logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ερώτηση κ Στρατάκη σχετικά με την αύξηση ακάλυπτων επιταγών

  ΠΡΩΤΟΛΟΓΙΑ 

   

  Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε,

   

  Κύριε Συνάδελφε, 

   

  Με την ερώτηση σας θίγεται ένα θέμα που μας προβληματίζει και μας απασχολεί καθημερινά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση μεταπολεμικά, και ακόμα και οι μεγαλύτεροι οικονομικοί οίκοι αδυνατούν να προσδιορίσουν  το βάθος και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από αυτή τη κατάσταση.   

   

  Είναι δεδομένο, ότι παρουσιάζεται μία αυξανόμενη τάση σε ακάλυπτες επιταγές, και αυτό είναι ενδεικτικό της επιδείνωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της αγοράς τόσο στη χώρα μας όσο και στις οικονομίες όλων των χωρών. Ωστόσο, κύριο μέλημα της κυβέρνησης μας αποτελεί η προστασία και η διασφάλιση των κοινωνικών ομάδων που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Και προς αυτή τη κατεύθυνση λάβαμε και λαμβάνουμε καθημερινά τα αναγκαία και επιτρεπτά μέτρα για την αρωγή και την ανακούφιση  των συμπολιτών μας. 

   

  Αναλυτικά σας αναφέρω: Τις ρυθμίσεις στις  διατάξεις που αφορούν θέματα σχετικά με το αρχείο δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς.

   

  Με τις νέες  τροποποιήσεις  για τον Τειρεσία, προβλέπεται ότι:

   

      Οι επιταγές, ανεξαρτήτως ποσού, που θα εξοφλούνται εντός οκτώ ημερών από τη σφράγισή τους, δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία.

      Θα διαγράφονται από τα αρχεία, μετά την πάροδο τριετίας, οι οφειλές από επιταγές, συναλλαγματικές και καταγγελίες δανείων, εφόσον εξοφλούνται στο σύνολό τους, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει για το ίδιο άτομο εγγραφή στα αρχεία για άλλες οφειλές με μεγαλύτερη χρονική διάρκεια τήρησης των δεδομένων τους.

      Δεν θα εμφανίζονται στα αρχεία οφειλές, εφόσον δεν υπερβαίνουν στο σύνολό τους τα 500 ευρώ και τα υφιστάμενα στοιχεία διαγράφονται.

   

  Ειδικότερα, ο χρόνος τήρησης των στοιχείων περιορίζεται από 5 σε 4 χρόνια για περιπτώσεις που αφορούν διαταγές πληρωμής και από 7 σε 5 χρόνια για κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και διοικητικές κυρώσεις. Επιπλέον, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ, έχει ξεκινήσει από το Δεκέμβριο του 2008 η υλοποίηση της δράσης «Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων».

   

  Την ευθύνη σχεδιασμού της συγκεκριμένης δράσης έχει το Υπουργείο Ανάπτυξης ενώ την ευθύνη παρακολούθησης της υλοποίησης έχει το ΤΕΜΠΜΕ. 

   

  Επιπρόσθετα, έχει ξεκινήσει η αποπληρωμή της δημόσιας επιχορήγησης ύψους άνω των 425 εκατ. ευρώ προς 14.453 Μικρομεσαίες  Επιχειρήσεις των οποίων τα σχέδια έχουν ενταχθεί στη δράση για την ενίσχυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων του Τριτογενή Τομέα, που υλοποιείται στα πλαίσια των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Γ΄ ΚΠΣ. Ενώ μέσω του ΕΣΠΑ εντατικοποιούνται οι δράσεις μας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στα πλαίσια των ΠΕΠ με νέα προκήρυξη που θα κοινοποιηθεί μέσα στο Μάιο και θα αγκαλιάζει όλους τους τομείς της Οικονομίας.

   

  Μέσω αυτής της προκήρυξης στηρίζονται  μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 50 εργαζόμενους. Ο προϋπολογισμός για τη κάθε ενίσχυση δεν θα υπερβαίνει τις 350.000 ευρώ και θα ανέρχεται έως και 60% του προϋπολογισμού της επένδυσης.  

   

  Κύριε Συνάδελφε, 

   

  Η κυβέρνηση δεν κινείται σπασμωδικά και η λογική μας δεν είναι η λήψη μεμονωμένων μέτρων για ειδικές περιπτώσεις. Η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτεί συνολική εκτίμηση και δράση. Αυτό κάνουμε και επιδιώκουμε μέχρι να βγούμε από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις. 

   

  Σας ευχαριστώ.

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.