logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ομιλία για Τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου για το Νέο Οικοδομικό Οργανισμό

  18/04/2012

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   

   

  Ο βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, Θανάσης Μπούρας, μιλώντας για το Σχέδιο Νόμου για το Νέο Οικοδομικό Οργανισμό στην ολομέλεια της Βουλής επεσήμανε μεταξύ άλλων:

   

  «Και τώρα θα έρθω σε ένα θέμα, το οποίο και αυτό το συζήτησα και το ανέλυσα και με σας, όλες αυτές τις μέρες, και με τους συνεργάτες σας. Μάλιστα, κύριε Υπουργέ, τώρα, σήμερα, ιδιαίτερα στο χώρο του Εντευκτηρίου, συνειδητοποίησα ότι αν είχα θέσει αυτήν την τροπολογία την οποία κατέθεσα με γενικό αριθμό 865 και ειδικό 111 υπ’ όψιν των συναδέλφων, ειλικρινά πιστεύω ότι θα την είχε υπογράψει η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων. Διότι πραγματικά, είναι μια τροπολογία η οποία έρχεται να λύσει προβλήματα δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα. Και ξέρετε, αυτή είναι η υποχρέωσή μας, να βοηθάμε ως αντιπρόσωποι του λαού σε διάφορες περιοχές. Μάλιστα, όταν ταυτιζόμαστε όλοι μαζί, μπορούμε να επιλύουμε το πρόβλημα. Δεν πίστευα δηλαδή, ότι θα είχε τέτοια γενικότερη αποδοχή.

   

  Αυτήν την τροπολογία, λοιπόν, την είδαν και μου τηλεφώνησαν πάρα πολλοί συνάδελφοι. Και πράγματι, σήμερα αναγνωρίζω ότι αυτήν την τροπολογία θα έπρεπε να την είχα μοιράσει και να είχε υπογραφεί από τη μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής.

   

  Και επειδή, τόσο οι συνεργάτες σας, όσο και εσείς μου λέτε για το θέμα του Υπουργού Δικαιοσύνης –θα εξηγήσω παρακάτω- πρέπει να σας πω ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράφει το σχέδιο νόμου. Πάντα ένας Υπουργός βρίσκεται εδώ. Αυτό το δηλώνω και από τη δική μου μικρή εμπειρία ως Υφυπουργός. Και μάλιστα, δεν πρόκειται για κάτι που δημιουργεί πρόβλημα για το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο μάλιστα προσυπογράφει το σχέδιο νόμου.

   

  Ας δούμε, λοιπόν, το θέμα στο οποίο αναφέρομαι.

   

  Ειλικρινά, δίνετε λύση στο διαχρονικό πρόβλημα των ιδιοκτητών κατοικιών, που βρίσκονται σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα εκτός σχεδίου και μάλιστα, νομίμων, κατά τα άλλα, κατοικιών. Το πρόβλημα αυτό απασχολεί γενικότερα την εκτός σχεδίου περιοχή της ελληνικής περιφέρειας και δημιουργήθηκε από το 1983 και με ρυθμό μεγαλύτερης αυξητικής έντασης μετά το 1993, όπου καταργήθηκε και η σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας. Αποτέλεσμα αυτού είναι να έχουμε ιδιοκτήτες κτισμάτων με δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο, που ταυτόχρονα είναι ιδιοκτήτες ή μεριδιούχοι σε άλλα κτίσματα της ολικής επιφάνειας, βάσει του ποσοστού εξ αδιαιρέτου που κατέχουν σ’ αυτήν.

   

  Αυτό το φαινόμενο αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για την ένταξη αυτών των κτισμάτων στις ρυθμίσεις του δικού σας ν. 4014/2011 για την απόκτηση ταυτότητας κτηρίου, για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

   

  Με την παρούσα, λοιπόν, ρύθμιση που σας καταθέτω, δεν καταστρατηγούνται κανονισμοί –και επιμένω σ’ αυτό για τους νομικούς σας συμβούλους- του Πολεοδομικού ή Αστικού Δικαίου, αφ’ ενός μεν γιατί δεν πραγματοποιείται κατάτμηση της γης και αφ’ ετέρου γιατί δεν δημιουργείται ένα καθεστώς άτυπης οριζόντιας ιδιοκτησίας και ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης του ακινήτου μετατρέπεται σε πραγματικό ιδιοκτήτη αυτού του ακινήτου.

   

  Αν η τροπολογία που έχω διατυπώσει και καταθέσει, χρήζει κάποιας συμπλήρωσης ή βελτίωσης, ας τη δουν οι συνεργάτες σας. Παρ’ όλα αυτά, έχει κατατεθεί εμπροθέσμως και νομιμότατα και την έχω συζητήσει με πολλούς συναδέλφους -μάλιστα, ίσως κάποιοι πάρουν και τώρα το λόγο- και θα μπορούσε να υπογραφεί –το τονίζω- από τη μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, για να μην πω από όλους τους συναδέλφους στη Βουλή.

   

  Αυτή η τροπολογία, λοιπόν, διατυπώνεται ως εξής: «Ο φερόμενος ιδιοκτήτης της αυθαίρετης κατασκευής ή χρήστης αυτής…» -βέβαια, μιλάμε για μια νόμιμη κατασκευή εκτός σχεδίου, όπου μπορούν να υπάρχουν κάποιες αυθαιρεσίες, οι οποίες με το ν. 4014/2011 έρχονται για να δηλωθούν- «…ο οποίος κατέχει ποσοστό εξ αδιαιρέτου επί του συνολικού γηπέδου και αποδεικνύει με διακατοχικές πράξεις, όπως με δήλωση στο Εθνικό Κτηματολόγιο, με δήλωση στο Ε9, με αποδείξεις πληρωμών σε ασφαλιστικό φορέα, όπως στο ΙΚΑ –γιατί κατασκεύασε- με παραστατικά πληρωμής προστίμου αυθαιρέτου κατασκευής που έχουν βεβαιωθεί και πληρωθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, με απόδειξη παροχής ΔΕΗ, θα θεωρείται μετά την ολοκλήρωση πληρωμής προστίμου αυθαίρετης κατασκευής πραγματικός ιδιοκτήτης αυτής με αντίστοιχο ποσοστό» -ποσοστό πάλι και όχι διαίρεση, όπως προβλέπεται από την κάθετη ιδιοκτησία- εξ αδιαιρέτου στο αναφερόμενο γήπεδο. Σαν πραγματικός ιδιοκτήτης, θα έχει δικαίωμα για κάθε δικαιοπραξία επί του συγκεκριμένου ακινήτου». Δηλαδή του κτίσματος.

   

  Κύριε Υπουργέ, είναι πολύ μεγάλο το θέμα και είναι πολύ εύκολο να το λύσουμε εμείς που αντιπροσωπεύουμε αυτούς τους πολίτες, οι οποίοι αγωνιούν, οι οποίοι είναι όμηροι της πολιτείας και οι οποίοι περιμένουν να λυθεί το θέμα τους.

   

  Αυτή τη στιγμή παρουσιαζόμαστε πολλοί και θα μπορούσαμε να ήμασταν περισσότεροι –και καλό θα ήταν να είχε έρθει από το Υπουργείο αυτή η ρύθμιση, με την όποια συναίνεση χρειάζεται, που δεν θα σας δημιουργήσει πρόβλημα γιατί υπάρχει υπογραφή του Υπουργού Δικαιοσύνης- ώστε να λυθεί αυτό το θέμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα σταματήσουν να αγωνιούν οι συμπολίτες μας, που βρίσκονται όμηροι αυτών των θεμάτων.

   

  Γι’ αυτό, θα σας παρακαλέσω να κάνετε δεκτή αυτήν την τροπολογία. Θα είμαστε ευγνώμονες και εμείς οι Βουλευτές, που αντιπροσωπεύουμε αυτούς τους χιλιάδες πολίτες.

   

   

  Σας ευχαριστώ πολύ.»

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.