logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

    Συζήτηση για Επικαιρη ερώτηση για ΔΕΘ

    Πρέπει να σημειώσω ευθύς εξ αρχής ότι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν είναι αρμόδιο ούτε για την οργάνωση ούτε για το συντονισμό της ΔΕΘ.

    Η ΔΕΘ αποτελεί τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη έκθεση στην Ελλάδα, η οποία  διοργανώνεται από τη HELEXPO -  τον επίσημο κρατικό εκθεσιακό φορέα - .
    Συνεισφέρει δε πολλαπλά στην τοπική οικονομία της Θεσσαλονίκης, και της ευρύτερης περιοχής, αλλά και στην εξωστρέφεια της Ελληνικής οικονομίας.

    Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη για κάθε ευρώ που μπαίνει στον κύκλο εργασιών της HELEXPO, παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι δεκαπλάσιος κύκλος εργασιών δημιουργείται σε εκατοντάδες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις της πόλης που φιλοξενεί την έκθεση.

    Η 73η διοργάνωση -  η τελευταία Έκθεση το περασμένο Σεπτέμβρη -  ανέδειξε μία νέα ΔΕΘ:
    Η διοργάνωση αυτή αποτέλεσε μια πολυέκθεση – πολυσυνέδριο, με 15 θεματικά αφιερώματα.
    Έδωσε ισχυρή εμπορική δυναμική από τη μια, αλλά και  καινοτόμες ιδέες και προτάσεις από την άλλη, η 73η ΔΕΘ έκλεισε τις πύλες της κάνοντας τη διαφορά με την ποιοτική αναβάθμιση των εκθετηρίων χώρων και τις σημαντικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν ως εκθέτες (τράπεζες, κατασκευαστικές, τηλεπικοινωνίες, βιομηχανικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εμπορικές επιχειρήσεις, τεχνολογίες περιβάλλοντος, ερευνητικά κέντρα κ.α.).

    Συνολικά 975 εκθέτες έδωσαν το παρόν, εκ των οποίων 330 ξένοι. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εκθέτες προέρχονταν από 39 χώρες.

    Κατά τις ημέρες διεξαγωγής της 73ης Έκθεσης  πραγματοποιήθηκαν 140 συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις με θεματικές που αφορούσαν το περιβάλλον, τη διαχείριση ακίνητης περιουσίας, τις εξαγωγές, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό κ.α.

    Το σύνολο των ατόμων που επισκέφθηκαν την Έκθεση αυξήθηκε σε σχέση με άλλες χρονιές και έφθασε τους  254.847 επισκέπτες, ξεπερνώντας αυτούς της προηγούμενης  διοργάνωσης που ήταν  251.000.

    Η συμμετοχή του Δημόσιου τομέα συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα δεν ξεπέρασε το 13% των εκθετών  και το 20% της εκθεσιακής επιφάνειας.
    Η συμμετοχή αυτή κρίνεται απαραίτητη καθώς  απαντά σε συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούν την πληροφόρηση των πολιτών:

    • Πως μπορώ να συμμετέχω σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ;
    • Πως μπορώ να αξιοποιήσω τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ;
    • Τι διαδικασίες απαιτούνται για να επωφεληθώ από τα κίνητρα του επενδυτικού νόμου;
    • Τι οφέλη μπορώ να έχω από τη χρήση λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας;
    • Πως μπορώ να αξιοποιήσω τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας;
    • Σε ποιες εκθέσεις στο εξωτερικό μπορώ να πάρω μέρος για να προωθήσω τα προϊόντα που παράγω ή εμπορεύομαι;
    • Και πολλά ακόμη ερωτήματα…

     

     

    Κύριε Συνάδελφε,

    Η συμμετοχή στη ΔΕΘ συνεισφέρει πολλαπλά στην τοπική οικονομία,  όπως ήδη αναφέρθηκε,
    η δε σημασία της διοργάνωσης έχει επισημανθεί από όλους τους παραγωγικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας.

    Για όλους τους παραπάνω λόγους η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Καραμανλής  στηρίζει τη ΔΕΘ, πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της τοπικής αλλά και συνολικά της Ελληνικής οικονομίας.

    Στόχος μας και ως Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών  είναι η περιστολή των δαπανών, σε όλους του τομείς του Δημόσιου βίου και αυτό πραγματοποιείται με τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση καθημερινά  στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία.

    Παράλληλα κινούμαστε στοχεύοντας με  τη μεγιστοποίηση των προσπαθειών μας  την τόνωση του εμπορίου και των εξαγωγών ισχυροποιώντας τη διεθνή εικόνα της χώρας μας.

    logo ND
    © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

    Please publish modules in offcanvas position.