logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ομιλία για Πρόγραμμα Καλλικράτη

  ΑΘΗΝΑ, 27-05-10

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

                        Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης “Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης” που προωθεί η Κυβέρνηση πήρε το λόγο και υποστήριξε τα εξής:

   

                        «Το σχέδιο νόμου το οποίο συζητούμε σήμερα, αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων και της ιστορικής συγκυρίας που βιώνουμε. Διανύοντας την δυσκολότερη οικονομική περίοδο εδώ και δεκαετίες, το σχέδιο αυτό με τις κακοτεχνίες και ασάφειές του θέτει σε κίνδυνο την εύρυθμη λειτουργία τόσο της αποκεντρωμένης διοίκησης όσο και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δημιουργεί δύσκαμπτες, δαπανηρές και γραφειοκρατικές δομές φορτώνοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση με όλες τις παθογένειες του κεντρικού κράτους….

   

                          Η Νέα Δημοκρατία στηρίζει μια συνολική Διοικητική Μεταρρύθμιση, η οποία θα πραγματοποιηθεί παράλληλα τόσο στην Κεντρική Διοίκηση όσο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μια τέτοιου είδους μεταρρύθμιση είχε, η ίδια, ως Κυβέρνηση, δρομολογήσει από το 2008, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ. Ωστόσο, λόγω της οικονομικής κρίσης που είχε ήδη αρχίσει να κάνει αισθητή και έντονη την παρουσία της, ανέβαλε το εγχείρημα – σε συνεννόηση με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ – ώστε αυτό να γίνει σε χρόνο κατά τον οποίο θα το επέτρεπαν οι οικονομικές συνθήκες.

   

                          Το σχέδιο «Καλλικράτης» δεν συνιστά ολοκληρωμένη και δομική Διοικητική Μεταρρύθμιση, καθώς διαστρεβλώνει την εσωτερική δημοκρατική οργάνωση και λειτουργία των ΟΤΑ, επιτροπές κλπ. και θα μετατρέψει τον Περιφερειάρχη σε ένα τύπο Υπερνομάρχη. Γνωρίζοντας τι σημαίνει αυτό. Δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας σε χιλιάδες εργαζομένους στην αυτοδιοίκηση, αλλά και στις περιφέρειες.

   

                          Οι διατάξεις του νομοσχεδίου σε ό,τι αφορά το μετατασσόμενο προσωπικό είναι εξαιρετικά θολές. Η όλη κινητικότητα του προσωπικού αναμένεται να είναι μακροχρόνια και γι' αυτό θα επιφέρει αλλαγές ακόμα και στην οικογενειακή ζωή των εργαζομένων.

   

                          Οι πόροι που προβλέπει ο «Καλλικράτης» αν συγκριθούν με το ισχύον σύστημα χρηματοδότησης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι ΟΤΑ και των δύο βαθμών παίρνουν, συνολικά, λιγότερο από 800 εκ. ευρώ επιπλέον.

   

                          Εν μέσω λοιπόν της οικονομικής κρίσης η Κυβέρνηση φέρνει, με την ίδια, προσφιλή για το ΠΑΣΟΚ προχειρότητα και κομματική σκοπιμότητα τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».

   

                          Να σας θυμίζω τι έλεγε ο τότε πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινός Πρωθυπουργός κ.  Γ. Παπανδρέου, στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ 14/11/2007:  «Θέλω να προειδοποιήσω την κυβέρνηση, να μην επιχειρήσει μια νέα εξαπάτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, με έναν νόμο που θα επιχειρεί αποσπασματικά την διοικητική συνένωση των ΟΤΑ, χωρίς ένα συνολικό σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης κλπ.». Που είναι; Έγιναν τέτοια πράγματα τώρα που είναι Πρωθυπουργός;

   

                          Ένα χρόνο μετά, το 2008, στο ίδιο συνέδριο στη Θεσ/νίκη ανέφερε:  «…Θεωρούμε αναγκαία και επιτακτική την χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, με την διεύρυνση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, την απόδοση των παρακρατηθέντων, τόσο των προηγούμενων ετών, όσο και του τρέχοντος έτους,…»

   

                          Σήμερα το ΠΑΣΟΚ κάνει το ακριβώς αντίθετο από εκείνο το οποίο υποστήριξαν και απαιτούσαν ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, λίγους μήνες πριν: Προχωρούν στον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» χωρίς να συντρέχουν, οι προϋποθέσεις που έθεταν και απαιτούσαν, ως Αντιπολίτευση, για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση. Απουσιάζει πλήρως η διασφάλιση της χρηματοδότησης των υποδομών. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την στελέχωση και οργάνωση υπηρεσιών. Πρόκειται για πραγματική «έκθεση ιδεών», μνημείο αοριστολογίας και έλλειψης έστω και στοιχειώδους τεκμηρίωσης.

   

                          Μήπως τελικά ο μόνος λόγος της συγκεκριμένης διοικητικής μεταρρύθμισης είναι να εξυπηρετηθούν μικροκομματικές εκλογικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης αλλά και να δείξετε στους εκπροσώπους του ΔΝΤ ότι γίνονται μεταρρυθμίσεις ως προς τη μείωση των δημόσιων δαπανών;

   

                                      Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι, ερωτούμε: Με τι πόρους θα στηρίξετε τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ; Συγκεκρίμενα: Από πού θα ενισχύσετε το πρόγραμμα «Ελλάδα», που υποτίθεται πως είναι το επιχειρησιακό σχέδιο του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ; Θα πρέπει, επιτέλους, να μας πείτε από πού προκύπτει η εξοικονόμηση των 1,8 δισεκατομμύριων ευρώ το οποίο επί τρεις μήνες παρείχατε διαβεβαιώσεις ότι εξοικονομείτε με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. Με ποια μελέτη κοστολογείτε τα έξοδα των νέων δήμων;

   

                          Προχωρούμε σε νέο διοικητικό χάρτη χωρίς να υπάρχει αξιόπιστος οδηγός και σχέδιο για όλες τις αλλαγές έτσι ώστε να καθορίζεται το ύψος των πόρων, με τους οποίους, «προικοδοτούνται» οι νέες δύο βαθμίδες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

   

                                      Η Νέα Δημοκρατία συναινεί σε μια διοικητική μεταρρύθμιση που να έχει τουλάχιστον τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμη και λειτουργική για τον πολίτη.

   

                                      Χειρίζεστε, όπως προείπα, μόνο επικοινωνιακά την υπόθεση «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ». Θέλετε μόνο να δώσετε την αίσθηση ότι κάνετε μεταρρυθμίσεις. Και μας ζητάτε να συναινέσουμε, δηλαδή να κάνουμε μαζί σας ένα άλμα στο κενό. Τώρα, σε δυσκολότερη περίοδο οικονομικά για τη χώρα μας μάς καλείτε να ψηφίσουμε μαζί σας και να εγκρίνουμε την προχειρότητα και τις σκοπιμότητές σας και παράλληλα να συμβιβαστούμε με κάτι λιγότερο και μικρότερο απ’ αυτό που οραματιστήκαμε και εμείς και η αυτοδιοίκηση.

   

                          Λυπούμαστε αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει. Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε συνεργοί σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Γι’ αυτό και απορρίπτουμε τον «Καλλικράτη», δεσμευόμενοι ότι θα επιμείνουμε προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης, ριζικής και καλά προετοιμασμένης διοικητικής μεταρρύθμισης, που να ανταποκρίνεται στο όραμα του πολίτη και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

   

                          Πριν κατέλθω από το Βήμα, να πω ότι τουλάχιστον μια βόλτα αν κάνετε, θα διαπιστώσετε την προχειρότητα και την έλλειψη πλήρουσ μελέτης. Όλοι στην Ελλάδα ξέρουμε πως κάθε χειμώνα ένα σημείο που αναφέρεται είναι η Κάζα. Ποιος δεν την ξέρει; Εκεί γύρω υπάρχουν οι Δήμοι Βιλλίων και Ερυθρών και η Κοινότητα Οινόης. Αυτούς τους πάτε στη Μάνδρα και λέτε ότι καλύπτετε την ορεινότητα.

   

                          Επίσης, σας έχει κατατεθεί από τις Κοινότητες Καπανδριτίου, Πολυδενδρίου, Βαρνάβα και Αφιδνών και το Δήμο Καλάμου πρόταση για ξεχωριστό δήμο καθώς και αποφάσεις των Δήμων Κερατέας, Ζεφυρίου, Μαραθώνα, Δροσιάς, Βιλλίων, έτσι ώστε να δώσετε την αίσθηση ότι κάτι ακούτε. Καταθέτω για τα πρακτικά τις σχετικές αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.»

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.