logo ND

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ

Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Βουλευτής ΝΔ Δυτικής Αττικής

 

  Ομιλία για Φορολογικό Νομοσχέδιο

  ΑΘΗΝΑ, 14-04-10

   

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

   

                        Ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός, και κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το Φορολογικό Νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση πήρε το λόγο και υποστήριξε τα εξής:

   

                        « Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, εμείς καταψηφίζουμε το νομοσχέδιο με την παρατήρηση ότι άρθρο προς άρθρο θα κάνουμε την κριτική μας και θα διατυπώσουμε και τις προτάσεις μας.

   

                          Εσείς, όταν ήσασταν στη θέση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στην έναρξη της κρίσης – και τα ενθυμούμαι ως Πρόεδρος τότε της Επιτροπής Οικονομικών -  είπατε όχι σε όλα. Ακόμα, θυμάμαι και τα δικά σας λόγια, «όχι στην εγγύηση των καταθέσεων» το πρώτο μέτρο που κράτησε ζωντανή την οικονομία, « όχι στα 28 δις» τα οποία δαιμονοποιήσατε και σήμερα βέβαια τα χρησιμοποιείτε.

   

                          Θεωρούμε, όμως, ότι το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου δεν έχει καμία αναπτυξιακή διάσταση και είναι καθαρά φοροεισπρακτικό, που θα κάνει πολύ μεγάλη και μόνιμη ζημιά στην οικονομία χωρίς να έχει αντίστοιχο όφελος στη μείωση των ελλειμμάτων, στραγγαλίζοντας ακόμη περισσότερο την οικονομία.

   

                          Δε συλλαμβάνει τη φοροδιαφυγή, ενώ διώχνει κεφάλαια από τη χώρα. Στρέφεται κατά της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας. Δε λειτουργεί υπέρ των πιο αδύναμων στρωμάτων, ενώ συνθλίβει τη μεσαία τάξη και τα μεσαία εισοδήματα.

   

                          Μετά από έξι μήνες καθυστέρηση, αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα, η οποία προκάλεσε ακόμα και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως τον αξιότιμο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπουτσή, τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Κακλαμάνη και τους άλλους συναδέλφους, η Κυβέρνηση έφερε αυτό το σχέδιο νόμου που είναι πολύ κατώτερο των περιστάσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

   

                          Η παντελής έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης σε συνδυασμό με το πρόβλημα ρευστότητας και τη μείωση αγοραστικής δύναμης, ιδιαίτερα από τα μικρομεσαία νοικοκυριά θα οδηγήσουν την οικονομία σε βαθύτερη ύφεση και ραγδαία αύξηση της ανεργίας.

   

                          Οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές θα δημιουργήσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα σε πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, καταργείτε ακόμη και το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.

   

                          Τα τεκμήρια διαβίωσης είναι για τη μεσαία οικογένεια, τεκμήρια ασφυξίας. Η φορολογική επιδρομή σε βάρος της ιδιοκτησίας, ιδιαίτερα της μικρομεσαίας σε συνδυασμό με την επαναφορά των φόρων μεταβίβασης γονικών παροχών, δωρεών, κληρονομιών αναμενόμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών επιβολή τεκμηρίων ακόμη και στην ιδιοκατοίκηση χωρίς κατώτερο όριο, οδηγεί σε σίγουρη μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας, σε σίγουρο χτύπημα ενός από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας που είναι ο κατασκευαστικός κλάδος.

   

                          Η κατάργηση της απαλλαγής της πρώτης κατοικίας από το «πόθεν έσχες» καταργεί κάθε έννοια κοινωνικής ευαισθησίας, ιδιαίτερα σε νέα ζευγάρια που θέλουν να ξεκινήσουν τη ζωή τους.

   

                          Με το σχέδιο νόμου επιχειρεί μια πρωτοφανής φορολογική επιδρομή κατά των πολυτέκνων, τη στιγμή που το 2010 έχει οριστεί ως ευρωπαϊκό έτος κατά της φτώχειας, με ρητή αναφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολύτεκνη οικογένεια. Δεν υπάρχει κανένα αφορολόγητο για όσους έχουν παιδιά. Τιμωρούνται όσοι έχουν παιδιά. Για πρώτη φορά, λοιπόν τιμωρείται η πολυμελής οικογένεια που προσφέρει στο δημογραφικό πρόβλημα που είναι κρίσιμο για τη χώρα μας, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού για τις πολύτεκνες οικογένειες και προεκλογικά και μετεκλογικά.

   

                          Απογοήτευση, επίσης, νιώθουν από πολλές ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου οι συμπολίτες μας που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα άτομα με αναπηρία, αντί εφαρμογής της συνταγματικής επιταγής για παροχή ιδιαίτερης μέριμνας και προστασίας της ποιότητας ζωής, καθώς και της ισότιμης ένταξης στα κοινωνικά δρώμενα της χώρας, οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην περιθωριοποίησή τους και στην αδυναμία σε πολλές περιπτώσεις διαβίωσής τους.

   

                          Είναι προφανές ότι στο συζητούμενο νομοσχέδιο υπάρχουν και θετικές ρυθμίσεις, όπως η ενιαία φορολογική κλίμακα, οι ρυθμίσεις για τη φορολόγηση των off-shore εταιρειών, μέτρα για τον επαναπατρισμό των κεφαλαίων, δημιουργία περιουσιολογίου, ηλεκτρονική τιμολόγηση κ.λ.π.

   

                          Παρ’ όλα αυτά το νομοσχέδιο που σήμερα συζητάμε είναι κατώτερο των περιστάσεων. Και ενώ υπήρχε η δυνατότητα η Κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια γενναία, ριζοσπαστική φορολογική μεταρρύθμιση, απλή, κατανοητή, διαφανή, δίκαιη, αποδοτική, έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο με προσανατολισμό.

   

                          Είναι ένα νομοσχέδιο που σαφώς δεν είναι μεταρρυθμιστικό, που δεν αναμένεται να ρυθμίσει σημαντικά στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Το αντίθετο, μάλιστα, όπως είπα στην αρχή. Γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου.»

  logo ND
  © 2016 Θανάσης Μπούρας. Designed By MA

  Please publish modules in offcanvas position.