logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ομιλία για νέο Ασφαλιστικό Σύστημα

  ΑΘΗΝΑ, 13-07-10

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

                        Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, κατά τη συζήτηση στη Βουλή του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» πήρε το λόγο και υποστήριξε τα εξής:

   

                        «Συζητούμε σήμερα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εργασίας που αφορά ένα από τα θεμελιώδη δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, αυτό της Ασφάλισης. Ως εκ τούτου, αντί να το προσεγγίσετε με ευαισθησία και διαπνεόμενοι από τις αρχές της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, έρχεστε βίαια και στυγνά και σαρώνετε στην κυριολεξία τη ζωή των πολιτών. Καταργώντας ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

   

                        Ενθυμούμαι την προσπάθεια που έκανε η δική μας κυβέρνηση με το νόμο Πετραλιά, εκείνο το κατακεραύνωμα, την άρνηση των πάντων, τη δημιουργία μεγάλων, εκρηκτικών κινητοποιήσεων σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

   

                        Και σα να μην έφταναν όλα αυτά καταθέτετε ένα Σ/Ν με πλήθος αντισυνταγματικών διατάξεων. Αλήθεια αυτή είναι η ιδεολογία που υπηρετείται;  Αυτή είναι η σοσιαλιστική σας συνείδηση; Αυτό είναι το κοινωνικό σας πρόσωπο που το μετατρέψατε στο σλόγκαν «πρώτα ο πολίτης»;

   

                        Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, το Ασφαλιστικό είναι ένα ζήτημα που απαιτεί κοινωνική ευαισθησία, ρεαλισμό και θαρραλέες τομές. Απαιτεί παρεμβάσεις που στο επίκεντρό τους θα έχουν τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

   

                        Ο νομοθέτης οφείλει να λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες προκλήσεις και τις χρόνιες αδυναμίες που αντιμετωπίζει το σύστημα στη χώρα μας. Δυστυχώς, όμως, το παρόν Σ/Ν ούτε τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης υπηρετεί, ούτε εξαλείφει τις ανισότητες.

   

                        Αντίθετα, αποτέλεσε προϊόν μιας εσωτερικής κλειστής κυβερνητικής επεξεργασίας, που κατέληξε σε ένα σύνολο αντιφάσεων, διαρροών και παλινωδιών.

   

                        Άλλωστε αυτό το αποδεικνύει και ο προσχηματικός κοινωνικός διάλογος που έγινε, έτσι ώστε η Κυβέρνηση να διαχειριστεί επικοινωνιακά τη θύελλα αντιδράσεων.

   

                        Το παρόν Σ/Ν, λοιπόν, διαπνέεται από αντιφάσεις και ανισότητες, καθώς δεν διατηρεί τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ούτε όμως και δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης.

   

                        Το μόνο που καταφέρνει είναι να επιφέρει δραματικές αλλαγές, όπως τη μείωση των συντάξεων κάτω από το όριο της φτώχειας και την ανατροπή των ορίων ηλικίας.

   

                        Επομένως, με το Νομοσχέδιο που τώρα συζητούμε μειώνετε τις συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας, μειώνετε το εισόδημα των συνταξιούχων και δε διστάζετε να αφαιρέσετε μια ολόκληρη σύνταξη – ίσως και περισσότερο – σε ετήσια βάση!

   

                        Με αυτό τον τρόπο βυθίζετε την χώρα στην ανεργία και στην ύφεση και διαταράσσετε την κοινωνική συνοχή και την εργασιακή ειρήνη.

   

                        Δεν καταπολεμάτε την αδήλωτη εργασία, δεν αντιμετωπίζετε την εισφοροδιαφυγή, δεν καταθέτετε ένα ρεαλιστικό σχέδιο αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

   

                        Αντίθετα ενισχύετε τη γραφειοκρατία, την πολυπλοκότητα και τον εισπρακτικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος.

   

                        Το παρόν Νομοσχέδιο προκάλεσε οργή, απογοήτευση και πανικό στους Έλληνες πολίτες, καθώς δεν επιφέρει τις δόκιμες αλλαγές και τομές που προσδοκούσαν.

   

                        Δεν αποτελεί μια μεταρρύθμιση, αλλά οικοδομεί έναν μηχανισμό μείωσης των συντάξεων. Καταργεί με βίαιο τρόπο ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

   

                        Και δημιουργεί έναν εργασιακό μεσαίωνα. Αναπαράγει ανισότητες, καταργεί συντάξεις. Διαταράσσει τις εργασιακές σχέσεις, βυθίζει την χώρα στην ανεργία και στην ανέχεια.

   

                        Χρησιμοποιείτε ως πρόσχημα τη δημοσιονομική κρίση και βρίσκετε άλλοθι στην τριμερή επιτήρηση και το Μνημόνιο για να μειώσετε δραματικά τις συντάξεις.

   

                        Περικόπτετε τη 13η και 14η σύνταξη και εξανεμίζετε το εισόδημα των συνταξιούχων, προχωράτε σε νέες κρατήσεις τύπου ΛΑΦΚΑ 3% έως 10% και επεκτείνετε τα έτη ασφάλισης για πλήρη σύνταξη στα 40έτη.

   

                        Αναγκάζετε τους ασφαλισμένους να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για να εξαγοράσουν 7 πλασματικά έτη ασφάλισης για να συμπληρώσουν τη 40ετία, αλλά ειδικά για το χρόνο που συνυπολογίζεται για την προσαύξηση του ποσού της σύνταξης, το τίμημα θα είναι αρκετά ακριβό. Με άλλα λόγια δημιουργείτε ένα Ασφαλιστικό σύστημα χαμηλών προσδοκιών και αποδόσεων, αφού το κράτος εγγυάται μόνο την καταβολή της βασικής σύνταξης 360€ και «δραπετεύει» από την ευθύνη εγγύησης και χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, μιλώντας για όριο αξιοπρέπειας, που δεν ξέρω με τι τρόπο μετριέται.

   

                        Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, κατανοούμε τη δύσκολη θέση στην οποία περιήλθε ο Υπουργός Εργασίας, όταν το Νοέμβριο διακήρυττε τα 3 ΔΕΝ: ΔΕΝ θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, ΔΕΝ θα μειωθούν οι συντάξεις, ΔΕΝ θα αυξηθούν οι εισφορές.

   

                        Εν τέλει, και τα όρια ηλικίας αυξάνονται και οι συντάξεις μειώνονται και το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας καταρρέει εξαιτίας των παλινωδιών της σοσιαλιστικής Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η ανακολουθία λόγων και έργων και η αναξιοπιστία του ΠΑΣΟΚ είναι εμφανείς.

   

                        Τα «περήφανα γηρατειά», όπως έλεγε ο ιδρυτής σας, μόνο περήφανα δε θα αισθάνονται που εμπιστεύθηκαν τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δήθεν σοσιαλιστική Κυβέρνηση που εξαπολύει ληστρική επιδρομή μείωσης των εισοδημάτων τους και οι νέες γενιές μόνο βεβαιότητα και ασφάλεια δεν αισθάνονται, αφού η πλήρης σύνταξη θα αποτελεί για αυτούς άπιαστο όνειρο.

   

                        Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, το ασφαλιστικό Νομοσχέδιο της κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι άδικο και αναποτελεσματικό και δεν εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του συστήματος. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία το καταψήφισε επί της αρχής. Θα ψηφίσουμε μόνο ορισμένα άρθρα, τα οποία θεωρούμε ότι πράγματι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

   

                        Λέμε όχι επί της αρχής. Γιατί το κράτος αποσύρεται από τη συνταγματικά κατοχυρωμένη εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης. Γιατί η σύνταξη πρέπει να είναι μία και ενιαία. Γιατί οι κρίσιμες αλλαγές, που αφορούν στα έτη ασφάλισης, στα όρια ηλικίας και στα ποσοστά αναπλήρωσης, εισάγονται χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση. Γιατί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει στενά εισπρακτικό χαρακτήρα και δε συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας. Γιατί η προτεινόμενη νέα δομή του συστήματος, αντί να το απλοποιεί, δημιουργεί μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και ανυπόφορη γραφειοκρατία.

   

                        Το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Γιατί, ούτε οικονομικά υγιές είναι, ούτε κοινωνικά δίκαιο. Χωρίς πολιτικό ή οικονομικό ορθολογισμό, περιορίζεται απλά σε μια λογιστική προσέγγιση περικοπής συντάξεων. Σας ευχαριστώ.»

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.