logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ομιλία για Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2011

  ΑΘΗΝΑ, 19-10-10

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

  Την προηγούμενη εβδομάδα στις 12 και 13 Οκτωβρίου συνεδρίασε η διαρκής επιτροπή Οικονομικών με θέμα το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2011.

   

  Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής περιφέρειας Αττικής και τ. Υφυπουργός, κατά τη διάρκεια της συζήτησης πήρε το λόγο και υποστήριξε τα εξής:

   

  «Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ειλικρινά εκπλήσσομαι γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί να κυβερνά, ασχολείται στα 2/3 του λόγου της με την Ν.Δ. Αυτό είναι πρωτόγνωρο. Με την Ν.Δ., η οποία δεν ασκεί στείρα αντιπολίτευση ασκεί κριτική αντιπολίτευση γιατί είναι ο ρόλος της αλλά και με δεδομένες προτάσεις. Όταν μιλάτε και επαινείτε τη στήριξη στις τράπεζες πρέπει να θυμηθείτε ότι δαιμονοποιήσατε τα 28 δις Ευρώ.

   

  Ο Αρχηγός σας, ο κ. Παπανδρέου, στις 31 Οκτωβρίου του 2008 ξέρετε τι είπε στη συζήτηση στην Ολομέλεια; Είπε: λευκή επιταγή στις τράπεζες αποτελούν αυτά τα 28 δις ευρώ και τεράστια κοινωνική πρόκληση, έγκλημα εις βάρος του κοινωνικού συνόλου.

   

  Εγώ δεν απαλλάσσω τις δικές μας κυβερνήσεις διαχρονικά από κάποιες ευθύνες και κανείς δεν τις απαλλάσσει, αλλά το χρέος, είναι γνήσιο παιδί του ΠΑΣΟΚ. Λέτε ότι διαχειρίζεστε την κρίση για το έλλειμμα και το χρέος και ότι τελικά, σε τρία χρόνια, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα το πάτε στο 150% περίπου. Αυτή τη διαχείριση κάνετε. Σε απόλυτους αριθμούς, να σας πω ότι στα δύο χρόνια το χρέος θα το αυξήσετε κατά περίπου 60 δις ευρώ.

   

  Την περίοδο της κρίσης, γιατί κάνατε πολύ κριτική, είπατε «όχι» σε όλα. Όχι στα 28 δις για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Δαιμονοποιήσατε και αυτή τη διαδικασία και τώρα την εφαρμόζετε και καλά κάνετε και την επεκτείνετε. Μάλιστα, επί των ημερών μας έγινε χρήση από τα 28 δις, των 9,4 δις ευρώ. Είπατε όχι στο επίδομα θέρμανσης, δεν το ψηφίσατε τότε. Είπατε όχι στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Είπατε όχι στα επιδόματα σε ανέργους, σε έκτακτο επίδομα 500 € τότε για την πληρωμή δανείου σε όσους εργαζόμενους είχαν πρώτη κατοικία και είπατε όχι και σε μια σειρά άλλων μέτρων.

   

  Αν τότε εσείς ήσασταν υπεύθυνη αντιπολίτευση και βοηθούσατε την τότε κυβέρνηση στα αυτονόητα και «βάζετε πλάτη», ως οφείλατε, όπως κάνουμε εμείς σήμερα δεν θα ήταν τόσο μεγάλο το πρόβλημα, θα ήταν μικρότερο.

   

  Θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν ψήφισε το κόμμα σας τότε ούτε την εγγύηση των καταθέσεων, όταν ο Κώστας Καραμανλής πήρε την πολιτική ευθύνη, γιατί με αυτόν ασχολείστε. Για να απαντήσω σε όλους, θεωρώ ότι ο Κώστας Καραμανλής είχε το πολιτικό θάρρος όταν ο δικός σας αρχηγός έλεγε ότι «έτσι κι αλλιώς, θα πάμε σε εκλογές, με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας», συνταγματικό γαρ το πραξικόπημα.

   

  Από εκεί και πέρα, στον πολιτικό βίο της χώρας, ποιος άλλος εν ενεργεία πρωθυπουργός είχε το θάρρος να πει «πάω σε εκλογές», με την κρίση της οικονομίας και μάλιστα και με προτάσεις; Όταν στις προτάσεις του Κώστα Καραμανλή, που έλεγε ότι «θα παγώσω μισθούς και συντάξεις πλην χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων», ο νυν Πρωθυπουργός απαντούσε ότι «θα δώσουμε αυξήσεις μέχρι τα όρια του πληθωρισμού» και έταζαν στους πάντες τα πάντα.

   

  Και ήρθατε και όχι μόνο δεν δώσατε στα όρια του πληθωρισμού αυξήσεις, αλλά μειώσατε ακόμα και τις συντάξεις των 500, 600 και 700 ευρώ. Στόχος σας ήταν να φορολογήσετε, να μαζέψετε από μισθωτούς, συνταξιούχους και από κει και πέρα κανένα άλλο μέτρο.

   

  Εμείς είμαστε υπερήφανοι γιατί ο τότε πρωθυπουργός μας κατάφερε να εξασφαλίσει κοινοτική συμμετοχή 20,4 δις ευρώ ως κοινοτική συνδρομή, μαζί με 11,5 δις εθνική δημόσια δαπάνη και 7,5 ιδιωτική συμμετοχή, το μεγαλύτερο πρόγραμμα των 42 δις περίπου, που είναι το ΕΣΠΑ, το μόνο εργαλείο που έχετε, αλλά δεν το εκμεταλλεύεστε.

   

  Πρέπει να σας πω ότι εμείς, πρώτον , ολοκληρώσαμε το Γ’ ΚΠΣ, που είχε φοβερά προβλήματα και το οποίο κλείσαμε, με τον καλύτερο τρόπο. Αφού πληρώσαμε 518 εκατ. ευρώ, μετά από συμβιβασμό και αυτά, τη μεγαλύτερη δημοσιονομική διόρθωση για ατασθαλίες και διαδικασίες στα δημόσια έργα πριν το 2004.

   

  Παραδώσαμε ενεργοποιημένο το 50,04% του ΕΣΠΑ, όπου, δηλαδή, είχαν βγει προσκλήσεις, νομικές δεσμεύσεις και εκτέλεση έργων. Μάλιστα, τα 7,5 δις περίπου είναι έργα- γέφυρες, τα οποία σήμερα δεν πληρώνονται. Γνωρίζετε ότι τα μεγάλα έργα δεν εκτελούνται σε μία προγραμματική περίοδο, αλλά σε δύο. Έγιναν, δηλαδή, σε ένα βαθμό από το Γ’ ΚΠΣ και σε ένα βαθμό θα ολοκληρωθούν στο υπόλοιπο από το ΕΣΠΑ.

   

  Να μιλήσω και για το Fast Track, το οποίο είναι ήδη ψηφισμένος νόμος από τη Νέα Δημοκρατία, από τον Ιούλιο του 2009. Κατά περίεργο τρόπο, εντάσσονται ακόμα και ο αιγιαλός, οι παραλίες και τα δάση, όπως και τα μεγάλα δημόσια έργα, στη διαδικασία του Fast Track. Βέβαια τα μεγάλα δημόσια έργα είναι σε εξέλιξη, είναι όλα δρομολογημένα, οι δρόμοι της ανάπτυξης προχωρούν και μακάρι να βρείτε και άλλα έργα, αλλά ολοκληρώστε πρώτα αυτά.

   

  Μιλώντας τώρα για τον Προϋπολογισμό, γνωρίζετε νομίζω ότι ο μέσος όρος απόκλισης του ελλείμματος στην Ευρωζώνη, έναντι προβλέψεων, είναι το 6,6. δεν ξέρω γιατί προσπαθείτε να παραπλανήσετε τον ελληνικό λαό. Είναι πολύ λίγες οι χώρες, που είχαν το 2009 έλλειμμα μονοψήφιο. Όλες οι χώρες είχαν και χρέος και έλλειμμα. Και, βέβαια, είναι γενική οικονομική θεώρηση αυτό ότι όταν έχεις μια οικονομική κρίση, πάντα αυξάνει το έλλειμμα και το χρέος, για να κρατήσει ζωντανούς τους κορμούς της ελληνικής οικονομίας. Εσείς παγώσατε και την οικοδομή, έχει στεγνώσει εντελώς η αγορά και για να έρθω πάλι στο ΕΣΠΑ, κόψατε το μεγάλο πρόγραμμα του 1,3 δις ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που είχαμε δρομολογήσει μέσω των τραπεζών, καθώς και ένα σωρό άλλα.

   

  Η Κυβέρνησή σας έστελνε λανθασμένα μηνύματα στις αγορές, οι οποίες άρχισαν να μας τιμωρούν, γιατί για αρκετό καιρό τα spread ήταν 130 μονάδες βάσης. Πέρασε καιρός, περίμεναν οι αγορές κι εσείς τίποτα. Διαπίστωσαν ότι η Κυβέρνηση επιδίδεται σε διακηρύξεις και διαβουλεύσεις, χωρίς να προωθεί μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης, δεν έμαθε να διαβάζει τις αγορές, αφού άρχισε να μιλάει ο Υπουργός σας για «Τιτανικό» και για προσφυγή στο Δ.Ν.Τ., ενώ μετά έβγαινε να δανειστεί με πολύ υψηλά επιτόκια. Θριαμβολογούσε αδικαιολόγητα, όταν οι ευρωπαϊκές αποφάσεις θα έπρεπε να αποτιμούνται με νηφαλιότητα, περίσκεψη και διορατικότητα.

   

  Παρέλυσε η ψυχολογία της κοινωνίας, καθώς η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης, μαζί με τις κυβερνητικές πράξεις και παραλείψεις. Επέκτεινε το κλίμα πανικού και δημιούργησε μεγαλύτερη ανασφάλεια. Στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο Πρόεδρός σας, ο κ. Παπανδρέου, παράλληλα με τις μεγαλόστομες διατυπώσεις για ιστορικό πατριωτικό καθήκον και για τους πυροσβέστες, καθησύχασε τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία, λέγοντας «θα αποδείξουμε ότι υπάρχει η Ελλάδα της ειλικρίνειας και δε θα χρειαστούν μέτρα, που θα επιβαρύνουν τον πολίτη». Πριν προλάβουν να μεταδώσουν την είδηση τα μέσα ενημέρωσης, ήδη η Κυβέρνησή σας, από 1η Ιανουαρίου , με τόση συνέπεια, αυξάνει τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι και 13,7% και μάλιστα στις μικρές οικιακές καταναλώσεις ως 800Kwh το τετράμηνο. Την πρωθυπουργική αυτή ειλικρίνεια υπονόμευσαν και δηλώσεις εκπροσώπων της τρόικας, σε υψηλότατο επίπεδο. Ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είπε ότι εάν χρειαστεί, θα πρέπει να αποφασιστούν νέες προσαρμογές. Την ίδια ώρα, η «πυροσβεστική» σας πολιτική οδήγησε την ύφεση στο 4%, τον πληθωρισμό να ξεπερνάει το 5,6%, το δείκτη λιανεμπορίου στις μείον 45 μονάδες, το δείκτη της βιομηχανίας στις μείον 24 μονάδες, το δείκτη κατασκευαστικού τομέα, που είναι τροφοδότηση στην οικονομία και στην απασχόληση, στις 66 μονάδες, τις πωλήσεις στα αυτοκίνητα- γιατί μας κατηγορήσατε και γι’ αυτό – στο 31,9%.

   

  Το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού της κυβέρνησής σας έχει φόρους, από τη μια μεριά και περικοπές από τους Έλληνες, από την άλλη, μεγαλύτερες θυσίες, ακόμη και από εκείνες του 2010. θυσίες, οι οποίες αναμένεται να γίνουν πιο οδυνηρές, ανάλογα με το εύρος των αποκλίσεων από τους στόχους του Προϋπολογισμού του 2010. Παραμένουν όλα τα προβλήματα, τίποτα δεν διορθώνεται. Προσπαθείτε μόνο τους αριθμούς να βελτιώσετε, ενώ έχετε καταστρέψει βασικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Εν τέλει, πρόκειται για έναν προϋπολογισμού, ο οποίος αναμένεται, όπως και ο πρώτος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πολύ γρήγορα να αναθεωρηθεί.»

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.