logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Προϋπολογισμός 2009 και παγκόσμια οικονομική κρίση

   Προϋπολογισμός 2009 και παγκόσμια οικονομική κρίση

   

  Μέσα σε μια πολύ κρίσιμη και ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία η κυβέρνηση της Ν.Δ συνέταξε και κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2009 με υπευθυνότητα και με το ρεαλισμό που απαιτείται σε τέτοιες καταστάσεις.

   

  Η προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση της Ν.Δ  κατέστησε ανθεκτική την οικονομία μας απέναντι στην πρωτοφανή μεταπολεμική οικονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα.

   

  Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής  επιτροπής, που δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης , δεν είναι τόσο αρνητικές για τη χώρα μας, όσο για τις άλλες χώρες  της Ευρώπης.

   

  Μαγικό ραβδί κανείς δεν διαθέτει προκειμένου να αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα, η προσπάθεια όμως με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα μπορεί να αποδώσει.

   

  Με τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο καθιστούμε πιο υγιές και πιο αποτελεσματικό το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

   

  Αυτά ακριβώς επιδιώκονται με τον Προϋπολογισμό του 2009 χωρίς να ακυρώνεται η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης.

   

  Η προσπάθεια για τη στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων είναι φανερό ότι γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2009.

   

  Μην ξεχνάμε όμως και τη μεγάλη μείωση της ανεργίας που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, που φέτος κυμαίνεται στο 7.5% περίπου. Μην ξεχνάμε επίσης τις σημαντικές αυξήσεις στα διάφορα επιδόματα, όπως στο ΕΚΑΣ, στο επίδομα ανεργίας αλλά και στις συντάξεις του ΟΓΑ.

   

  Καταργήθηκε το χαρτόσημο στο ενοίκιο κατοικίας, ο φόρος κληρονομιάς, ο φόρος γονικών παροχών, ο φόρος μεταβίβασης στην αγορά πρώτης κατοικίας, ενώ αυξήθηκε το αφορολόγητο στους μισθωτούς και συνταξιούχους.

   

  Πολλές ακόμη ελαφρύνσεις και ειδικές παροχές ενισχύουν τους ασθενέστερους όσο και αν με εντελώς λαϊκιστικό και ψηφοθηρικό τρόπο επιμένουν για το αντίθετο.

   

  Η κυβέρνησή μας εγγυήθηκε τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών, εκπόνησε δε σχέδιο για τη χρηματοπιστωτική ρευστότητα, που είναι από τα πρώτα που εγκρίθηκαν από την ευρωπαϊκή επιτροπή και βέβαια ψηφίσθηκε αμέσως στη Βουλή.

   

  Και πρέπει να τονίσω εδώ ότι δεν χαρίζουμε τίποτα και σε κανέναν με τα 28 δισ. Ο ισχυρισμός αυτός σημαίνει συνειδητή διαστρέβλωση και όχι άγνοια της πραγματικότητας.

   

  Διευκολύνεται η δανειοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμη και με άτοκα δάνεια.

   

  Χορηγείται άτοκο δάνειο 150 εκατομ. ευρώ σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για να δοθούν προκαταβολές σε παραγωγούς.

   

  Επιχορηγούνται με ποσά μέχρι και 40.000 ευρώ νέοι αγρότες.

   

  Αυξήθηκε το όριο κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας.

   

  Χορηγείται επίδομα θέρμανσης κλπ.

   

  Με τον προϋπολογισμό του 2009 δεν μεταθέτουμε προβλήματα στο μέλλον, δεν υποθηκεύουμε το μέλλον, προχωράμε με αποφασιστικότητα, παρακάμπτοντας το εφήμερο πολιτικό κόστος.

   

  Με ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα και όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, θα ξεπεράσουμε την κρίση και ο ελληνικός λαός θα είναι ο τελικός αποδέκτης των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής μας.

   

  Θανάσης Μπούρας

  Βουλευτής Ν.Δ. Περιφέρειας Αττικής

  Πρόεδρος Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.