logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ομιλία για τη διοικητική Μεταρρύθμιση του προγράμματος Καλλικράτης σε σχέση με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020

  ΑΘΗΝΑ, 03-02-10

   

   

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

   

   

                        Ο Θανάσης Μπούρας, τ. Υφυπουργός και βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη διοικητική Μεταρρύθμιση του προγράμματος Καλλικράτης σε σχέση με τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 πήρε το λόγο και υποστήριξε τα εξής:

   

   

                        «Πρέπει να πω ότι το μείζον θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας, δεν αποτελεί σημερινό γεγονός, αλλά είναι ένα θέμα το οποίο για πολλά χρόνια συζητείται. Η δική μας παράταξη, όταν ήταν στην Κυβέρνηση πριν από λίγο καιρό, το είχε προχωρήσει σημαντικά, είχε κάνει όλες εκείνες τις ενέργειες και διαβουλεύσεις, ώστε να φθάσει σε ένα πάρα πολύ καλό σημείο. Όμως, η διεθνής οικονομική κρίση έδωσε το δικαίωμα στη δική μας Κυβέρνηση- κι αυτό ήταν το απολύτως λογικό- να μην προχωρήσει, γιατί πριν και πάνω από όλα, εκτός των άλλων, έπρεπε να εξασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.

                        Δεν θα ήταν δυνατόν, λοιπόν, η σημερινή μας επερώτηση να αποσκοπούσε στη συζήτηση αυτού του πραγματικά μεγάλου θέματος που αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση.

                        Αυτό θ’ αποτελέσει αντικείμενο μακρών συζητήσεων που ήδη άρχισαν. Είχαμε πριν λίγες μέρες το Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ και θα έχουμε το Συνέδριο της ΕΝΑΕ. Πιστεύω ότι μέσα απ’ αυτή τη δυνατότητα, θα δοθεί σε όλους μας το δικαίωμα, αλλά και η υποχρέωση, έτσι ώστε μετά από ειλικρινείς και πολύ σαφείς θέσεις, να διαμορφώσουμε για το καλό και την προοπτική της χώρας μας ό,τι καλύτερο όσον αφορά τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση.

                        Με την επερώτησή μας αυτή, Κύριε Υπουργέ, που σας εύχομαι και καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα, θέλουμε να συμβάλλουμε θετικά, ώστε η νέα διοικητική δομή να καθορίσει με τον πιο θετικό τρόπο τους πόρους της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

                        Και τονίζω τη λέξη «θετικά», γιατί πραγματικά τι να θυμηθώ; Ότι η δική σας Αντιπολίτευση ήταν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, «όχι» σε όλα, ότι ακόμη και στην εγγύηση των καταθέσεων, η παράταξή σας πέρσι, όταν ξεκίνησε η μεγάλη αυτή παγκόσμια οικονομική κρίση, είπε «όχι» στο σχετικό νομοθέτημα, που ήταν το πρώτο από πολλά, άλλο αν ξεχνιούνται τώρα.

                        Δεν έχω χρόνο να εξηγήσω για να μην πει κάποιος «ακόμα είμαστε στο 2010, τι μας ενδιαφέρει το 2014;». Οι συζητήσεις οσονούπω αρχίζουν και πρέπει να θυμίσω ότι η επίτευξη των πόρων του Ε.Σ.Π.Α. αυτής της Προγραμματικής Περιόδου, αφού προηγηθήκαν όλες οι διαβουλεύσεις, ολοκληρώθηκε στο Συμβούλιο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2005.

                        Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης  και Αποκεντρωμένης Διοίκησης θα πρέπει να οδηγεί σε ενοποιήσεις των επιπέδων εκείνων που έχουν την αρμοδιότητα σχεδιασμού, παρακολούθησης., αξιολόγησης, ελέγχου και εφαρμογής των αναπτυξιακών παρεμβάσεων, δηλαδή των περιφερειών, βάσει καλά τεκμηριωμένων αναπτυξιακών κριτηρίων.

                        Σε κάθε περίπτωση, τόσο για τη διοικητική αναδιοργάνωση των περιφερειών της χώρας με καθαρά αναπτυξιακά κίνητρα, όσο και για τη μελλοντική διασφάλιση των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, χρειάζεται μια πολύ σοβαρή μελέτη προσδιορισμού των ορίων των περιφερειών, κάτι που δεν φαίνεται να έχει συμβεί- και σας προειδοποιούμε με αυτό- στο χρόνο που έχετε. Αυτό δεν έχει συμβεί απ’ ό,τι υποψιαζόμαστε, γιατί κι εμείς με υποψίες κινούμαστε. Δεν έχουμε τίποτα, μια έκθεση ιδεών παραδώσατε για διαβούλευση, θέσεις δεν έχετε παραδώσει. Το σχέδιο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά ούτε και τα στατιστικά δεδομένα που επηρεάζουν την κατανομή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, σύμφωνα με τις κοινοτικές διαδικασίες.

   

                          Συνεπώς, η νέα αρχιτεκτονική συνδέεται ευθέως με την τροποποίηση των NUTS.

   

                          Δείτε την επερώτησή μας θετικά και όχι ως κριτική. Εμείς μάθαμε στην παράταξη αυτή να κάνουμε το χρέος μας και ως Αντιπολίτευση, πολύ θετικά. Δε το κάνατε εσείς σε κρίσιμη εποχή τον περασμένο χρόνο, γι’ αυτό και φορτώσατε τα προβλήματα ακόμη περισσότερο.

   

                          Πάρτε το κείμενο που σας καταθέσαμε, πάρτε όχι τα ερωτήματα, αλλά το κείμενο αυτό καθ’ εαυτό, θα σας βοηθήσει πολύ τώρα που προχωράμε στη διοικητική μεταρρύθμιση, τώρα που θα παρουσιάσετε και τη γεωγραφία για να πετύχουμε και τον επόμενο στόχο της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, που δεν θα αργήσει να μπει σε τροχιά διαβούλευσης.»

   

                          Συνεχίζοντας στη δευτερολογία είπε τα εξής:

   

                          «Θα ήθελα να πω μόνο- και να επαναλάβω, μάλλον- ότι με αφορμή την έκθεση ιδεών «Καλλικράτης» - γιατί μέχρι στιγμής δεν τον είδαμε τον «Καλλικράτη»- γιατί έκθεση διαβάζουμε, η οποία έχει ωραία λόγια, ωραίες σκέψεις, ότι δεν δίνει τίποτα το συγκεκριμένο, ούτε ως προς τη γεωγραφία του αρχιτεκτονήματος αυτού, όπως είπατε, αλλά ούτε και ως προς την ουσία που είναι και τα οικονομικά.

   

                          Εμείς με αφορμή αυτό, θέλουμε να συνεισφέρουμε θετικά- το είπατε αυτό- σ’αυτό που θα έρθει, όσον αφορά το Ε’, να το πούμε για να καταλάβει και ο κόσμος, Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, την Ε’ Προγραμματική Περίοδο, η οποία μπορεί να μοιάζει μακρινή, 2014-2020, όμως η βάση θα προέλθει και από το σχέδιο «Καλλικράτης». Δεν είπα από το σχέδιο, αλλά και από το σχέδιο και το τονίζω.

   

                          Από εκεί και πέρα, εγώ πιστεύω ότι, απ’ ό, τι τουλάχιστον φαίνεται, η έκθεση ιδεών σας που έχετε μέχρι στιγμής δώσει για διαβούλευση, για τον «Καλλικράτη», όχι μόνο δε λαμβάνει υπόψη αναπτυξιακά κριτήρια, αλλά ούτε και τα στατιστικά δεδομένα, όπως σας είπα. Και γι’ αυτό θα σας ξαναπώ ότι το κείμενο που σας έχουμε καταθέσει ως στήριξη των ερωτήσεων, είναι πάρα πολύ μελετημένο, είναι πάρα πολύ καλό. Να το λάβετε υπόψη σας. Πρέπει να συνεργαστείτε με τα αξιόλογα στελέχη- γιατί εγώ είχα και τη μικρή εμπειρία στο Υπουργείο Οικονομίας- του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, έτσι ώστε να συνδυάσετε ορισμένα δεδομένα για να διεκδικήσει η χώρα μας περισσότερα στη νέα Προγραμματική Περίοδο.

   

                          Τα είπε και ο κ. Μουσουρούλης, τα ξέρουμε όλοι, ότι υπάρχουν περιφέρειες αυτή τη στιγμή, για να πάρω και τη προσωπική μου εκλογική περιφέρεια, όπου παρουσιάζεται πλούσια η περιοχή του Θριασίου Πεδίου. Καταλαβαίνετε, όμως, ότι όταν εκεί βρίσκονται όλες οι μεγάλες και μάλιστα, ρυπογόνες και παραγωγικές δυνάμεις για τη χώρα, διυλιστήρια, τσιμεντάδικα κ.λ.π. αυτά επηρεάζουν την κατανομή των πόρων.

   

                          Θα πρέπει να λάβετε υπόψη τέτοια κριτήρια, τα οποία δεν μπορεί να τα πάρει το δικό σας Υπουργείο. Εκείνο το Υπουργείο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει σε αυτή τη κατεύθυνση με μεγάλη εμπειρία την οποία σας περιέγραψε και ο κ. Μουσουρούλης, ο οποίος υπήρξε για πολλά χρονιά, έξω από την ευρωπαϊκή του πορεία και στο συγκεκριμένο Υπουργείου, Γενικός Γραμματέας, έτσι ώστε να πάμε καλύτερα προετοιμασμένοι, με βάση και τον «Καλλικράτη», στη νέα Προγραμματική Περίοδο»

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.