logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

    Ομιλία Θανάση Μπούρα στη Ζάκυνθο

    Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή, στις 10/10/2009, ανακοίνωσε πως «οι τιμές θα πέσουν, γιατί το επίπεδο τιμών στη χώρα είναι τουλάχιστον 10% παραπάνω από αυτό που πρέπει».

     

    Ένα χρόνο αργότερα, στις 13/10/2010, η Κυβέρνηση, δια στόματος του ίδιου του Υπουργού, δήλωσε πως «στην Ελλάδα έχει διαμορφωθεί ένα υψηλό επίπεδο τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς που είναι 20-25% περίπου του οικογενειακού εισοδήματος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως οι πολυεθνικές επιχειρήσεις πωλούν τα προϊόντα τους υπερτιμολογημένα κατά τουλάχιστον 20-30%. Οι τιμές θα πέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα.»

     

    Σήμερα όλα αυτά διαψεύδονται. Η αδικαιολόγητη ακρίβεια, επί των ημερών σας, διπλασιάστηκε ακόμα και τριπλασιάστηκε. Αντίθετα από τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις διαπιστώνεται πως επήλθαν σημαντικές αυξήσεις τιμών σε βασικά προϊόντα οι οποίες και συνέβαλαν καθοριστικά στη διαμόρφωση του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του 5%. Πέρα από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ και των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, που καταστρέφουν την οικονομία, η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει χάσει κάθε έλεγχο πάνω στην κερδοσκοπία.

     

    Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά θα πρέπει να προβληματίσει το οικονομικό επιτελείο και κυρίως τους ελεγκτές της τρόικα, διότι οι αρχικές εκτιμήσεις τους έπεσαν πολύ έξω.

     

    Οι παρενέργειες του πληθωρισμού είναι ότι ακυρώνεται η μείωση των τιμών βασικών αγαθών, «παγώνει» η αγορά και αυξάνονται τα λουκέτα, επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και απορροφάται η «ασθενική» ρευστότητα των επιχειρήσεων.

     

    Οι μεγάλες επιβαρύνσεις στον πληθωρισμό προέρχονται από τα καύσιμα κατά 40% από τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό 20%, από τις μεταφορές 15%, από τα ασφάλιστρα 12%, από τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ 11%, από την περίθαλψη 10%, από τα τρόφιμα 9% , από την στέγαση κατά 9%, από την κινητή τηλεφωνία 4%, από την εστίαση 3% και από άλλα αγαθά και υπηρεσίες 5%.

     

    Ο Έλληνας καταναλωτής, παρά το γεγονός ότι περιόρισε κατά 25% την κατανάλωση καυσίμων τον Ιανουάριο, εντούτοις λόγω αυξήσεων στις τιμές πλήρωσε 5% περισσότερα. Ανάλογη κατάσταση παρατηρείται και σε κάποιους κωδικούς τροφίμων.

     

    Την ίδια στιγμή η ύφεση που έχουν προκαλέσει τα μέτρα της Κυβέρνησης οδηγεί σε δραματικές εξελίξεις τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στο θέμα των λουκέτων η κατάσταση είναι τραγική. Αλά όσο πάει γίνεται εφιαλτική.

     

    56.000 επιχειρήσεις έκλεισαν ήδη επί των ημερών του κου Παπανδρέου. Παλιές, γνωστές και επιτυχημένες επιχειρήσεις υπηρεσιών, μεταποίησης και διακίνησης, μικρές και μεγάλες. Και σαν να μην φτάνει μόνο αυτό, πολλαπλές έρευνες δείχνουν ότι η αρνητική αυτή έξαρση των λουκέτων θα συνεχιστεί, εντείνοντας το πρόβλημα.

     

    Σύμφωνα με προβλέψεις, μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2012, πάνε για λουκέτο μια στις τέσσερις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προβλέπεται δηλαδή να έχουν βάλει λουκέτο 170.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανεβάζοντας αυτό το νούμερο στις 225.000 επιχειρήσεις οι οποίες στο επόμενο διάστημα μάλλον δεν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

     

    Η κατάσταση αυτή οδηγεί και στην εκτίμηση ότι υπάρχει κίνδυνος για επιπλέον απώλεια 320.000 θέσεων απασχόλησης (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι, μισθωτοί) με δραματικές επιπτώσεις στα έσοδα του Δημοσίου. Δηλαδή αύξηση της επίσημης ανεργίας στο 20%. Η αγορά στενάζει.

     

    Και υπάρχουν και άλλες τόσες επιχειρήσεις που, σύμφωνα με έρευνες, φοβούνται ότι πλησιάζει και γι’ αυτές το μοιραίο. Κι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα εκτόξευε την ανεργία πολύ υψηλότερα. Σε επίπεδα που δεν έχει ζήσει ποτέ η χώρα μας.

     

    Και το χειρότερο είναι ότι έχουμε ύφεση και πληθωρισμό μαζί. Έχουμε δηλαδή στασιμοπληθωρισμό. Ότι χειρότερο για μια οικονομία. Το αποτέλεσμα του στασιμοπληθωρισμού είναι η αύξηση των ποσοστών ανεργίας παράλληλα με την αύξηση του πληθωρισμού. Στη χειρότερη μορφή του στασιμοπληθωρισμού, αυτή δηλαδή που ζούμε σήμερα, αντί για νέες επενδύσεις κλείνουν επιχειρήσεις, ώστε να αυξάνεται η ανεργία.

     

    Η μείωση του τζίρου εμφανίζεται να έχει φτάσει στο 30% κατά μέσο όρο το 2010, ενώ περίπου 30% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει καθυστερημένες υποχρεώσεις και οφειλές και οι 4 στις 10 αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην καταβολή της μισθοδοσίας.

     

    Ακόμα 3 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν ότι έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε μείωση των ωρών ή και των ημερών απασχόλησης. Η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου έχει αποτυπωθεί και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις να καλύψουν τις βασικές τους υποχρεώσεις.

     

    Η κυβέρνηση δεν έλαβε άμεσα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να προλάβει στρεβλώσεις της οικονομίας. Αντ’ αυτού προχώρησε σε επιβολή νέων φόρων, αύξηση των φορολογικών συντελεστών, περικοπή μισθών και συντάξεων, πάγωμα προσλήψεων, επιβολή έκτακτων εισφορών σε επιχειρήσεις και ιδιώτες και άλλα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα.

     

    Όλα αυτά οδήγησαν στον περιορισμό της κατανάλωσης και της οικονομικής δραστηριότητας. Όλοι οι οικονομικοί δείκτες, αποτυπώνουν ανάγλυφα το μέγεθος του προβλήματος μέσα από το οποίο επιβεβαιώνεται η αστοχία της οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση. Η ύφεση ξεπέρασε το 4,6%, η ανεργία σκαρφάλωσε στο 14,8% το Δεκέμβριο του 2010, ο πληθωρισμός από το 1,9% πήγε στο 5,2%. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας έπεσε 12 ολόκληρες θέσεις. Από την 71ηθέση που κατείχε η χώρα το 2009,  κατρακύλησε στην 83η το 2010.

     

    Το ΠΑΣΟΚ μιλάει για ανάπτυξη… για ποια ανάπτυξη μιλάει όταν το Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων βουλιάξε το πρώτο δίμηνο της χρονιάς. Είναι 70% κάτω, έναντι του ετήσιου στόχου για οριακή αύξηση 0,6%.

     

    Οι αντιφάσεις και οι παλινωδίες της κυβέρνησης, που συνέβησαν τους τελευταίους 17 μήνες έβλαψαν σοβαρά την εθνική μας οικονομία.

     

    Απέτρεψαν την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων, στέρησαν τον προϋπολογισμό από πολύτιμους οικονομικούς πόρους, απέτυχαν να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή και το παρεμπόριο. Εξελίξεις, που αποδεικνύουν ότι η πολιτική της κυβέρνησης κινήθηκε αποσπασματικά, με πειραματικό τρόπο και χωρίς σχέδιο.

     

    Το ΤΕΜΠΕ το 2009, είχε δώσει εγγυήσεις για πάνω από 54 χιλιάδες δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, συνολικού ύψους άνω των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το 2010, επί των ημερών του κου Παπανδρέου, μόνο 4200 δάνεια, 253 εκατομμύρια ευρώ. 13 φορές λιγότερα σε αριθμό, 20 φορές μικρότερα σε συνολικό ποσό…

     

    Ανάσα στην αγορά θα έδινε η διαπραγμάτευση με τις Τράπεζες να δώσουν ένα μέρος, ας πούμε το 20%, από τις εγγυήσεις που τους δίνονται, σε δάνεια για τις επιχειρήσεις. Γιατί, χωρίς ρευστότητα, πνίγεται η αγορά. Αυτό τελικά θα αποδειχθεί σωτήριο και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα: Γιατί, όσο διαιωνίζεται η ασφυξία στην αγορά κι όσο πολλαπλασιάζονται τα λουκέτα, τόσο αυξάνουν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

     

    Ανάσα ακόμα θα αποτελούσε και η μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτό θα έδινε ανάσα σε επιχειρήσεις. Δυνατότητα να επιβιώσουν. Τις έχετε ανάγκη τις επιχειρήσεις. Γιατί, αν κλείνουν όλο και περισσότερες από πού θα έχει έσοδα το κράτος; Αν αυξηθούν οι απολύσεις εργαζομένων, ποιοι θα καταναλώνουν; Ποιοι θα πληρώνουν φόρους;

     

    Μια ισοπεδωμένη Οικονομία παράγει ελλείμματα, δεν παράγει έσοδα.

     

    Επίσης, πρέπει να ενεργοποιηθεί το ΕΣΠΑ όπου η αποροφητικότητα κονδυλίων έπεσε για την Ελλάδα από την 5η θέση το 2009, στη 17η θέση το 2010. Την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό, υπάρχουν 16 δις ευρώ από το ΕΣΠΑ που λιμνάζουν.

     

    Μιλάει το ΠΑΣΟΚ για αναγκαιότητα της ενίσχυσης της ευελιξίας στην αγορά εργασίας και αύξησης των ευκαιριών απασχόλησης. Έτσι, μεταξύ άλλων θα μπορέσει να ανακοπεί και η μετανάστευση του πιο εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού και ιδίως των νέων. Αλλά, όπως κατήγγειλε ο Ελληνικός Σύνδεσμος Εταιριών Κέντρων Επαγγελματικοί Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ), καθυστερούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων τουλάχιστον για ένα χρόνο και.

     

    Η αναμονή αυτή  αφορά  έξι διαγωνισμούς ανάθεσης προγραμμάτων του ΕΣΠΑ για κατάρτιση, πιστοποίηση και απασχόληση 63.300 ατόμων, συνολικού προϋπολογισμού 284.999.999 ευρώ. Η μεγάλη καθυστέρηση στην πρόοδο των διαγωνιστικών διαδικασιών, όπως επισημάνθηκε, πέρα από τις άμεσες συνέπειες, εγκυμονεί και τον κίνδυνο απώλειας κοινοτικών πόρων.

    Οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να χάνεται ενώ το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να λάβει νέα περιοριστικά μέτρα.

     

    Η στάση του ΠΑΣΟΚ αποδεικνύει περίτρανα την παταγώδη αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής και την απόλυτη ανακολουθία λόγων και έργων του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την ανακολουθία την πληρώνει σήμερα η χώρα.

     

    Ο Έλληνας καταναλωτής ήταν πάντα στο επίκεντρο της πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ γεγονός που αποδυκνύεται και από την ανάπτυξη στοχευμένων πολιτικών για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτή.

     

    Η ΝΔ ως Κυβέρνηση είχε σχέδιο και στρατηγική.

    Ενεργοποιήσαμε τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

    Ιδρύσαμε το Συνήγορο του Καταναλωτή.

    Εντατικοποιήσαμε τους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων.

    Ενημερώσαμε τους καταναλωτές όσον αφορά το εύρος των τιμών των προϊόντων.

    Ενισχύσαμε τη συνεργασία της Πολιτείας με τις ενώσεις των καταναλωτών.

     

    Η πολιτική μας είχε ως στόχο όχι να διαχειριστεί το αποτέλεσμα της ακρίβειας, αλλά να συγκρουσθεί και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα αίτια που τη δημιουργούν.

     

    Καθιερώσαμε διατάξεις που υποχρέωναν τη βιομηχανία να γνωστοποιεί τιμοκαταλόγους και κοστολόγια που να δικαιολογούν τις ζητούμενες αυξήσεις.

     

    Θεσμοθετήσαμε τη υποχρέωση των βιομηχανιών και γενικά των προμηθευτών, να γνωστοποιούν τις παροχές που δίνουν στις αλυσίδες λιανικής πώλησης.

     

    Τροποποιήσαμε τον αγορανομικό κώδικα θεσπίζοντας υψηλότερα πρόστιμα.

     

    Προχωρήσαμε έγκαιρα σε τιμοληψίες, στο σύνολο της επικράτειας, σε επετειακές αγορές όπως για παράδειγμα σχολικά είδη, σαρακοστιανά κλπ

     

    Επιβάλαμε υψηλά πρόστιμα και κατασχέσαμε μεγάλες ποσότητες από προϊόντα του παραεμπορίου.

     Η παροχή σωστής και άμεσης πληροφόρησης στον καταναλωτή, θα τον οδηγήσει σε μια πιο ορθολογική συμπεριφορά, η οποία θα τον οδηγήσει σε μια πιο εύρυθμη λειτουργία της ίδιας της αγοράς.

     

    Αντιθέτως, η σημερινή Κυβέρνηση προσπαθεί με απειλές, να διαχειριστεί το θέμα της αγοράς. Για τη σημερινή Κυβέρνηση όλα ξεκινούν και σταματούν στα λόγια, τις απειλές και τις υποσχέσεις δημιουργώντας έτσι μια εικονική πραγματικότητα την οποία αξιοποιούν επικοινωνιακά.

     

    Όμως η σκληρή πραγματικότητα που ζει καθημερινά ο καταναλωτής, δεν μπορεί να καλυφθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα.

    logo ND
    © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

    Please publish modules in offcanvas position.