logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ομιλία για Προϋπολογισμό 2009

  Αθήνα, 23/12/2008 

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ    

   

  Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην ολομέλεια της Βουλής για τον προϋπολογισμό του 2009 μίλησε και ο κ. Θανάσης Μπούρας.  Ο κ. Μπούρας μεταξύ άλλων είπε ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. συνέταξε και κατέθεσε τον προϋπολογισμό με υπευθυνότητα και ρεαλισμό σε μια πολύ κρίσιμη και ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία, για να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία της χώρας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του λαού μας. Η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή με τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων κατέστησε ανθεκτική την οικονομία μας και γι’ αυτό οι επιπτώσεις της κρίσης δεν ήταν τόσο μεγάλες, όσο σε άλλες πολύ πιο αναπτυγμένες οικονομίες χωρών της Ευρώπης και της Αμερικής. 

  Με τον προϋπολογισμό του 2009 η κυβέρνηση επιδιώκει να περιορίσει όσο γίνεται περισσότερο τις αρνητικές επιδράσεις της κρίσης στην ελληνική οικονομία χωρίς να ακυρώνει την κοινωνική ευαισθησία της. Γι’ αυτό ενισχύονται οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες παρά το ότι το 82% των δαπανών του προϋπολογισμού είναι ανελαστικές. Παρ’ όλα αυτά στηρίζονται τα εισοδήματα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων. Θα επιθυμούσαμε, βεβαίως, μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Αυτές που δίνονται, όμως, είναι πολύ μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες στην ευρωζώνη, αφού φθάνουν και υπερβαίνουν το 3,5%, ενώ στην ευρωζώνη είναι μόλις το 0,2%.

  Ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε επίσης στις αυξήσεις των επιδομάτων του ΕΚΑΣ, του ΟΓΑ και της ανεργίας στην κατάργηση του χαρτοσήμου στο ενοίκιο κατοικίας, στο φόρο κληρονομιάς, στο φόρο γονικών παροχών, της μεταβίβασης στην αγορά πρώτης κατοικίας και στην αύξηση του αφορολόγητου στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Επίσης στην εγγύηση τω καταθέσεων, στη δανειοδότηση των μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, στα άτοκα δάνεια στις ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, στις επιχορηγήσεις των νέων αγροτών. Ακόμη στο επίδομα θέρμανσης, στην αύξηση του ορίου για το μη πλειστηριασμό της μοναδικής κατοικίας και στη μη κατάσχεση μισθών και συντάξεων από τις τράπεζες μέχρι του ποσού των χιλίων ευρώ. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν και την ευαισθησία της κυβέρνησης και την υπευθυνότητα και την αποφασιστικότητα. Η αντιπολίτευση αντίθετα μπροστά στις δύσκολες στιγμές για την οικονομία μας από την παγκόσμια κρίση, δείχνει επιπολαιότητα και ανευθυνότητα. Προσπαθεί να κερδίσει μικροκομματικά οφέλη. Καλλιεργεί την καταστροφολογία και επιδιώκει τη δημιουργία αρνητικού ψυχολογικού κλίματος. Διασπείρει φήμες που βλάπτουν την οικονομία. Δείχνει να μην ενδιαφέρεται για την προστασία της οικονομίας, αλλά για το πώς θα κερδίσει σε βάρος της. 

  Αντίθετα, εμείς, τόνισε ο κ. Μπούρας, θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθειά μας. Θα ξεπεράσουμε την κρίση και ο ελληνικός λαός θα είναι ο τελικός αποδέκτης των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής μας. Θα αναγνωριστεί η υπευθυνότητά μας και ο λαός θα μας ανταμείψει. Η πλήρης ομιλία του κ. Μπούρα έχει ως εξής: 

   

  Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

   

  μέσα σε μια πολύ κρίσιμη και ιδιαίτερα δυσμενή συγκυρία για την παγκόσμια οικονομία η κυβέρνηση της Ν.Δ συνέταξε και κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2009 με υπευθυνότητα και με το ρεαλισμό που απαιτείτε σε τέτοιες καταστάσεις.

  Τονίστηκε από όλους συναδέλφους η κρισιμότητα της διεθνούς οικονομικής κατάστασης, η οποία ασφαλώς και δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη την Ελληνική οικονομία. Δεν είναι τυχαίο όμως το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κρίσης αυτής στην οικονομία μας δεν ήταν τόσο μεγάλες, όσο σε άλλες πολύ πιο ανεπτυγμένες οικονομίες χωρών της Ευρώπης, της Αμερικής και αλλού.

  Η προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή κατέστησε ανθεκτική την οικονομία μας απέναντι στην πρωτοφανή μεταπολεμική οικονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα.

  Έτσι  λοιπόν με τον Προϋπολογισμό του 2009  θα συνεχιστεί  η αναπτυξιακή πορεία της χώρας και η βελτίωση της ποιότητας του λαού μας, παρά το ότι από την άλλη πλευρά παρουσιάζονται όλα μαύρα. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλουν και τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά  έργα που έχουν προγραμματισθεί και θα ξεκινήσουν μέσα στο 2009 με τις συμπράξεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

  Δεν ακούμε όμως κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ προτάσεις ρεαλιστικές από σας που θα βοηθούσαν για έξοδο από την κρίση, παρά μόνον κρίσεις και σχόλια που δημιουργούν, αν μη τι άλλο, αρνητική ψυχολογία στους πολίτες.

  Μαγικό ραβδί κανείς δεν διαθέτει προκειμένου να αλλάξει τα οικονομικά δεδομένα, η προσπάθεια όμως με βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα μπορεί να αποδώσει.

  Με τις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο καθιστούμε  πιο υγιές και πιο αποτελεσματικό το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Με τη δημοσιονομική εξυγίανση και την πρόσθεση ευρύτερων διαρθρωτικών αλλαγών στην αγορά του χρήματος, των αγαθών και της εργασίας, με την αποφυγή της διεύρυνσης στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και τον περιορισμό του εξωτερικού δανεισμού, όσο αυτό είναι δυνατόν θα αντιμετωπίσουμε σε μακροπρόθεσμο επίπεδο την κρίση.

  Αυτά ακριβώς επιδιώκονται με τον Προϋπολογισμό του 2009 χωρίς να ακυρώνεται η κοινωνική ευαισθησία της κυβέρνησης. Ενισχύονται οι ασθενέστερες κοινωνικά ομάδες παρά το ότι το 82% των δαπανών του προϋπολογισμού είναι ανελαστικές, 40% των εσόδων πηγαίνουν σε μισθούς και συντάξεις, 22% στην κοινωνική ασφάλιση, ενώ το 20% στην εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

  Απομένει το 18% για τις ανάγκες του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων, των λειτουργικών αναγκών των Υπουργείων και της γενικότερης κρατικής μηχανής και βέβαια για την κάλυψη τυχόν εκτάκτων αναγκών.

  Μέσα όμως σε αυτά τα στενά πλαίσια η προσπάθεια για τη στήριξη των εισοδημάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων είναι φανερό ότι γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2009.

  Ασφαλώς θα επιθυμούσαμε όλοι μεγαλύτερες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, είναι όμως πολύ μεγαλύτερες, από τις προβλεπόμενες στην ευρωζώνη οι αυξήσεις στη χώρα μας αφού φθάνουν και υπερβαίνουν το 3,5%, ενώ στη ευρωζώνη μόλις το 0,2%.

   Κάνοντας μια σύγκριση με τα στοιχεία του προϋπολογισμού του 2000 διαπιστώνουμε ότι το 2009 οι δαπάνες για τους μισθούς είναι διπλάσιες, ενώ για τις συντάξεις υπερδιπλάσιες. Μην ξεχνάμε όμως και τη μεγάλη μείωση της ανεργίας που πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, που φέτος κυμαίνεται στο 7.5% περίπου.

   Μην ξεχνάμε επίσης τις σημαντικές αυξήσεις στα διάφορα επιδόματα, όπως στο ΕΚΑΣ, στο επίδομα ανεργίας αλλά και στις συντάξεις του ΟΓΑ. Καταργήθηκε το χαρτόσημο στο ενοίκιο κατοικίας, ο φόρος κληρονομιάς, ο φόρος γονικών παροχών, ο φόρος μεταβίβασης στην αγορά πρώτης κατοικίας, ενώ αυξήθηκε το αφορολόγητο στους μισθωτούς και συνταξιούχους.

   Πολλές ακόμη ελαφρύνσεις και ειδικές παροχές ενισχύουν τους ασθενέστερους όσο και αν με εντελώς λαϊκιστικό και ψηφοθηρικό τρόπο επιμένετε για το αντίθετο.

  Η κυβέρνησή μας εγγυήθηκε τις καταθέσεις των ελλήνων πολιτών, εκπόνησε δε σχέδιο για τη χρηματοπιστωτική ρευστότητα, που είναι από τα πρώτα που εγκρίθηκαν από την ευρωπαϊκή επιτροπή και βέβαια ψηφίσθηκε αμέσως στη Βουλή. Και πρέπει να τονίσω εδώ ότι δεν χαρίζουμε τίποτα και σε κανέναν με τα 28 δισ. Ο ισχυρισμός αυτός σημαίνει συνειδητή διαστρέβλωση και όχι άγνοια της πραγματικότητας.

  Διευκολύνεται η δανειοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων ακόμη και με άτοκα δάνεια. Χορηγείται άτοκο δάνειο 150 εκατομ. ευρώ σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών για να δοθούν προκαταβολές σε παραγωγούς. Επιχορηγούνται με ποσά μέχρι και 40.000 ευρώ νέοι αγρότες. Μειώνονται τα επιτόκια από την αγροτική τράπεζα κατά μισή μονάδα για τα στεγαστικά δάνεια αγροτών. Αυξήθηκε το όριο κάτω από το οποίο δεν επιτρέπεται ο πλειστηριασμός της μοναδικής κατοικίας. Χορηγείται επίδομα θέρμανσης κλπ. 

  Στο διεθνές κλίμα της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας που επικρατεί, λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, που απειλεί οικονομικούς κολοσσούς, η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2009 προσβλέπει στον περιορισμό των επιπτώσεων στη δική μας οικονομία. Την αβεβαιότητα όμως αυτή και την ανασφάλεια, που δημιουργεί η παγκόσμια κρίση, εντείνει η καταστροφολογία που καλλιεργείται τον τελευταίο καιρό.

  Δεν θα περίμενε κανείς ότι θα γινόταν τέτοια εκμετάλλευση μιας δυσμενούς παγκόσμιας συγκυρίας για ιδιοτελείς σκοπούς και μικροκομματικά οφέλη. Η τακτική αυτή της αντιπολίτευσης θα πέσει στο κενό όμως, γιατί η προσπάθεια των τελευταίων 5 ετών θα συνεχισθεί με τον Προϋπολογισμό του 2009.

  Οι στόχοι μας για ανάπτυξη, κυρίως της περιφέρειας, απασχόληση, κοινωνική συνοχή, μείωση των ελλειμμάτων, εξυγίανση της οικονομικής διαχείρισης των δημοσίων επιχειρήσεων, αποκρατικοποίηση, αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα, με τις οποιεσδήποτε επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, έστω και με κάποιες καθυστερήσεις, θα επιτευχθούν.

   

  Με τον προϋπολογισμό του 2009 με τον πιο δύσκολο προϋπολογισμό των τελευταίων ετών, απαντάμε στους επικριτές μας. Δεν μεταθέτουμε προβλήματα στο μέλλον, δεν υποθηκεύουμε το μέλλον, προχωράμε με αποφασιστικότητα, παρακάμπτοντας το εφήμερο πολιτικό κόστος. Προτιμάμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο με πολιτικό κόστος και όχι πρόσκαιρα ευχάριστοι με λαϊκιστικό τρόπο.

   

  Με ειλικρίνεια, αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα και όχι με κινήσεις εντυπωσιασμού θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, θα ξεπεράσουμε την κρίση και ο ελληνικός λαός θα είναι ο τελικός αποδέκτης των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής μας.

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.