logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ερώτηση κ Κεδίκογλου σχετικά με τα οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λάρκο

  ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ

  Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, 

  Κύριε συνάδελφε, 

  Η ερώτηση σας επαναφέρει ένα ζήτημα στο οποίο και ο συνάδελφος Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Λέγκας είχε τοποθετηθεί στη Βουλή σε σχετική ερώτηση της αντιπολίτευσης. Οι θέσεις της κυβέρνησης στο θέμα της ΛΑΡΚΟ είναι ξεκάθαρες. 

  Σήμερα, η εταιρεία αντιμετωπίζει  οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα, προερχόμενα τόσο από την πτώση της τιμής του νικελίου διεθνώς όσο και από εσωτερικά διαρθρωτικά προβλήματα.  Θεωρείται δεδομένο, ότι για σημαντικό χρονικό διάστημα, δεν προβλέπεται να οδηγηθεί σε ουσιαστική κερδοφορία, ούτε να διαθέτει την απαραίτητη και αναγκαία ρευστότητα για την αποτελεσματική λειτουργία της.

  Χρειάζεται άμεσα σημαντικά κεφάλαια για επενδύσεις και σύγχρονο επιχειρηματικό σχέδιο, ώστε να εξέλθει από το σημερινό της αδιέξοδο. Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβριο του 2008 τέθηκε προς τους μετόχους και το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το θέμα των οικονομικών προβλημάτων της εταιρίας.

  Η κυβέρνηση προχώρησε ήδη σε μια σειρά μέτρων στήριξης της επιχείρησης.   Πρόσφατα μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός κ. Παπαθανασίου δεσμεύτηκε προς την διοίκηση της εταιρίας και τα σωματεία των εργαζομένων ότι δεν τίθεται θέμα διακοπής της λειτουργίας της ούτε απειλούνται οι θέσεις των μόνιμων εργαζομένων στην εταιρία.  Στόχος μας, είναι να δώσουμε λύση που δεν θα αντιμετωπίζει πυροσβεστικά τα προβλήματα της εταιρίας, αλλά θα εξασφαλίζει μακροπρόθεσμη επιβίωση της.  

  Στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζουμε λεπτομερώς και με ιδιαίτερη ευαισθησία το θέμα της ΛΑΡΚΟ και πρόκειται να προβούμε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας , καταβάλλοντας το ποσόν που θα εγγυάται την λειτουργία και την ασφαλή έξοδο της από την παγκόσμια ύφεση, η οποία παρεμπιπτόντως έχει πλήξει ιδιαίτερα την αγορά των μετάλλων. 

  Προκειμένου, να ελεγχθεί το κόστος και να περισταλούν οι δαπάνες από τον Οκτώβριο και με την παρότρυνση του Υπουργείου, η Διοίκηση προχώρησε σε περιορισμό της παραγωγής. Αυτό ήταν απαραίτητο να γίνει καθώς υπαγορεύεται από την μειωμένη ζήτηση του νικελίου στην παγκόσμια αγορά  και από τις αντίστοιχες παραγγελίες από τους πελάτες της εταιρίας, δηλαδή από τους μεγάλους παραγωγούς ανοξείδωτου χάλυβα. Αυτή τη στιγμή, η εταιρία ούτε μεγιστοποιεί ούτε ελαχιστοποιεί την παραγωγή. Παράγει τόσο προϊόν όσο μπορεί να απορροφηθεί από την αγορά.

   Επίσης, από την συνεχή ενημέρωση που λαμβάνω από τις υπηρεσίες και την Διοίκηση της εταιρίας καμία χρηματοοικονομική ανάλυση για αποθεματοποίηση παραγωγής μεγαλύτερης της ζήτησης δεν ευσταθεί.   Αναφορικά με την κεφαλαιοποίηση χρεών, έχει τεθεί και στο παρελθόν,  ως μια εναλλακτική πρόταση,η βιωσιμότητα της οποίας όμως εξετάζεται στα πλαίσια πάντα της μακροπρόθεσμης εξυγίανσης της εταιρείας.  

  Τα παραπάνω και οι επιπλέον δράσεις που έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια της εξυγίανσης της εταιρίας απαντούν στο ερώτημα, εάν η ΛΑΡΚΟ  περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και εάν έχει την μέριμνα της κυβερνητικής πολιτικής. 

  Κύριε συνάδελφε,  

  Όσον αφορά το ζήτημα του «κλειδώματος»  των τιμών και της πολιτικής τιμών, η προκαταρκτική εξέταση που ξεκίνησε στα μέσα του 2007 από την αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και ως εκ τούτου εκκρεμεί αντίστοιχα η έκδοση του βουλεύματος. 

  Τέλος, σχετικά με τα χρέη της ΛΑΡΚΟ ΑΕΜΜΕΛ. Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη κατά πόσο τα χρέη αυτά είναι αδικαιολόγητα ή όχι. Χρειάζεται να γίνει ενδελεχής έλεγχος για να πιστοποιήσουμε κατά πόσο ισχύει αυτό. Ωστόσο, η εξέταση του καθεστώτος των χρεών αυτών είναι ανάμεσα στα στοιχεία που μελετώνται στα πλαίσια της ρύθμισης των μακροχρόνιων οφειλών της εταιρίας.  

  Όπως γνωρίζετε πολύ καλά κύριε συνάδελφε, για την κυβέρνηση η ΛΑΡΚΟ αποτελεί εταιρία με πραγματικό αντικείμενο, ενώ η διατήρηση της λειτουργίας της είναι σημαντική τόσο από οικονομικής όσο και από κοινωνικής άποψης.  

  Σας ευχαριστώ. 

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.