αττικής αντιδρούμε και θα αντιδρούμε. Αποσύρτε την τροπολογία αυτή, δεν πρόκειται να λύσετε τίποτα σήμερα. Μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα θέματα όπως μέχρι τώρα.

   

  Πρέπει να σας πω ότι είστε και πλήρως παράνομοι. Ξέρετε πότε έγινε η παραχώρηση αυτού του οικοπέδου; Έγινε από το Δήμο Αχαρνών με την πράξη 4567/105/20/1/68 και μάλιστα παραχωρήθηκε για τη δημιουργία και μόνο της σχολής στην Αμυγδαλέζα. Αυτή είναι η απόφαση και να ξέρετε ο,τιδήποτε και αν κάνετε θα προσβληθεί και νομικά, για να δείτε δηλαδή πόσο λάθος είστε. Πάτε να περάσετε αυτές τις μέρες κάτι για να πείτε ότι κάτι κάνετε.

   

  Τώρα, αυτή η σχολή βρίσκεται μέσα στον οικιστικό ιστό, εκεί που κατοικούν συμπολίτες μας δίπλα, εκεί που η περιοχή αναπτύσσεται στους πρόποδες της Πάρνηθας, εκεί που πριν από μερικά χρόνια λειτούργησε το Ολυμπιακό Χωριό.

   

  Κύριοι Υπουργοί, αποσύρτε αυτήν την τροπολογία, γιατί είμαι βέβαιος ότι θα καταψηφιστεί κιόλας. Θα καταψηφιστεί σήμερα η τροπολογία. Αποσύρτε την, γιατί δεν πάτε να λύσετε τίποτα. Μην μας πείτε τώρα ότι είναι και μνημονιακή υποχρέωση. Καταλαβαίνετε. Ψηφίζαμε κάποιες μέρες γιατί είχε υποχρεώσεις η χώρα μας. Μήπως είναι μνημονιακή υποχρέωση να ψηφιστεί αυτή η τροπολογία σήμερα; Όχι. Κομματική και εκλογική υποχρέωση είναι και είναι ορισμένων ανθρώπων οι οποίοι έχουν βάλει ακριβώς ως στόχο να περάσουν στη Β΄ Αθηνών κάποια μηνύματα.

   

  Γι’ αυτό εάν επιμείνετε και την κρατήσετε, εγώ προσωπικά θα την καταψηφίσω. Αν, όμως, θελήσετε να σκεφτείτε ωριμότερα ότι σήμερα τίποτα δεν σας βιάζει, αφήστε την επόμενη κυβέρνηση. Σε λίγες μέρες θα έχουμε εκλογές. Ο  ελληνικός λαός θα εκλέξει με τη ψήφο του αυτόν που θέλει να του χαράξει την πολιτική για το επόμενο αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

   

  Αυτό το θέμα, λοιπόν, δεν είναι στιγμιαίο, κύριοι Υπουργοί. Είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει μιας αντιμετώπισης για μακρόχρονη πολιτική εξέλιξη και χρειάζονται πολλές πολιτικές. Γι’ αυτό, λοιπόν, σας κάνω έκκληση και αυτή τη στιγμή να δηλώσετε ότι αποσύρετε την τροπολογία. Σε εσάς, κύριε Υφυπουργέ, κάνω έκκληση να πείτε στον Υπουργό σας, τον κ. Χρυσοχοΐδη, ότι αυτά δεν θα περάσουν στην Περιφέρεια Αττικής και στο Δήμο Αχαρνών, προκειμένου να λύσει τα δικά του προβλήματα.

   

  Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Εύχομαι σε όλους τους συναδέλφους και στον ελληνικό λαό «Καλό Πάσχα».

   

  Στην ψηφοφορία που ακολούθησε, ο κος Μπούρας καταψήφισε τη σχετική τροπολογία.

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.